Grup62
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Una pedra sura

Premi Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater 2011
Editorial: Edicions 62
Temàtica: Poesia
Col·lecció: Poesia
Nombre de pàgines: 64

Sinopsi de Una pedra sura:

A la seva ressenya de Rapala, Francesc Parcerisas aconsellava: «obriu el llibre a l'atzar i sentireu com el corrent natural i treballat d'aquests versos se us endú». El mateix corrent transparent flueix ara a Una pedra sura, guanyador del premi Gabriel Ferrater de Sant Cugat. A l'ombra d'una citació inicial de Charles Simic sobre l'aparent impossibilitat d'escriure poesia, l'autor hi aplega un seguit de versos que combinen lleugeresa i densitat, trànsit i permanència. I són sempre versos, com va escriure Manuel Castaño a El Periódico, «d'algú que estima i sap fer estimar la literatura».Jaume Subirana ha publicat els llibres de poemes Pel viure extrem (1984), Final de festa (1988, premi Carles Riba), El rastre de l'animal més lliure (1994), En altres coses (2002) i Rapala (2007). A més, ha traduït i adaptat poesia d'altres, ha preparat un grapat d'antologies i ha escrit també dos llibres de notes, Suomenlinna i Adrada. Des de 2003 manté el bloc Flux   http://jaumesubirana.blogspot.com/).Per a més informació consulteu el video.No us perdeu el video de Josep Porcar, inspirat en el primer poema d'"Immersió"
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Sobre l'autor de Una pedra sura

© Víctor P. de Óbanos

Jaume Subirana (1963) ha publicat sobretot poesia (el darrer volum, Rapala) i no ficció (Adrada, Tota la veritat sobre els catalans, però també ficció (No som perfectes) i una colla de llibres sobre literatura catalana. L'any 1988 va obtenir el premi Carles Riba de poesia amb Final de festa, i el 1996 el de la Fundació Enciclopèdia Catalana per a l'elaboració de Suomenlinna. Recentment, ha preparat una antologia per presentar a Alemanya la cul...

Llegir-ne més

Fitxa tècnica

Data de publicació: 06/10/2011 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-297-6850-3 | Codi: 387202 | Format: 13 x 20,5 cm. | Presentació: Rústica amb solapes | Col·lecció: Poesia

Blog

Una pedra sura, de Jaume Subirana

Una pedra sura és el darrer poemari de poeta català Jaume Subirana, amb el que ha obtingut el X Premi de Poesia de Sant Cugat Gabriel Ferrater.

Per entendre aquest llibre ens hem de fixar doblement en el seu títol. Una pedra sura transmet dues idees. D’una banda un esdeveniment impossible -les pedres no suren, s’enfonsen- i, de l’altra, la idea d’un moviment constant i suau, el fet de surar.

La primera idea segueix l’estela d’un vers del poeta Charles Simic que obre el llibre sobre la impossibilitat d’escriure poesia: El poema que vull escriure és impossible. Una pedra que sura. Jaume Subirana acaba el seu penúltim poema, Escrit a l’aigua, amb els següents versos:

suro en la calma
de qui m’escriu,
passo com l’aigua
a dins del riu.

La segona idea del moviment la veiem a gran part dels poemes, on el poeta utilitza constantment verbs que denoten moviments, acció: passar, volar, tornar, fugir, mirar, canviar, etc.

Sense moure’ns
el món aterra a casa
i volta i ja no som
allà d’on vam sortir.

Durant la lectura d’Una pedra sura també podem identificar diversos recursos retòrics dels quals s’ha valgut l’autor per emfatitzar tant el moviment com alhora el ritme de lectura dels poemes. Així trobem diverses al·literacions i enumeracions en nombrosos poemes. Una clara mostra és el poema Quiet:

què fa mentre el retraten?
què mira mentre mira
a l’ull de l’objectiu
al fons de tot del negre
als dits de qui dispara?
el negre el dit la tara?
què passa què s’espera
què para què retrata
la llum la mà la bala?

Al final del llibre, Nosaltres, se’ns informa que s’han fet dos videomuntatges de poemes, Pescador i fill amb salabre i Per immersió, i dues cançons, Carnisseria i Repartiment, que podreu trobar a Internet.

Totes les opinions de Una pedra sura

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir