Grup62
Rústica amb solapes
Triar format
Tria el teu format
Comprovar disponibilitat

Barcelona cau

una novel.la intel.ligent i salvatge sobre els tres últims dies de la guerra
Editorial: Edicions Proa
Col·lecció: A TOT VENT
Nombre de pàgines: 224

Sinopsi de Barcelona cau:

Una novel·la intel·ligent i salvatge sobre els tres últims dies de la guerra civil

L'hivern del 39, durant els últims dies de la Catalunya republicana, els grans ideals i les institucions han deixat pas a l'instint de supervivència i a l'individualisme més ferotge. Als carrers de Barcelona es lluita per la vida. En aquest clima dominat per la fam i la por, un doble agent -membre dels serveis d'informació de la República i quintacolumnista alhora- queda fascinat per una dona. Les lleialtats esdevenen primàries i el sexe té una urgència animal. Al llarg de tota la novel·la oscil·len com una espasa la desesperança de la derrota i la incògnita brutal de l'endemà. 

Rústica amb solapes
Triar format
Tria el teu format
Comprovar disponibilitat

Sobre l'autor de Barcelona cau

© Montse Garriga Grau

Valentí Puig (Palma de Mallorca, 1949) es va donar a conèixer com a prosista amb el dietari Bosc endins (1982) i les narracions de Dones que fumen (1983). Amb més de trenta llibres publicats, la seva obra literària abraça pràcticament tots els gèneres, de la poesia a la novel·la, passant per l'assaig periodístic i literari. L'últim llibre de poemes és Altes valls (2010). En el camp de l'assaig, cal remarcar títols com L'home de l'abric (Premi ...

Llegir-ne més

Coneix-ne més sobre Barcelona cau

Fitxa tècnica

Data de publicació: 19/01/2012 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-7588-278-9 | Codi: 171573 | Format: 20,5 x 13 cm. | Presentació: Rústica amb solapes | Col·lecció: A TOT VENT

Blog

Barcelona cau

En José Luis s’ha llegit Barcelona cau, una novel·la històrica que ha escrit en Valentí Puig sobre els últims dies de Barcelona a la Guerra Civil i, sobretot, les relacions i conflictes interns entre les faccions i moviments que s’enfrontaven a les tropes de Franco. No us la perdeu!

Barcelona cau, de Valentí Puig, és –segons la coberta- “una novel·la intel·ligent i salvatge sobre els tres últims dies de la guerra”. I sí, és un relat que explica els últims dies d’una Barcelona bombardejada, destruïda, destrossada i amb una població atemorida que fuig cap a les andanes del metro i els refugis antiaeris constantment.

El protagonista és en Víctor, un noi que acaba formant part de la Cinquena Columna i que, en la lluita fratricida del final de la Guerra Civil, es dedica a lluitar contra trotskistes i anarquistes. El destí, però, el portarà a canviar de bàndol convertint-se en un espia infiltrat.

El llibre va explicant les petites aventures amb els seus camarades, els assassinats i mutilacions que porta a terme la Cinquena Columna (a vegades, potser, amb massa detall i tot), i sempre situant de forma molt i molt acurada on passen les coses i descrivint els espais de tal manera que et pots imaginar perfectament com era aquella Barcelona dels últims dies de la Guerra.

És una novel·la curta, amb un protagonista molt clar, i m’ha agradat especialment que sigui tan acurada a l’hora de situar el relat física i històricament. Ara, quan vaig per la Barceloneta me la puc imaginar com era, i obviar la Vila Olímpica. M’han xocat una mica els mètodes que podia fer servir un espia per “resoldre” –diguem-ho així- un interrogatori, però tampoc és una qüestió que et faci abandonar la lectura ni el fil de la història.

Si voleu fer un viatge per Barcelona en el temps, aquest és un bon llibre per fer-ho.

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Barcelona cau, de Valentí Puig

Un parell de comentaris positius apareguts en aquest mateix blog han estat determinants a l’hora de decidir-me a llegir Barcelona cau. Un d’ells va ser la bona crítica d’en José Luis que va merèixer aquesta obra del mallorquí Valentí Puig en el moment de ser comentada al Nosaltres; el segon va ser el comentari de la Montserrat Brau envers la possible complementarietat d’aquest llibre amb el Memòria d’uns ulls pintats, la sorprenent per magnífica primera obra literària d’en Lluís Llach.

Barcelona cau és un llibre que descriu amb molta força els dies immediatament anteriors a la caiguda de la Barcelona republicana en mans de l’exèrcit feixista del general Franco i de les primeres hores en què aquesta ciutat en particular, i Catalunya en general, ja eren sota la bota del dictador.

La força descriptiva del que passava a Barcelona en aquells moments anteriors a la debacle és tan forta que la coneguda com a Ciutat Comtal esdevé, crec, la protagonista principal del llibre, mentre que els personatges que hi surten, fins i tot els més importants, esdevenen personatges secundaris.

Valentí Puig ens explica perfectament com en aquells dies convulsos a la ciutat de Barcelona, i en les darreres hores de la legalitat republicana a la ciutat de Figueres, encara hi havia temps per estimar, pel sexe, per jugar i fins i tot per assistir a cerimònies espiritistes.

I també cal ressaltar com l’autor sap fer-nos avinent el dramatisme de la fugida republicana vers terres administrativament franceses.

En aquest llibre coneixerem en Víctor, un curiós personatge que és alhora membre del serveis d’informació de la República (SIM) i quintacolumnista (una mena d’agitador a favor dels revoltats), i que dins d’aquest ambient bèlic i de guerra i llibertats perdudes, encara té temps per enamorar-se d’una jove prostituta anomenada Patrícia que té un paper important en el desenllaç d’aquesta obra que no m’estic de recomanar tant si hom ha llegit o no l’esmentat llibre d’en Lluís Llach.

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Totes les opinions de Barcelona cau

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir