El Cafè de la Marina, Josep Maria de Sagarra

Abans de la lectura

Josep Maria de Literatura

Coneixeu autors anomenats Josep Maria? Creieu que és un nom amb fortuna literària? Us proposem de descobrir-ho en aquesta activitat.

 

signatura de Josep Maria de Sagarra

Signatura de Josep Maria de Sagarra

 

Carner
Rodoreda
LopézPicó
Torres
Espinàs
de Sagarra
Anglada
Junoy
Cabré
Millàs-Raurell
Benet i Jornet
Pla
Roig
Castellet
Abelló
Folch i Torres
Barbal
Josep Maria
Jaume
Mercè
Josep
Montserrat
Ma. Àngels
Maria
Màrius

 

Ara que sabeu una mica més de Josep Maries literaris, ompliu els buits de les frases amb el cognom corresponent:

  1. Diuen que _____ va escriure el primer cal•ligrama en llengua catalana.
  2. Els guions de ______________ tenen gran èxit televisiu.
  3. _______ formava part del grup musical Els Setze Jutjes.
  4. Durant la Guerra Civil de 1936-1939, _______ va passar un temps exiliat a la Polinèsia.
  5. L’hora del lector és un conegut assaig de _________

L’anècdota del nom Josep Maria servirà per iniciar l’aproximació dels alumnes a l’autor de El Cafè de la Marina, juntament amb d’altres figures de la literatura i la cultura catalanes.
Si ho considereu oportú, un cop resolta l’activitat, es pot suggerir als alumnes que triïn un escriptor de l’exercici per escriure una petita sinopsi i compartir-la amb la classe, o bé que identifiquin en grup totes aquestes figures, si disposeu de connexió a Internet a l’aula.

Coneixeu la dita “De Joans, Joseps i ases n’hi ha a totes les cases”? Què creieu que vol dir?

Coneixença de Sagarra

Sagarra és un dels grans autors clàssics catalans. La seva producció abasta tots els gèneres literaris: poesia, novel•la, teatre i assaig.

Què en sabeu, de Sagarra? L’havíeu llegit abans o el descobriu amb El Cafè de la Marina? Us sona el poema “Vinyes verdes vora el mar”? Se n’han fet diverses versions musicals, com la de Lluís Llach o la d’Ovidi Montllor, potser l’heu cantada?

Josep Maria de Sagarra

Josep Maria de Sagarra

Font: blocs.iec.cat

Imagineu que sou col•laboradors d’una exposició homenatge a Sagarra que organitza al vostre centre, i que heu de proveir-la amb material informatiu per als visitants.

Cerqueu informació sobre l’autor i, en parelles, elaboreu un cartell sagarrià. Distribuïu la temàtica dels cartells segons els temes següents:

  • Biografia: infantesa i joventut
  • Biografia: maduresa
  • Obres en vers
  • Teatre
  • Selecció d’obres específiques
  • Col•laboracions amb premsa
  • Viatges
  • Altres temes adients que se us acudeixin

Mireu d’emfasitzar els aspectes propers al públic d’avui, i il•lustreu els cartells amb material audiovisual.

Els estudiants trobaran nombroses referències sobre Sagarra a la xarxa i a les biblioteques. Aquesta activitat és important per familiaritzar-los amb la vida i l’obra de l’autor, però també per desenvolupar habilitats lectores de selecció i síntesi d’informació. A la xarxa n’hi ha molta, per això cal que els alumnes desenvolupin un criteri que els permeti triar el material adient per a l’estudi.
Juntament amb la bibliografia citada en l’edició de El Cafè de la Marina, trobareu recursos digitals a les pàgines sobre l’autor dels webs Culturcat de la Generalitat de Catalunya, Lletra de la UOC i a la fitxa de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
Trobareu més informació sobre “Vinyes verdes vora el mar” (lectura en veu alta, dades contextuals i una breu entrevista amb Lluís Llach) en aquest vídeo.
Per confeccionar el cartell us recomanem els recursos de la Plataforma Lecturanda o qualsevol altra eina per treballar en xarxa, com ara Glogster.

Un clàssic és un escriptor que no passa de moda, o una lectura obligatòria d’escola?
Sabíeu que El Cafè de la Marina va ser el primer llargmetratge sonor rodat en català? Descobriu-ne més aquí.
Per confeccionar el cartell us recomanem els recursos de la Plataforma Lecturanda o qualsevol altra eina per treballar en xarxa, com ara Glogster.

Viatge en el temps

L’època de Sagarra va ser ben rica en esdeveniments històrics i culturals. El context marca els escriptors i el pols de la seva obra

Així, el Noucentisme, els Jocs Florals, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Ateneu Barcelonès, la República o la Guerra Civil espanyola van repercutir en l’autor de El Cafè de la Marina.

 

Lluís Companys proclama l’Estat Català
Joan Maragall publica Visions & Cants
Fundació de l’Institut d’Estudis Catalans
Comença la Guerra Civil de 1936-1939
Setmana Tràgica
Exili de Sagarra a Tahití
Supressió de la Mancomunitat de Catalunya i de l’ús públic del català
Neix Josep Maria de Sagarra
Pompeu Fabra publica el Diccionari general de la llengua catalana
Sagarra escriu El Cafè de la Marina
Sagarra acaba la traducció de La Divina Comèdia de Dant
Cop d’estat de Primo de Rivera
Sagarra és periodista corresponsal a Berlín
1894
1936
1934
1909
1923
1933
1907
1925
1941
1900
1919
1932

 

Ara ampliem la panoràmica. En grups, busqueu més moments destacats de la història i la cultura catalanes durant els anys en què va viure Josep Maria de Sagarra i feu una línia del temps. Poseu les línies en comú i decidiu quins esdeveniments van ser determinants en la trajectòria de l’escriptor.

Per confeccionar la línia cronològica us recomanem qualsevol eina per treballar en xarxa, com ara Dipity, Timetoast, Dabbleboard o Google Docs/Drive.

Per confeccionar la línia cronològica us recomanem qualsevol eina per treballar en xarxa, com ara Dipity, Timetoast, Dabbleboard o Google Docs/Drive.

Un escriptor prolífic

D’un artista amb una producció molt extensa, en diem que és prolífic. I, com ja deveu haver comprovat, el cas de Sagarra exemplifica aquest terme amb escreix.

Gravity Mixer, Matej Krén

Gravity Mixer, Matej Krén

Font: www.matejkren.cz

Tot seguit us presentem un seguit de títols de l’autor. Ja sabeu si són novel•les, llibres de poesia, assaigs o obres de teatre?

  • Cançons de rem i de vela
  • El Cafè de la Marina
  • La ruta blava
  • Cafè, copa i puro
  • Vida privada
  • L’Hostal de la Glòria
  • Poema de Nadal
  • Paulina Buxareu
  • L'aperitiu
  • All i salobre
  • Cançons de taverna i d’oblit
  • La Rambla de les floristes
  1. poesia
  1. teatre
  1. novel·la
  1. assaig

 

Si us sembla oportú, podeu repartir els títols entre els alumnes i proposar-los d’escriure en parelles una fitxa breu sobre les característiques d’aquestes obres, per tal de fer un recull col•laboratiu amb els millors resums, i afegiu-los a l’exercici anterior sobre l’exposició.
Suggeriu els alumnes d’escriure la fitxa tot pensant que són venedors de llibres, i que han de triar la informació no només segons la importància literària, sinó també pel que resulta més atractiu als lectors. La proposta es pot obrir a altres títols de Sagarra.

Sabeu què vol dir “ser un tastaolletes”? Us sembla sinònim de prolífic? I, en tot cas, us sembla que podríem dir que Sagarra n’era, de “tastaolletes”?

Les tertúlies de l’Ateneu

Heu anat mai a un ateneu? Què s’hi fa, als ateneus?

Deia Josep Maria de Segarra que, en acabar el col•legi, l’Ateneu Barcelonès es va convertir en el seu segon domicili. A l’octubre del 1910 va esdevenir soci de l’entitat, va participar activament a les tertúlies literàries i es va vincular a la penya de Joaquim Borralleras.

L’Ateneu Barcelonès avui dia

L’Ateneu Barcelonès avui dia

Font: www.ateneubcn.cat

L’antiga biblioteca de l’Ateneu Barcelonès

L’antiga biblioteca de l’Ateneu Barcelonès

Font: www.ateneubcn.cat

Sagarra va conèixer a l’Ateneu molts escriptors de l’època. Et presentem alguns dels contertulians de la “penya d’en Borralleras”. Qui és qui? Relaciona cada imatge amb un nom.

