Abans de la lectura

Icona iDevice Cerquem a la xarxa
Abans de començar a llegir els contes de Pere Calders mirarem de descobrir què en diu la xarxa. Mireu i remeneu bé. No us limiteu a les pàgines de literatura, que són tres o quatre, busqueu a tot arreu: a les editorials, als blocs literaris, als fòrums, etc.
  1. Quantes pàgines heu trobat? Llisteu-les i endreceu-les per importància. Al costat de cada adreça, afegiu una frase que descrigui de què parla cada enllaç trobat.
  2. Amb tot el que hi ha a la xarxa, creieu que Calders és vigent, que és recordat per tots? O que és recordat només pels escriptors i el sector cultural del país? Escriviu breument la vostra opinió.
  3. És fàcil comprar un llibre de Calders avui dia?


Sèrie de retrats de Pere Calders.

Icona iDevice Pere Calders. Construïm un perfil
Entre els resultats de la cerca segur que heu trobat aquesta pàgina. No hi ha gaires autors que puguin presumir de tenir una pàgina web pròpia i amb tanta informació com aquesta. Navegant-hi, ens fem una idea de quin personatge era fàcilment.
  • La pàgina té sis apartats: Els pares, L'aprenentatge, Arts i oficis, La guerra i l'èxode, L'exili a Mèxic, Catalunya i la maduresa. Repartiu-vos, ara, en grups de 3 o 4 els apartats del portal i mireu de fer-ne un resum amb una imatge o dues per afegir-les a un Power Point col·laboratiu. Assenyaleu quines qüestions us han cridat més l'atenció.
  • Afegiu totes les pàgines creades al mateix PPT i després feu-ne un visionat conjunt a classe. Ja teniu una idea completa de qui era Pere Calders?

Icona iDevice Pere Calders de prop
Ara ja us heu fet una idea de qui és Pere Calders, però ho sabeu a través d'estudiosos de la seva figura o per algun testimoni indirecte que l'hagués conegut. Però qui millor que ell mateix perquè ens fem una idea més real de l'escriptor que el mateix Calders?

El podeu sentir aquí: http://www.tv3.cat/videos/2419659, durant una interessant entrevista que li va fer el periodista i escriptor Josep M. Espinàs al programa d'Identitats de TV3.


Icona iDevice Viatgem amb Pere Calders
Si heu llegit amb atenció la biografia de Pere Calders i n'heu fet un bon resum haureu pogut comprovar que va haver de viatjar molt per motiu de la guerra i la llibertat.

Amb tot el que sabeu de Calders, podeu dibuixar la ruta de Calders pel món: les ciutats per on va passar durant tot el periple de la guerra, l'exili i el retorn. Mitjançant el Google Maps expliqueu la ruta. afegiu-hi alguna imatge per fer-lo atractiu.


Imatge de la ciutat de Mèxic als anys 40.


Icona iDevice Descobrim la història del país
Llegiu aquest text:

«Cap dels certificats i acreditacions que porta no evita que Pere Calders, com tant d'altres, vagi a parar al camp de concentració de Prats de Molló. Però van ser pocs dies: juntament amb Tísner, Clusellas i dos companys més, és acollit a casa del notari de Prats de Molló, Charles Guiu. Aquest situació provisional aviat es fa insostenible, i escriuen una carta a Carles Pi i Sunyer demanant el seu ajut:

« "... el que us volem demanar no són pas diners, sinó la tramesa de documents garantitzant la nostra identitat i la nostra personalitat d'escriptors i dibuixants catalans. El senyor Pous i Pagès va lliurar-nos a Girona una nota que ens ha fet un gran servei, però que no és suficient. Us agrairíem també que ens indiquéssiu què és el que podem o el que devem fer, i que ens diguéssiu l'adreça per posar-nos en contacte amb elements de la Institució de les Lletres Catalanes".»


Retrat d'Avel·lí Artís Gener, escriptor, gran amic i cunyat de Pere Calders.


Avel·lí Artís Gener i Pere Calders junts.


La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) va ser creada pels escriptors poc abans de la guerra i va ajudar molts escriptors a travessar les fronteres camí cap a l'exili. La ILC encara existeix avui. Investiga el seu origen, les tasques principals que va desenvolupar i què fa actualment.


