Després de la lectura

Icona iDevice Recapitulem
Ara que ja hem acabat la lectura del llibre potser podríeu reflexionar sobre aquestes tres qüestions que et plantegem:
  1. Quin to utilitza Dahl al llarg de les seves memòries?
  2. Tenen la mateixa importància totes les històries? Sí? No? Per què?
  3. Feu una llista de totes les característiques del caràcter que creus que tenia Dahl de petit i de jove.

Icona iDevice Gravem la memòria
Grava la veu del teu avi amb un mòbil o una càmera explicant una petita anècdota de quan era petit. Segur que no et pots imaginar el teu avi fent entremaliadures. Observa com explica la història i pensa si exagera. Si et dóna permís, penja la gravació al bloc de la classe.


Dahl fou castigat severament per riure's de la senyora Prachett. Ell mateix va empescar-se aquesta broma com si el busquessin per un delicte greu.


Icona iDevice Fem d’inventors
Com ja saps, el pare de Dahl va perdre un braç de molt jove. Com que no volia que l'haguessin d'ajudar, va decidir inventar-se una forquilla-gavinet per poder-se tallar ell sol la carn sense haver d'esperar que li ho fes algú altre.

Forquilla-ganivet del sr. Dahl amb la funda. Dibuix de Quentin Blake.

 

Tens imaginació? Sabries empescar-te un invent tan enginyós i pràctic com el del senyor Dahl?

Fes-ne un dibuix i una bona descripció. Després comenta'l a classe amb els teus companys.

Icona iDevice Fem de fotògrafs
A Roald Dahl li agradava molt la fotografia i es va presentar a uns quants concursos quan tenia poc menys de trenta anys. Fixa't què diu:
«Feia servir plaques de vidre en comptes de pel·lícula, i, abans de sortir a fotografiar, cada placa s'havia de carregar en el seu corresponent marc, a la cambra fosca. Habitualment m'enduia sis plaques ja carregades, que només em permetien sis fotografies, de manera que cada vegada que havia de prémer el disparador era un afer seriós, que s'havia de rumiar molt bé.»


Arc de Ctesifont, Iraq, conegut com una de les set meravelles del món. Fotografia de Dahl l'any 1940.

És a dir, que si Dahl sortia a fer fotos, només en podia fer 6! T'ho pots imaginar? Quantes fotos feu amb la família quan sortiu d'excursió? I de totes els que heu fet, quantes són bones? Tens temps de mirar-te-les sovint totes les fotografies que tens?

Com veus la fotografia ha canviat molt, però l'art d'enquadrar continuar essent el mateix. Si no saps enquadrar bé una foto, encara que disparis cent vegades, no serà una bona foto.

Entre tots els companys de classe i amb l'ajuda del professor d'arts plàstiques, feu un quadre cronològic, amb dibuixos i fotografies, de l'evolució de les càmeres i els fotògrafs. Des de Louis Daguerre fins als manipuladors gràfics del fotoshop, passant per els primers reporters importants com Frank Capra o Català-Roca. O altres fotògrafs importants com Xavier Miserachs o Ramon Masachs.


“La veritat és més important que no pas la modèstia”Roald Dahl

© Grup62