 

...
...
...
...
...
...
Joan CrexellsCarles RibaAlexandre PlanaJosep PlaEugeni d’OrsJoaquim Borralleras

 

L’Ateneu Barcelonès existeix des de fa cent cinquanta-dos anys. És important subratllar la importància dels ateneus a Europa, ja que, des del segle XIX, promouen l’associacionisme i la cultura. A Catalunya, gràcies a la revolució industrial i a la Renaixença, la xarxa d’ateneus va destacar per dirigir activitats no només a les classes benestants, sinó també a les populars, per tal de millorar l’educació de les classes més desfavorides.
Podeu consultar el web de la Federació d’Ateneus de Catalunya amb informació sobre aquests espais en l’actualitat. El fet de suggerir als alumnes una visita a l’ateneu més proper al vostre centre els familiaritzarà amb aquests centres que fomenten la cultura i el civisme.

Una curiositat: sabríeu dir quants dels escriptors de l’activitat han donat nom a un premi literari actual?

Revista de teatre

A Catalunya, el teatre ha estat i és un motor cultural potent i ben viu. Des de les formes experimentals i renovadores, fins a la dramatúrgia costumista i les expressions més populars.

Per contextualitzar la importància de El Cafè de la Marina en el gènere teatral, és important que conegueu mínimament la història del teatre a Catalunya, sobretot al segle XX.

Imatges del Teatre Romea Imatges del Teatre Romea Imatges del Teatre Romea

Imatges del Teatre Romea

Font: www.teatreromea.com

Us proposem que, en grups o entre tota la classe, elaboreu una petita revista sobre les fites del teatre català modern i contemporani.

Els continguts bàsics de la publicació seran:

  • Estils que han marcat el gènere als segles XIX i XX
  • Autors principals
  • Obres més importants
  • Línia del temps

És important que redacteu amb un to planer i senzill, com si ho haguéssiu d’explicar a uns estudiants de teatre que han vingut d’intercanvi i que desconeixen la cultura d’aquí.

Podeu afegir d’altre material adient que considereu oportú (imatges, arxius visuals o sonors). I no oblideu penjar la revista al web perquè llueixi!

Recomanem de consultar l’entrada sobre dramatúrgia a Culturcat, perquè ofereix una síntesi històrica del teatre català dels segles XIX i XX, amb la qual cosa es redueix considerablement la dificultat que, pels continguts i per l’abast temporal, presenta l’activitat, ja que es tractarà només d’un exercici de lectura, comprensió i síntesi.
El temari de classe, el llibre de text, la introducció de l’obra i d’altres pàgines web que considereu rellevants permetran cobrir l’objectiu de l’activitat.
Per confeccionar la revista i la línia cronològica de manera col•laborativa us recomanem els recursos de la Plataforma Lecturanda o qualsevol altra eina per treballar en xarxa, com ara Dipity o Timetoast (línies del temps), Zeen i Issuu (revista), o Google Docs/Drive.

Comenceu la recerca d’informació aquí.
Quina relació va establir Sagarra amb el Teatre Romea?
Per confeccionar la revista i la línia cronològica de manera col•laborativa us recomanem els recursos de la Plataforma Lecturanda o qualsevol altra eina per treballar en xarxa, com ara Dipity o Timetoast (línies del temps), Zeen i Issuu (revista), o Google Docs/Drive.

Diccionari teatral

De mica en mica ens anem endinsant en el món del teatre. Per arrodonir-ho, cal que descobriu algunes paraules habituals d’aquest àmbit, que us permetran parlar-ne amb propietat.

?

Font: dlc.iec.cat

Us proposem un núvol de mots bàsics. Repartiu-vos-els entre tota la classe i que cadascú busqui la definició o definicions pertinents. A continuació, recolliu-los en un document col•laboratiu, que serà el vostre diccionari de teatre (i completeu-lo a pler!).

 

FALTA JUEGO

 

Per confeccionar el diccionari col•laboratiu us recomanem qualsevol eina per treballar en xarxa, com Google Docs/Drive.

Per confeccionar el diccionari col•laboratiu us recomanem qualsevol eina per treballar en xarxa, com Google Docs/Drive.

De peixos i vents

Durant la lectura, sovint trobareu noms de peixos i de vents, ja que els personatges de El Cafè de la Marina són gent de mar.

