Tot llegint... 1984

Icona iDevice La primera impressió és la bona?
Llegeix les primeres pàgines fins a «4 d'abril de 1984» (p. 39) i anota la sensació que et produeix la lectura. Després, a classe, comparteix les sensacions que t'ha causat, tant a tu com als teus companys, i plegats aneu anotant les paraules i adjectius que us vagin venint al cap. És igual que es repeteixin. Quan ja les tingueu totes anoteu-les en un Wordle i a veure quin és el concepte amb més presència.

Guardeu el Wordle i torneu-lo a mirar quan arribeu al final de la lectura. Anava gaire errada la vostra primera impressió?

Te'n donem un exemple a partir de sinònims i altres mots que es podrien derivar d'aquest exercici:


Icona iDevice Qui és George Orwell? Sabies que...
Sabies que George Orwell és el sobrenom d'Eric Arthur Blair, que pràcticament tothom desconeix, que és un gran assagista, un molt bon periodista cultural i que ha passat a la història per dues grans novel·les?

Aquí tens un retrat de George Orwell a la BBC, la ràdio nacional anglesa:


Retrat d'Orwell.
Font:www.openculture.com

Sabies també que... Orwell va venir a Catalunya a lluitar durant la guerra civil? Com ell, van venir molts altres brigadistes a lluitar per la causa republicana i la llibertat del poble.

Saps què és un brigadista? I què hi feien anglesos, escocesos, nord-americans, italians, francesos etc. lluitant contra el bàndol franquista?

Aquí tens una imatge d'Orwell al front republicà:


Orwell wn la Guerra Civil.
Font: http://www.k-1.com/Orwell/site/about/pictures.html?expand=11#image

I, finalment, sabies que... Orwell ha estat un dels grans ambaixadors internacionals de Catalunya gràcies al llibre Homage to Catalonia, és a dir, Homenatge a Catalunya? Aquí pots veure una galeria de diverses cobertes del llibre en català i en anglès. De què et sembla que pot anar el llibre?




Segur que tot això t'ha despertat la curiositat! Busca més informació sobre aquest gran escriptor anglès i escriu-ne una biografia juntament amb els companys de classe. Aquí, a més, trobaràs moltes altres imatges interessants sobre Orwell.

Icona iDevice Posem títols
Orwell no va trobar necessari posar cap títol als capítols de 1984. Però ara ens sembla que potser un títol ens ajudaria a situar-nos a mesura que avancem en la lectura.

Cada vegada que acabeu un capítol, i de manera individual, poseu-hi un títol que us sembli escaient i guardeu-ne la llista. Al final de la lectura poseu-los tots en comú en una taula com la que us proposem. Quins són els títols més enginyosos?

Núm. de capítol
Alumne: Educaula
Alumne:
Alumne:
Capítol I de 1984
«El dietari»    
Capítol II de 1984      
       

En acabat, dividiu la classe en dos grups per a un debat: un grup defensarà la conveniència de posar títols als capítols i l'altre defensarà tot el contrari. Abans de començar la discussió prepareu els arguments que us serveixin per defensar el vostre raonament. Busqueu altres exemples que us ajudin en la vostra defensa.

Icona iDevice Els dogmes (1)
Analitzeu de manera individual cada una d'aquestes frases i rebateu-ne el seu significat. Quina mena de governants poden proposar aquests conceptes?


Simulació d'una pedra gravada amb els principis d'Oceania de 1984.

Després entre tots creeu un pòster amb tres premisses totalment oposades i amb els quals tota la classe estigui d'acord i pengeu-lo a l'aula. Aquí en teniu un d'exemple:

Per completar l'exercici i continuar amb la lectura de 1984 us convidem a endevinar quina definició escau a cada un d'aquests mots?


Icona iDevice Els dogmes (2)
Per completar l'exercici i continuar amb la lectura de 1984 us convidem a endevinar quina definició escau a cada un d'aquests mots

Lema, Dogma, Principi, Premissa


Concepte Definició
Punt de doctrina establert, com a cert, incontestable, fonamental. Normalment proclamat de manera autoritària.
Proposició que ja ha estat provada o donada com a certa i que serveix de base a un argument o discussió
Argument o tema d'una composició, que hom posa al seu davant com a títol o introducció
Proposició que és el fonament d'una deducció

 

  

Icona iDevice Com són els personatges d’Orwell?
A mesura que vagis llegint vés anotant aquelles frases que defineixen els dos personatges principals: Winston Smith i Julia. I després fes-ne un esquema descriptiu.


