Després de la lectura

Icona iDevice Paraules imprevistes?
A aquestes altures de la lectura, poques paraules dels contes us resultaran imprevistes, oi? Com que ja coneixeu bé el llibre, decidiu quines són les vint paraules que millor el representen. Entreu a Wordle i, en parelles, dissenyeu un núvol lèxic amb el vocabulari que trieu. Vegeu-ne un exemple:


Poseu tots els núvols en comú i, després, feu una exposició virtual de les imatges creades amb Wordle en una presentació Power Point col·laborativa. Quines paraules es repeteixen més? Per què?

Icona iDevice Tast de vins

Els protagonistes d'«El tast» són gurmets experts en vins. Amb un paladar capaç d'ubicar el lloc d'origen del vi sense mirar l'etiqueta de l'ampolla! Bé, n'hi ha que fan trampes, ja ho sabeu.


Font: http://www.vegueries.com


Font: http://www.gastroteca.cat


Us heu fixat quantes expressions empren els personatges per descriure els vins i les seves propietats al llarg del relat? Feu-ne una llista i busqueu al diccionari totes les que no conegueu.

El cultiu del raïm, l'elaboració, la conservació i la degustació del vi constitueixen tot un món de referències culturals i gastronòmiques. L'enologia és la disciplina que estudia tot això.

Per exemple, sabíeu que els vins s'anomenen i es classifiquen segons la varietat del raïm, la ubicació de les vinyes i el procés d'elaboració? En parelles, busqueu a la xarxa com classificar els vins segons aquests criteris i feu-ne un esquema bàsic.

A continuació us donem una sèrie de mots per definir els vins. Col·loqueu-los a la columna que els correspongui segons es classifiquin pel procés d'elaboració, la varietat de raïm o la denominació d'origen. Segur que molts mots els heu sentit a dir a casa i als restaurants!

 

Sec, rosat, de la terra, semisec, cabernet sauvignon, semidolç, de criança, Priorat, dolç, tranquil, negre, La Rioja, claret, axampanyat, blanc, d'agulla, Empordà, moscatell, gris, cava, gran reserva, de taula, de perla, jove, Penedès, escumós, reserva, garnatxa, gasificat, amb denominació d'origen, malvasia.

 

Pel contingut de sucre Pel color Pel gas Per la denominació Pel grau d'envelliment
Denominació d'origen Varietats de raïm
             
             
             
             
             
             
             

Mireu de completar la llista amb altres paraules que hem deixat perquè vosaltres les descobriu i amb la llista de vocabulari del conte de Dahl.

Icona iDevice Roald Dahl i el cine (1)

La relació professional de Roald Dahl amb el món del cinema va començar l'any 1943 quan va escriure «The Gremlins», que va comprar Walt Disney, i va continuar als anys seixanta amb el guió per a la pel·lícula de James Bond Només es viu dues vegades entre d'altres. A més, el conegut director Alfred Hitchcock va dur a la pantalla alguns dels contes d'Històries imprevistes.


Caricatura de Roald Dahl per Quentin Blake
Font: http://primelib.pbworks.com



Caricatura d'Alfred Hitchcok, feta per ell mateix
Font: http://classicfilm.about.com

Tot seguit us proposem que mireu l'adaptació que va fer Hitchcock d'un dels contes de Dahl:

Compareu totes dues versions: és fidel l'adaptació del conte a la pantalla? Us l'havíeu imaginat així durant la lectura? Quins fragments de la pel·lícula us han cridat més l'atenció?

Entre tots, feu una graella col·laborativa en què indiqueu les diferències i les similituds que heu observat entre el conte de Dahl i l'adaptació de Hitchcock.

Icona iDevice Roald Dahl i el cine (2)

Coneixeu els videolits? Descobriu-los aquí i mireu-ne un exemple.

Font: http://ca.wikipedia.org

Us atreviu amb un videolit per il·lustrar un conte d'Històries imprevistes? En grups de 4 o 5, trieu un conte, repasseu el que heu treballat a les activitats «Taller de contes» i comenceu per plantejar el guió del vídeo, les escenes que gravareu, possibles imatges i música de fons. Endavant videolitaires!

Feu un concurs a classe i pengeu els millors clips a Youtube!