Icona iDevice L’exili forçós (1)
Ara, llegiu aquest altre text que Calders va escriure poc després de creuar la frontera de Catalunya amb França:

"Caminem amb el cap cot, en silenci, amb el pensament ple de totes les coses que deixem darrera nostre. Quatre anys abans, en una excursió de vacances, jo havia recorregut aquest mateix indret amb una colla d'amics; era una de les èpoques millors de la meva vida i em sentia plenament feliç, tenia en vies de realització una de les ambicions que m'estimava més i estava a punt de casar-me. Amb la meva dona, dibuixant com jo, projectàvem els mobles de casa nostra i els fèiem construir a gust nostre; sentíem tan aferrat el benestar que ens semblava que no hi havia res al món que pogués desfer-lo. I en el transcurs de quatre anys m'havia casat, havia tingut un fill, havia viscut la revolta militar i conegut la guerra i la desfeta.

Em veig obligat a fugir de tot el que estimo i tinc tanta ràbia i tanta pena que ploro amb els ulls ben secs i no em doldria gens morir-me. El Pirineu és ara l'esvoranc del gran esquinç que desfà Catalunya i amb ella la nostra vida. No podria explicar aquesta desolació que ens volta; tots estem una mica malalts per les nits passades al ras en aquestes muntanyes de neus eternes. Hi ha caravanes de ferits mal curats i amb la carn gangrenada, que s'aguanten drets i caminen perquè els sosté l'obsessió de fugir. He vist dones i criatures mortes a la vora dels camins, de misèria, de fred o de cansament, i cares, milers de cares primes, pàl·lides, amb una resta de voluntat a la mirada, la mica de voluntat que ens resta a tots plegats per a seguir caminant."

A l'exili amb els redactors de la revista Pont Blau, a l'estudi de l'escultor i dibuixant Giménez Botey . Al fons drets: Josep Soler i Martí Soler. Asseguts: Abelard Tona, Agustí Bartra, Vicenç Riera Llorca, Ramon Fabregat, Giménez Botey i Pere Calders. (1953) [Dipòsit digital de documents de la UAB].

  1. Quina sensació us produeix, llegir un text d'aquesta mena?
  2. Expliqueu quins són els dos temes principals d'aquesta carta. Intenteu fer un exercici d'abstracció i pensar en la desaparició de totes les comoditats que teniu al vostre entorn, la tecnologia, el confort. Què és el primer que intentaríeu salvar?
  3. Calders va haver de deixar el seu fill amb els avis i quan va tornar la seva exdona, el nen ja tenia 10 anys. N'havien passat 8. Què en penseu?


Icona iDevice L’exili forçós (2)
Calders, el març de 1948 i des de l'exili, explicava:
«A desgrat de tot i de totes les opinions, les coses bones i d'una veritable importància, es fan a Catalunya. I és que és evident que no es pot fer res ni crear coses veritablement importants sense estar arrelat al país. L'exili comporta fatalment una desorientació, un sentir-se desplaçat, que no es poden traduir en obres perdurables. Parlo naturalment de creacions de l'esperit, i almenys puc afirmar que en el nostre cas, els fets em donen la raó.»; i afegeix:
«I no obstant, Europa es veu tan desballestada, que em fa l'efecte que àdhuc a casa seva tothom se sent una mica absent i exiliat.».


Imatge dels exiliats fugint de Catalunya camí de Pertús.


Reflexioneu sobre la qüestió de la persona exiliada, que fuig forçadament del seu país. Esteu d'acord amb el que diu Calders?


Icona iDevice Humor versus ironia
I ara llegiu aquesta anàlisi que fa Joan Melcion sobre l'escriptor:

«La ironia sempre reclama una participació còmplice del lector, un esforç de descodificació des del distanciament. Aquesta complicitat és el que ens dóna la principal clau d'interpretació de la narrativa caldersiana. Sota l'aparent afabilitat del narrador, sota el tractament subtil i sovint humorístic de les trames relatades i sota el vel d'uns escenaris obertament imaginaris, la complicitat des de la ironia permet endevinar-hi una reflexió aguda i profunda sobre els caires més absurds de la condició humana.»


  • Valoreu la diferència entre humor i ironia i mireu de descobrir exemples entre un concepte i l'altre.
  • Penseu un exemple d'una escena humorística i d'una altra plena d'ironia.


M'avaluo: el qüestionari de la veritat
Si ja sabeu qui era Calders contesteu les preguntes següents:

1. Amb quin pseudònim signava a la revista El teatre català?


Pack
Puck
Rick

2. A quin camp de concentració va anar a parar Calders?

Al de Prats de Molló
Al d'Arles
A cap

3. L'any 37 es presenta al Premi Creixells. Qui el va guanyar i per quina obra?

Pere Calders amb La cèl·lula
Mercè Rodoreda, amb Aloma
Ferran de Pol amb Tríptic

4. Quin escriptor català és una figura clau en la vida de Calders a l'exili?

Agustí Bartra
Avel·lí Artís Gener
Josep Carner

5. Pere Calders mai no es va acabar d'integrar a Mèxic perquè...

Li van faltar contactes per relacionar-se amb els intel·lectuals d'allà
Va tenir sempre al cap Catalunya
No li interessava

6. Quin altre (futur) escriptor treballa amb Calders a l'editorial quan torna de l'exili?

Jesús Moncada
Joan Oliver
Joan Sales

7. Malgrat la declaració d'inutilitat total, Calders es presenta l'any 37 com a voluntari. Per què?

Perquè li agradava la guerra
Perquè estava cansat d'anar a treballar cada dia
Perquè defensava la República i les llibertats catalanes

8. Què deu a la seva mare entre altres coses?

La passió per caminar entre boscos
La passió per la melmelada
La passió per la literatura

9. Què era can Maurí?

Una casa on passaven temporades
Una masia de la família a Polinyà
Un cafè

10. Com comença a guanyar-se la vida?

Fent d'escenògraf
Fent de periodista
Fent de fotògraf

11. A més de periodista, li agradava fer de...

...escenògraf
...fotògraf professional
...dissenyador gràfic

12. A quin partit s'enrola en plena guerra?

Al PSUC
Al PSC
A la UGT

13. Unitats de xoc va ser una novel·la d'encàrrec?

Sí, per l'Ateneu Barcelonès
No, Calders la va escriure perquè li va venir de gust
Sí, per la Institució de les Lletres Catalanes

14. El nom de ploma d'Avel·lí Artís Gener, el gran amic de Calders, és

Tísner
Puck
En Llumeta

15. Quin any torna Calders a Catalunya?

1975
1972
1962

16. Quina és la primera revista on comença a publicar regularment articles?

Cavall Fort
Serra d'Or
Tele-Express

17. Què escrivia el pare de Calders?

Obres de teatre
Novel·les d'amor
Poemes i narracions

18. A quin país s'exilia?

A l'Argentina
A Mèxic
A França

19. A què es dedicava el pare de Calders?

Era venedor ambulant
Era venedor d'articles fotogràfics
Era venedor de fotografies

20. Què és la Llotja?

L'escola de Belles Arts on va estudiar Calders
L'espai de la borsa on anava Calders
El mercat de peix

21. Com arriba fins a nosaltres la informació dels primers anys de la seva vida?

Per documentació escrita
Per les fotografies de la família
Per les seves memòries

22. De quin diari fa Calders la capçalera?

De La veu de Sant Martí
D'El Mercantil
De L'AVUI

23. Per què Caders no s'enrola immediatament a l'exèrcit en començar la guerra?

Perquè està malalt i li declaren la inutilitat per a la guerra
Perquè és massa jove
Perquè és massa baix

24. A què es va dedicar durant la guerra?

Era antitanquista
Era sergent cartògraf
Era soldat ras

25. Calders es va separar de la primera dona i es va casar amb Rosa, que era...

La germana de Carner
La germana del seu bon amic Avel·lí Artís Gener
Una noia mexicana que va conèixer allà

26. Amb quina obra guanya Calders el premi Sant Jordi el 1963?

Amb L'ombra de l'atzavara
Amb Ronda Naval en la boira
Amb Aquí descansa Nevares

27. En tornat de l'exili es va posar a treballar en una editorial. Quina era?

Planeta DeAgostini
Plaza i Janés
Muntaner i Simón

28. Li va ser fàcil reintegrar-se en els ambients literaris catalans?

No, al començament es va sentir desplaçat
Sí, els escriptors el van acollir de seguida
No, perquè a ell no li interessava integrar-se de seguida

29. A quina llengua té més llibres traduïts?

Al francès
Al castellà
A l'holandès

30. Quins són els anys de naixement i mort de Pere Calders?

1910-1992
1911-1990
1912-1994


«No siguis beneit i llença aquesta andròmina. Ja ets gran i hauries de tenir seny.» Pere Calders

© Grup62