Winston

Frase o fragment Interpretació
Va agafar d'una lleixa una ampolla d'un líquid incolor amb una etiqueta blanca senzilla que deia: Ginebra Victòria [...] i una lleu embriaguesa produïda per la ginebra (p. 37 i 40) Winston beu i la beguda pot ser sinònim d'evasió, de fugida per falta de seguretat personal o per la impossibilitat d'enfrontar-se a alguna cosa.
Per a qui estava escrivint aquell diari? ... Per al futur, per als qui encara no havien viscut (p. 39) Winston escriu un dietari, és a dir, busca una manera d'explicar-se què passa al seu voltant i potser si sap exposar-se la situació pot trobar una sortida al seu problema.
   


Fes el mateix per a Julia.

Després resumeix amb poques paraules el caràcter dels dos personatges per tal que en tinguis una descripció breu i concisa.


Icona iDevice Orwell versus Billy Wilder
Observa aquesta imatge del llibre




i mira els 30 primers segons d'aquest clip:


El director de cinema Billy Wilder a la comèdia The appartment (1960) criticava, entre altres coses, un sistema de treballar de l'època, impersonal, massificada i poc creativa. Orwell fa el mateix però amb un to més amarg.

Des de la comèdia o des de l'anàlisi més amargant es poden fer crítiques semblants. Quina creus que, a vegades, pot donar més bon resultat?

Analitza el dibuix i el fotograma i fes-ne una comparació per escrit. Se t'acuden altres exemples de pel·lícules o textos que hagis llegit?


Icona iDevice Els dibuixos de l’edició

Aquests són el primer i l'últim dibuix que il·lustren l'edició de l'editorial Educaula de 1984.

Quina és la diferència entre tots dos? Podrien ser intercanviables? A primer cop d'ull potser sí però si has llegit la novel·la veuràs que l'il·lustrador ha sabut captar, amb pocs detalls, la diferència de la situació de Winston abans i després de la seva experiència amb 'Brien i Parsons.

Digues quina és aquesta diferència i després comenta, també per escrit, quin és el dibuix de tots els que surten a l'edició, que t'ha agradat més i per què. En trobes a faltar algun d'important? Quin? El sabries fer?

Icona iDevice Despotisme? Totalitarisme? «Grangermanisme» (1)
Llegeix:

«L'objectiu del partit no era simplement de prevenir-se davant lleialtats mútues d'homes i dones que després no pogués controlar. El seu propòsit real i no declarat era eliminar tota mena de plaer de l'acte sexual. L'enemic no era tant l'amor com l'erotisme, dins del matrimoni i fora.» (p. 105 )

«Fins i tot la víctima de les purgues russes podia endur-se la rebel·lió tancada al crani mentre caminava pel passadís a l'espera de les bales. Nosaltres no, nosaltres fem perfecte el cervell abans de fer-lo volar a trossos. Al principal manament del vell despotisme era "Vós no fareu". El dels totalitaris "Vós fareu". El nostres manament és "Vós sou". Ningú que hàgim portat en aquest lloc s'aixeca mai contra nosaltres. Netegem tot ben net.» (p. 326)


Aquests són dos dels molts fragments que parlen amb concreció de la manera particular de governar el país i organitzar-ne la societat que té el Gran Germà. A mesura que vagis llegint vés anotant tots aquests fragments. Quan els tinguis tots marcats, rellegeix-los: ets capaç de fer un esquema del govern d'Oceania, les seves funcions i les seves tasques?


Icona iDevice Despotisme? Totalitarisme? «Grangermanisme» (2)
Sabries dir què vol dir cada un d'aquests conceptes?

Dictadura, Despotisme, Totalitarisme, Nepotisme, Autoritarisme

 

Concepte Definició
Manera d'exercir autoritat, imposa la seva voluntat, tirànicament, opressivament, brutalment.

Condició d'autoritari
Sistema polític que reuneix en mans d'un grup o partit tots els poders de l'estat, no permet l'actuació d'altres partits, imposa la seva ideologia en tots els ordres de la vida del país i negligeix els drets humans en profit de la raó d'estat.

Concentració de tot el poder en les mans d'un sol individu o d'un únic grup polític i eliminació per la força de tota expressió de discrepància i oposició.
Abús de poder comès a favor de parents i d'amics
  

Icona iDevice Un nou món
Observa com Orwell, només amb la lectura de les primeres pàgines, ens situa en un món molt diferent al que coneixem. Quines paraules o expressions fa servir que ens situen ràpidament en un nou món en la relació al nostre?

Entre tota la classe busqueu la traducció de cada un dels ministeris i noms diversos que apareixen a la novel·la i expliqueu què són exactament. Podríem trobar alguns equivalents contemporanis?


