Abans de la lectura

Icona iDevice Qui és Roald Dahl?
Segur que ja sabeu que Roald Dahl va ser un gran escriptor infantil i juvenil, oi? I segur que heu llegit moltes de les seves divertidíssimes històries. Però, què més en sabeu?

Coneixeu coses de la seva vida, com era, què li agradava i quantes novel·les i contes va escriure?


Roald Dalh


Per començar busqueu aquí, i si sabeu una mica d'anglès, també podeu buscar aquí o aquí.

A més, trobareu informació a la Viquipèdia, les solapes dels llibres i, sobretot, a la seva autobiografia El nen.

Repartiu-vos totes aquestes pàgines entre els companys de classe i anoteu les dades que us semblin rellevants. Quantes pàgines més heu descobert?

Entre tots plegats podríeu fer un bon resum de la seva vida amb els detalls que més us interessin. Podeu dividir la seva vida per etapes i en grups de 3 o 4 escriure'n les vivències.

Després sumeu tots els fragments i mireu que l'estil lingüístic sigui uniforme en tot el text i que aquest no sigui gaire llarg.

Icona iDevice Què ens diu el títol La meravellosa història de Henry Sugar?
Per què creieu que Dahl hi va posar aquest títol?

Què us suggereix el dibuix de la coberta?
Ara llegiu el text de la contracoberta i, tot seguit, l'índex.

De què creieu que poden anar totes les altres històries? Pot ser que tinguin un fil conductor?
Icona iDevice La sopa de lletres més sucosa!
Aquí tens unes quantes paraules que s'han escapat del llibre i s'han ficat en una bona sopa de lletres. Les pots pescar?


Jo escric, tu escrius, ell escriu
L'autèntic protagonista de pràcticament totes les històries és el mateix Roald Dahl i, a més, en la majoria d'elles fa del que en realitat és: escriptor.


Contar una història. Font. http://www.kstoolkit.org/Storytelling
(©Building bridges - Swiss Agency for Development and Cooperation)


De la llista següent, digues quines paraules estan relacionades amb l'ofici d'escriure:

Narrar
Contar
Interpretar
Il·lustrar
Explicar
Opinar
Relatar
Dibuixar
Puntualitzar
Dir
Descriure
Dirigir
Muntar
Novel·lar
Refer
Cantar
Fabular
ImaginarIcona iDevice Dictat
Escolta amb atenció aquest text que llegirem. Primer ho farem seguit, sense indicacions de punts ni comes. Després el repetirem a poc a poc perquè el puguis anar transcrivint.Si et perds, recorda que pots escoltar-lo tantes vegades com vulguis.
Icona iDevice Un tros de pastís?
L'últim conte d'aquest recull es titula «Un tros de pastís», però quan comences la lectura, t'adones que en realitat és una traducció literal de l'expressió anglesa a piece of cake, que no vol dir «un tros de pastís», sinó que és una frase feta que vol dir «bufar i fer ampolles».

És el que a vegades en diem false friend en anglès i que ja en deus haver sentit a parlar.

Aquí tens 10 expressions angleses amb l'equivalent en català. N'hi ha que tenen traducció exacta en català i n'hi ha que no. Relaciona-les.


Icona iDevice La Segona Guerra Mundial
Llegim:

«Cal recordar al lector que tot això passava en temps de guerra: 1942. Gran Bretanya estava totalment dedicada a una guerra desesperada contra Hitler i Mussolini. Alemanya bombardejava Anglaterra, i Anglaterra bombardejava Alemanya i gairebé cada nit Gordon Butcher escoltava el rugit dels motors del gran aeròdrom de Mildenhall, que era ben a prop, quan els bombarders s'enlairaven cap a Hamburg, Berlín, Kiel, Wilhemshaven o Frankfurt. De vegades es despertava de matinada i els sentia tornar a casa, i de vegades els alemanys sobrevolaven per bombardejar l'aeròdrom i la casa de Butcher se sacsejava amb l'esclat de les bombes, no gaire lluny.»

 

Dahl va haver de lluitar en la Segona Guerra Mundial i això el va marcar molt. El darrer conte, «Un tros de pastís», ho explica molt bé. El fragment anterior resumeix la situació política del moment i l'estat de guerra en què es vivia.

Què saps de la Segona Guerra Mundial?Imatges de la Segona Guerra Mundial
Font: http://commons.wikimedia.org


En grups de tres, feu un pòster que inclogui una línia del temps amb els principals esdeveniments que van marcar la guerra; assenyaleu-hi

  1. Quant de temps va durar.
  2. Els seus principals protagonistes.
  3. Els països implicats i a quin bàndol estaven.
  4. Les causes i les conseqüències del conflicte.


Al final responeu aquesta pregunta: Quin va ser el paper d'Espanya en la contesa? Per què no va ser tan actiu com el dels altres països?

Icona iDevice Els drets d’autor
Llegiu aquest fragment:

«Els drets [d'autor], ara que en parlo, són els diners que un escriptor obté d'un editor pels exemplars venuts del seu llibre. La mitjana dels drets que els escriptors solen aconseguir és un deu per cent del preu dels llibres venuts a les llibreries. Per tant, si un llibre es ven a quatre lliures, l'escriptor en rebrà quatre penics.»

  1. Què són els drets d'autor, exactament?
  2. Què vol dir aquesta © i per què es posa?
  3. Sabies que un autor només rep el 10% del preu de venda al públic? A més a més, si l'edició és de butxaca en rep entre el 6 i el 7%, i que si és una edició escolar, en rep només el 5%.
  4. On creus que va a parar el 90% restant del preu del llibre?

Fem un càlcul:

Si un autor ha venut 1.500 llibres a 17 € cada un, dels quals en rep el 10%; 2.300 edicions de butxaca que valen 9,80 € i en rep el 6%, i en ven 4.200 de l'edició escolar a 7,60 € i en rep el 5%. Quants diners ha cobrat en total? Et sembla molt o poc?

Ara agafa el llibre i llegeix el text en lletra menuda que surt a la contracoberta. Què en penses?

Ara, cada vegada que compris un llibre, pensaràs en l'autor?

Icona iDevice Què sabem de la vida de pagès?
Saps gaires coses de la vida de pagès? En Butcher, el protagonista d'«El tresor de Mildenhall», és un home de camp que treballa ja amb maquinària moderna. Si no ho hagués fet així no hauria trobat la romanalla de plata. Aquí tens tres dibuixos i una llista de vocabulari. Saps on van cada una d'aquestes paraules?

Camp 1, Camp 2 i Camp 3

 

Camp 1 Camp 2 Camp 3
Pagès Ferratge escampat Bala de palla
Sembrador Filera del camp Cereal
L'arada Barra d'arrossegament Carregador de bales
Camp de conreu Fenificadora rotativa Recol·lectora de cereals
El parell de bous Cavallet per assecar el farratge Embaladora
Camí del camp Remolc Escampador de fems
El terròs Segadora Rostoll
Fita    
Els camp    
Sac    
Llavor per sembrar    
Carretada de fems    

  


«Un home adquireix la capacitat de veure a través de les cartes. I fa milions als casinos. Així va començar Henry Sugar» d’«Un cop de sort» de Roald Dahl

© Grup62