Grup62

Els contes són una eina fabulosa per a l'educació dels nens i nenes. Amb les històries, els nens i nenes poden aprendre valors i lliçons que els poden ajudar a desenvolupar la seva personalitat i a créixer com a persones. 

De fet, des de l’antiguitat s’han fet servir els contes per transmetre coneixements i valors als més petits. Les faules d’Isop son un exemple de la capacitat dels contes per educar la canalla en valors com la paciència, la perseverança, l’amabilitat, l’educació o la modèstia. I al llarg de la història podem trobar molt i molts exemples més de contes amb contingut educatiu.

Hi ha molts contes que, a banda de ser divertits i entretinguts, estan plens de valors positius i que són ideals per a l'educació dels teus fills. Per això és tant important que les famílies i els educadors fomentin la lectura de contes a casa i a l'escola. La lectura pot ajudar als nens i nenes a desenvolupar les seves habilitats socials i emocionals, així com a gaudir de les meravelles de la literatura i la imaginació.

És fàcil trobar contes i relats per educar els menuts en valors. Però us ho volem posar fàcil i per això us presentem una selecció de llibres plens de contes amb valors per ajudar-vos a educar els vostres fills. 

Contes per estimar-te millor

El primer llibre que us proposem és un recull de 35 contes escrits per l’escriptor i conferenciant Àlex Rovira, en col·laboració amb Francesc Miralles, per ajudar a conrear l'autoestima en nens i nenes de totes les edats. 

Il·lustrats per Raquel Días Reguera, els contes d’aquest llibre animen a fer ús de la imaginació, l'humor, la resiliència, l'amor i l'autoacceptació per ajudar els menuts a integrar l’autoestima en les seves vides. I és que tal i com ens recorda Rovira, l’autoestima és l’eina més necessària per poder adaptar-se a les diferents circumstàncies de la vida.  

Contes per salvar el planeta

La segona proposta és una col·lecció de sis històries amb rerefons ecologista i que vol promoure la consciència mediambiental entre els menuts. Son contes il·lustrats per Cris Ramos, en els quals la natura, els animals i els infants son els protagonistes. 

Aquests relats van molt bé per parlar amb la canalla sobre els principals problemes ambientals als quals s’enfronta el nostre planeta. 

El llibre també inclou pàgines informatives sobre els problemes ambientals que es presenten en cada història, suggeriments sobre què podem fer per ajudar i notícies positives sobre projectes ambientals ja en marxa.

Contes per tenir valor

Un altre volum de contes inspiradors escrits per Àlex Rovira i Francesc Miralles, que en aquest cas treballen la resiliència, el pensament creatiu i el conreu de relacions sanes, entre altres conceptes que ens ajuden a construir el nostre coratge i autoconfiança. 

El llibre pretén empoderar els infants -i també els adults- per ajudar-los a desenvolupar la seva personalitat, superar-se cada dia i donar forma a les seves vides amb valentia. 

Contes per a una nova realitat 

Begoña Ibarrola i Marisa Morea ens presenten aquest recull de quatre contes escrits per ajudar a nens i nenes a gestionar les seves emocions durant el retorn a la realitat després del confinament. 

Amb aquests contes es poden treballar qüestions com ara la recuperació de rutines, l'expressió i la gestió de les pors ocultes, la mort i estar lluny de part de la seva família.

Cap de grills

Acabem amb un recull de sis històries de valors, escrites i il·lustrades per Estel Solé Casadella i Katia Klein. El llibre inclou històries d'una noia decidida que vol crear un riu, un vell pallasso que viatja a Tuntun, un drac rebel i una criatura misteriosa anomenada Barretut.

Els relats d’aquest volum venen acompanyats de manualitats i activitats, per tal d’animar els infants a posar en marxa la seva imaginació i creativitat. Amb aquestes manualitats, a més, podran viure més intensament les diferents històries del llibre.

Ara us deixem que trieu els propers contes per explicar a la canalla. Recordeu que llegir contes amb valors és una manera excel·lent d’educar-los, ja que a través de les històries, els menuts poden aprendre la importància de la generositat, la tolerància, la perseverança i altres valors que els ajudaran a créixer com a persones íntegres i responsables.

Valora aquest article