Nom del ministeri Funció de l'òrgan Traducció real de les seves funcions Un possible equivalent actual?
Miniveri Ministeri de la Veritat. S'ocupa de les notícies, els espectacles, l'educació i les belles arts.
És el ministeri de la mentida, ja que en realitat intenten falsejar totes les notícies del passat. No, afortunadament no hi ha cap equivalent possible. Equivaldria al Departament de Cultura però les funcions són ben diferents
Minimor
     
Minipax
     
Minimolt
     
Novaparla
     
Setmana de l'odi
     
       

Icona iDevice La novaparla o el parlarnou
Llegiu:

«L'onzena edició serà la definitiva -va dir-. Estem emmotllant el llenguatge a la seva forma final. La forma que tindrà quan tothom no parli res més. Quan ho hàgim acabat, la gent com tu haureu de tornar a aprendre'l. Deus pensar, diria, que la nostra feina principal és inventar paraules noves. Gens ni mica! Al contrari, en destruïm piles i piles, centenars, cada dia. Estem descarnant el llenguatge fins a arribar a l'os! L'onzena edició no contindrà ni un sol mot que pugui esdevenir obsolet abans del 2050.» (p. 89)

  1. Què significa desproveir tota un grup social de les seves paraules?
  2. Què vol dir deixar de tenir aquella paraula que servia per dir magnífic i que ara ja no es pot dir?
  3. Creieu que és fàcil desproveir tota una societat d'una llengua i donar-n'hi una altra? Com explicaríeu que les comunitats immigrants acabin establint-se en petites comunitats al país d'acollida on es poden comunicar en la seva pròpia llengua? Penseu per exemple, en el cas de Chinatown de Nova York.

Aquí hi ha uns quants mots de la Novaparla, la nova llengua d'Oceania. Completeu la llista i creeu-ne de noves a partir de les que us donem.

  • Novaparla
  • Parlaescric
  • Crimpensar
  • Pensardoble
  • Vaporitzar (a algú)

Com serien, seguint el model d'Orwell, les paraules següents?

  • Política
  • President
  • Filiació
  • Ajuda
  • Societat
  • Organització
  • Oposició
  • Rebel·lió

Seríeu capaços de crear vosaltres un nou llenguatge amb regles gramaticals i tot?


Icona iDevice Orwell i la literatura
Llegeix:

«Una bona part de la literatura del passat, no cal dir-ho, ja estava transformant-se en aquest sentit. Consideracions de prestigi feien desitjable preservar el record de certes figures històriques, alhora que s'adequaven les seves obres a la filosofia del Socang. Diversos escriptors com ara Shakespeare, Milton, Swift, Byron, Dickens i altres es trobaven, per tant, en procés de traducció. Quan aquesta tasca s'acomplís, els seus escrits originals, amb tots esl altres supervivents de la literatura del passat, serien destruïts. Aquestes traduccions eren una empresa lenta i difícil, i no s'esperava que s'acabessin abans de la primera o de la segona dècada del segle XXI. Hi havia també immenses quantitats de literatura merament utilitària -manuals tècnics indispensables i coses semblants- que calia tractar de la mateixa manera. Va ser, sobretot, per donar temps a aquestes feines preliminars de traducció que l'adopció final de la novaparla s'havia fixat en una data tan llunyana com l'any 2050.» (p. 389)

  1. Orwell tanca el llibre amb una explicació sobre el futur de la literatura. Per què?
  2. Quin paper atorga Orwell a la literatura en relació a la història i el futur de les generacions?
  3. Estàs d'acord amb el què hi diu? Raona el per què.

Recordes aquesta frase: «Winston es va despertar amb el mot Shakespeare als llavis.» p. 66. Et sembla que és casualitat que ja al començament aparegui Shakespeare?

Després a classe, organitzeu un debat en dos grups. Un grup ha de defensar la importància de la literatura com un vehicle per obrir els ulls als lectors i formar-los intel·lectualment. L'altre grup ha de defensar tot el contrari, és a dir: la literatura serveix per poc més que per unes hores d'evasió de la realitat.


Icona iDevice Dissenyem la millor coberta
L'edició catalana ha optat per un ull i una rata encerclats amb una "O" d'Orwell com a disseny de la portada. Què et sembla? Què creus que hi fa la rata?

Ara observa també aquesta galeria de fotos on hi descobriràs 12 edicions diferents de 1984. Quin és el motiu comú en gairebé totes?








Ara que ja n'has vist unes quantes, sabries fer-ne una de ben original? Raona el per què dels motius que decoren la teva coberta i després penja-la a la classe amb tota la resta. Quina és la més suggerent?

Icona iDevice El Gran Germà
Segur que inevitablement quan llegies la novel·la t'ha vingut en algun moment la imatge del programa televisió de "El gran hermano". Creus que en certa manera hi està inspirat? Ara que has llegit la novel·la, què en penses d'entrar en la intimitat de la gent de la manera que ho fa aquest programa de televisió? Et sembla que és gaire diferent del què explica Orwell?

Escriu un text de 20 línies com a mínim donant la teva opinió sobre aquesta qüestió.


«La guerra és la pau; la llibertat és esclavatge; la ignorància és força» 1984, Georges Orwell

© Grup62
© 2010, Il·lustracions d'Estefanía Urrutia.