Abans de la lectura

Icona iDevice Cerquem a la xarxa
Abans de començar la lectura de La bogeria, busqueu "Narcís Oller" a la xarxa, a veure què trobeu.


Retrat de l'escriptor Narcís Oller (Valls, 1846 - Barcelona, 1930).

  • Feu una llista completa de les pàgines més destacades i endreceu-les de més a menys interessants.
  • A més dels portals o pàgines dedicats a l'escriptor, heu trobat altres pàgines d'entitats o escoles que es diuen "Oller"? A quina conclusió us porta?
Icona iDevice La Renaixença (1)
Oller forma part del moviment de la Renaixença: "Nom donat al moviment català de ressorgiment cultural que s'inicià al Principat a la primera meitat del segle xix i amb el qual s'obre el període contemporani de la literatura catalana."


Acte dels Jocs Florals celebrats a Barcelona a finals del s. XIX

  • Què implica que en formi part i quines característiques tindrà la seva obra sota aquest moviment cultural?

Icona iDevice La Renaixença (2)
Si haguéssiu d'explicar el moviment cultural de la Renaixença a algú que no el coneix, què li diríeu?

Escriviu un text breu que el descrigui sense utilitzar tecnicismes, amb paraules vostres, informació acurada i algun exemple il·lustratiu.


Capçalera del diari primer quinzenal i després diari de “La Renaixensa”. El primer número data l'1 de febrer del 1871 i, el darrer, del 9 de maig de 1905.

En acabat, pengeu els textos a l'escriptori de la classe, llegiu-los i valoreu quins són els més precisos i per què. Els 3 millors, pengeu-los al bloc.


Icona iDevice El determinisme a La bogeria
"El 1899, quan apareix publicada La bogeria, el naturalisme zolià ja era un moviment en declivi. Oller, però, va trobar la manera de reflexionar sobre un tema molt tractat per aquest corrent literari, la demència, i, a través de la demència, la manera d'especular sobre un dels principis de Zola, el determinisme".
  • Què vol dir aquest fragment? Què caracteritza el naturalisme? Què és exactament el determinisme?

Expliqueu-ho amb les vostres paraules.


Icona iDevice La coberta de La bogeria
Us heu parat a mirar la coberta? Qui és el de la foto? Si haguéssiu d'il·lustrar un llibre titulat La bogeria, utilitzaríeu la imatge d'un militar del segle xix? Si les cobertes sempre "il·lustren" el contingut de la novel·la, quin paper pot tenir aquí la imatge d'un militar?
  • Ara llegiu què diu la contracoberta. Té relació amb la coberta?
  • Què vol dir “vesània”?

Icona iDevice Especulem
Amb tot el que sabeu de l'època i de l'escriptor, atreviu-vos a fer un primer resum d'un possible argument de la novel·la i envieu-lo al professor. Un cop finalitzada la lectura us el tornarà perquè veieu si anàveu ben encaminats.


«L’heroisme és anònim no ha despertat mai cap idolatria, sense idolatria no hi ha fanatismes, i sense fanatisme no es fan revolucions» Narcís Oller

© Grup62