Sagarra va escriure un article titulat “El nom dels peixos” en què apuntava: «Jo no m’explico pas una ànima sensible, sense aquesta mena de curiositat per conèixer el nom dels éssers grans i petits, immòbils i bellugadissos que ens acompanyen en el camí de la nostra vida. [...] Si estimeu la vostra terra, i teniu un esperit afinat i curiós, sentireu una necessitat de conèixer el nom de totes les coses que exalten i ornen el vostre paisatge.» (Cafè, copa i puro. Barcelona: Edicions 62, 1987)

Rosa dels vents

Rosa dels vents

Font: http://en.wikipedia.org

Els vents, no ho oblidem pas, també formen part de la quotidianitat dels pescadors. Així que… escalfeu motors per reconèixer peixos i vents; som-hi?

tramuntana, anxova, bis, gregal, boga, xaloc, caua, clavellada, congre, llevant, garbí, corball, déntol, escòrpora, llebeig, gallimó, garneu, gòbit, migjorn, garota, ponent, guiula, malarmat, pagre, roger, senyora, mestral, verat, cerç

PEIXOS

VENTS

 

L’activitat us permetrà treballar el lèxic de l’obra. Cal estimular els alumnes perquè busquin al diccionari les paraules que no coneguin, ja que la riquesa lingüística és una clau important per a la comprensió lectora.

Què és una rosa dels vents? N’havíeu vist cap abans? Per a què serveixen aquests instruments?
Per continuar pescant vocabulari, no us perdeu aquest vídeo!

Anem a pescar

I com a bons mariners, salpem a la mar. Però, atenció! Abans cal que us familiaritzeu amb la barca. Podeu identificar sobre el dibuix aquestes parts de l’embarcació?

 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
 
...
quillaarbre o palescàlemsantenaorlavela major o mestraproacanyapopatimóvela mitjana

Les condicions de supervivència dels pescadors de El Cafè de la Marina eren extremes. Us proposem mirar el tràiler de la pel•lícula La terra tremola (1948) de Luchino Visconti. Es tracta d’una adaptació de la novel•la I Malavoglia (1881), de l’escriptor Giovanni Verga, en què el director de cinema retrata la duresa de l’ofici de pescador.

La vida dels pescadors de El Cafè de la Marina no era fàcil. Al tràiler de La terra tremola, una pel•lícula del director de cinema Luchino Visconti, trobareu detalls que us acostaran amb fidelitat a l’ambient de l’obra de Sagarra.
El vaixell del dibuix es diu llagut, quins altres noms d’embarcació de pesca coneixeu?

Record dels indians

Un dels personatges de El Cafè de la Marina preveu marxar a Amèrica per fer-hi fortuna. La seva iniciativa recorda la de molts catalans que van emigrar a ultramar entre finals del segle XVIII i començaments del XX. Aquest col•lectiu es coneixia amb el nom de indians, indianos, americans entre altres.

N’hi va haver que, amb els anys i la bonança econòmica, van tornar a Catalunya i van deixar un llegat cultural ben important al nostre territori. Moltes localitats, sobretot costaneres, conserven nombroses traces indianes, per exemple a l’arquitectura o a la gastronomia: Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Begur, Barcelona, i moltes altres!

Senyals indianes al Pla de Palau de Barcelona

Senyals indianes al Pla de Palau de Barcelona

Font: www.elfotograf.com
© Víctor P. de Óbanos

Mireu aquest vídeo sobre l’herència popular dels indians.

Amb l’ajuda del professor o professora d’història, cerqueu més informació sobre aquest col•lectiu a la biblioteca i a la xarxa. Poseu-vos en la pell d’un indià a Amèrica i escriviu una carta per a la seva família a Catalunya, en què els explica com s’hi guanya la vida i els nous costums que ha après.

Penseu que els indians, en general, van fer fortuna a Amèrica? Creieu que tots van marxar impulsats per les mateixes raons? Quins van ser els principals motius per emigrar? La majoria van tornar a Catalunya?

Llegiu les cartes a classe i voteu la més versemblant, la més colpidora i la més divertida. Quin premi atorgueu als millors redactors de cartes?

Com a complement extraescolar, si viviu en una població amb restes indianes o a prop, fóra bo de projectar una visita cultural amb els alumnes, o suggerir-los que surtin al carrer per buscar senyals indianes i fer fotos per mostrar-les a classe.
Us proposem fer-los escoltar també la cançó dels Amics de les Arts Louisiana o els camps de cotó.
La Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya ha publicat al seu web Indians: els nostres besavis emprenedors, en el qual trobareu suggeriments interessants i enllaços amb fotos. A més a més, aquí hi ha un recull sobre diverses rutes.

Una de les fotografies retrata un medalló de Francisco Pizarro. Qui era Pizarro? Per què s’associa el seu nom al llegat dels indians?
Coneixeu la cançó-homenatge dels Amics de les Arts Louisiana o els camps de cotó?
El record dels indians és motiu de celebracions com la Fira d’indians que té lloc a Begur al setembre.