Icona iDevice L’oïda musical

Reconeixeu les cançons de seguida que escolteu els primers compassos? Recordeu fàcilment les melodies? Taral·legeu músiques sovint? No us costa gens afinar per cantar? Si les respostes són positives, vol dir que teniu oïda musical!

La Louisa del conte «Edward el Conqueridor» toca el piano amb facilitat i domina un bon repertori dels mestres de la música clàssica.


Recordeu el nom del compositor que es reencarna en el gat del conte? Aquesta és la seva caricatura.
Font:http://www.myartprints.co.uk

 

...
...
...
...
...
...
Edvard Grieg Franz Liszt Johann Sebastian Bach Robert Schumann Fryderyc Chopin Johannes Brahms
Icona iDevice Fem d’editors (1): la coberta

Creus que en un llibre, la coberta és fonamental? Compara aquestes dues cobertes: quin dels dos llibres té més oportunitats que algun lector s'hi fixi quan va a la llibreria?


Una coberta en blanc
Font: http://www.vectorss.com


Coberta de Les bruixes
Font: http://youarewhatyouread.scholastic.com


Ara que ja has llegit Històries imprevistes, què en penses de la coberta? T'agrada? Coincideix amb la imatge amb què l'il·lustraries tu? Pots aportar-ne una de millor i dissenyar-la de cap i de nou?

En parelles, dissenyeu la vostra coberta i feu un concurs de cobertes a classe. Quina és la més original i que us cridaria l'atenció per comprar l'obra si la veiéssiu a l'aparador d'una llibreria?

Icona iDevice Fem d’editors (2): la selecció dels contes

Un recull de contes pot publicar-se amb el títol i l'ordre que l'autor recomani, o no. Si no ho indica, els editors han de decidir com titular l'obra i com organitzar els textos segons els temes o altres raonaments que donin coherència a l'antologia.


Altres reculls de contes de Roald Dahl en anglès
Fonts: http://www.roalddahlfans.com/books/collcover1.jpg

Us agraden el títol i la selecció d'Històries imprevistes? Els endreçaríeu d'una altra forma? Donaríeu un altre títol al llibre? Els publicaríeu tots plegats tal com són ara o en trauríeu alguna història? Potser combinaríeu contes d'Històries imprevistes amb algú altre de Roald Dahl, com els recopilats a La meravellosa història d'Henry Sugar?

En parelles, responeu aquestes preguntes. Després, redacteu un document amb una proposta d'antologia de relats de Roald Dahl d'acord amb els vostres criteris i gustos, i justifiqueu la vostra tria. Il·lustreu el vostre document amb la coberta que heu dissenyat en l'activitat anterior.

Quina és la proposta més atractiva de la classe? I la millor argumentada? I la més imprevista?

Icona iDevice L’Anglaterra de Roald Dahl

Ara us toca imaginar un viatge... Aviat fareu una sortida amb el vostre centre escolar per visitar Anglaterra i els museus d'alguns escriptors famosos.

Com que domineu la literatura de Roald Dahl, els organitzadors del viatge us demanen una proposta per al dia que dedicareu al Museu de Roald Dahl. Entreu al seu web i, amb l'ajuda del professor d'anglès, cerqueu la informació necessària per respondre aquestes preguntes:

A quina ciutat anglesa trobareu el Museu de Roald Dahl? Com s'hi arriba des de Londres? Què hi ha al museu i quines activitats organitzen per als estudiants?


Museu Roald Dahl
Font: http://storylinejourneys.com

Per situar-vos en el tema us recomanem que cerqueu informació a la xarxa, a la biblioteca més propera i potser també podeu preguntar en alguna agència de viatges. Mireu aquest vídeo per començar!

En grups de tres, prepareu una guia-presentació amb la vostra proposta per visitar el Museu de Roald Dahl. Després poseu totes les presentacions en comú. Quina ruta és la més atractiva.


«–El que no entens –va continuar la Louisa– és que a casa nostra, mentre eres a fora, ha passat una cosa extremament emocionant, una cosa que fins i tot es podria dir... bé... gairebé transcendental.» «Edward el Conqueridor», Històries imprevistes, Roald Dahl

© Grup62