Grup62

S’ha acabat l’espera! Per fi podem llegir la novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi 2022. El 15 de febrer de 2023 va sortir a la venda Les nostres mares, de Gemma Ruiz Palà, guanyadora de la 63a edició del certamen que convoca Òmnium Cultural, un dels premis literaris en català més prestigiosos. 

A Les nostres mares, Gemma Ruiz fa un bonic i merescut homenatge a les dones nascudes a la dècada dels cinquanta, durant la dictadura franquista, i de ben segur que es convertirà en una de les novel·les més llegides i recomanades d’aquesta temporada. 

A través de deu personatges que representen diverses generacions, orígens i classes socials, la novel·la narra la història de les dones dels anys cinquanta, moltes de les quals van haver de renunciar als seus somnis per poder garantir un futur per a les seves filles. Però, tot i les adversitats i dificultats afegides pel fet de ser dones, no es van deixar derrotar, i van continuar lluitant i tirant endavant.  

A Les nostres mares, Gemma Ruiz ens mostra com aquestes dones defugen la gàbia domèstica que s’imposava a l’època, i mantenen la pulsió artística, s’atreveixen al més impensable per l’amor d’un fill, lideren les lluites veïnals, descobreixen el feminisme i són capaces d’emprendre un camí propi per ser mestresses del seu destí.

A banda de presentar-nos un ventall de dones valentes, la novel·la també posa en relleu la importància de la sororitat i de l’alegria com a eines de resistència davant de les adversitats. L’autora ens parla de les nostres mares i àvies, dones que van renunciar als seus objectius, però que van obrir un camí a les noves generacions i que ja són un referent per a les dones d’avui.

Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975) és periodista i escriptora. Llicenciada en Periodisme a la Facultat de Comunicació de la UAB, treballa a Televisió de Catalunya des del 1997, pràcticament sempre com a cronista cultural dels Telenotícies i ara com a redactora en cap dels Serveis Informatius. Ha publicat dues novel·les, Argelagues (2016) i Ca la Wenling (2020). Amb Les nostres mares ha guanyat el Premi Sant Jordi de novel·la 2022, i s’ha convertit en la primera escriptora que l’obté després de dinou anys sense premiar cap dona.

El Premi Sant Jordi de novel·la és el gran premi de les lletres catalanes. Creat i atorgat per Òmnium Cultural, es convoca ininterrompudament des de l’any 1960, quan va agafar el relleu del Premi Joanot Martorell. El premi es lliura durant la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, el mes de desembre i té una dotació de 60.000 euros.

Els membres del jurat de la 63a edició han estat Sebastià Alzamora, Mita Casacuberta, Ferran Gadea, David Guzmán, Simona Škrabec, Dolors Udina i Carme Vidal Huguet. En edicions anteriors ha guardonat obres d’escriptors de la categoria de Baltasar Porcel, Carme Riera, Jaume Cabré, Montserrat Roig o Sergi Belbel.

El llibre es pot trobar a les llibreries des del 15 de febrer.

Valora aquest article