Abans de la lectura

Icona iDevice Anàlisi prèvia
Laura a la ciutat dels sants: què et diu aquest títol? Fes una llista de tot el que et suggereixi el títol. Després posa-la en comú amb els companys de classe i comprova fins a quin punt coincidiu o dissentiu.
Icona iDevice Fem un bloc
Creeu un bloc per avançar en la lectura i comprovar quantes coses diferents i interessants descobriu cada un de vosaltres. Al bloc podeu penjar-hi posts1 o apunts individuals, col·lectius o per parelles segons us indiqui el professor en cada cas.

1Posts: així és com s'anomenen els textos, sovint breus, que es pengen en els blocs.

Icona iDevice Quadre sinòptic
Laura... es va publicar l'any 1930, el mateix any que naixia Jordi Pujol i Soley, ex president de Catalunya. Era una època políticament convulsa -amb la proclamació de la República a prop- i, culturalment, una de les més reeixides de Catalunya i Espanya, durant la qual no es vivia únicament cara endins sinó que se seguien els moviments culturals que es produïen més enllà de les fronteres.

[català] 1930 [http://ca.wikipedia.org/wiki/1930]

Amb aquest article de la viquipèdia com a punt de partida, busqueu tanta informació com pugueu sobre l'any 1930 i feu un quadre sinòptic amb aquelles dades que us semblin més rellevants i que comprenguin tots els aspectes de la vida social, cultural i política mundial de l'època. Quan el quadre estigui prou complet, intenteu fer-ne un resum i extreure'n conclusions per tal de poder-les penjar al bloc.


Icona iDevice Descobrim l'època (1)
En l'exercici anterior hem descobert què passava al nostre país en relació amb el món. Ara, i per entendre la novel·la de Llor en la seva amplitud, cal descobrir què passava a Barcelona pels volts de l'any 30.

Per fer-ho us recomanem que busqueu imatges a la xarxa de la Barcelona de 1929. Segur que en trobeu moltes. Descobriu què va passar aquell any i trieu un parell de fotos il·lustratives per al següent post del bloc. Expliqueu què heu descobert i què us ha impressionat més.

Aquest exercici es pot fer en grup o individualment.


Icona iDevice Descobrim l'època (2)
Busqueu a la xarxa fotografies de la dècada de 1930. Podeu fer la recerca en grups de 3 o 4 alumnes. Entre tots els grups heu d'aconseguir fotografies que reflecteixin els diferents estrats socials: els treballadors, el clergat, la burgesia... i no us oblideu de la moda. Assegureu-vos que les fotografies que trobeu són de l'Espanya de l'època. Després compareu-les i comenteu-les. Aquestes fotografies us permetran acostar-vos més al món que viuen els protagonistes de Laura a la ciutat dels sants. A la galeria següent us en posem algun exemple.

 

 

 

 

 

 

Si heu mirat bé la galeria de fotos haureu trobat una fotografia d'una classe de nois d'una escola rural. En podeu buscar més a la xarxa i després les podeu comparar amb una fotografia de grup de la vostra classe. Quines diferències hi trobeu? Què us crida més l'atenció?

Podríeu retocar una foto vostra fins que semblés antiga? Després la podeu penjar al bloc.

Icona iDevice Descobrim l'autor: Miquel Llor
Entreu al portal de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i busqueu Miquel Llor. Llegiu-ne la biografia i després llegiu la biografia que en fa Lluïsa Julià en el llibre. A partir d'aquí, i amb tota la informació que teniu ja de l'autor, redacteu en un Word col·lectiu un bon perfil de l'escriptor per penjar-lo després al bloc.
Icona iDevice Activitat de lectura
Llegiu en veu alta aquests tres fragments:


Un cop llegits, proveu de definir cada fragment en una o dues paraules i descobrireu els temes essencials de què parla Llor a la novel·la.


Icona iDevice Fem hipòtesis
Amb els fragments anteriorment llegits, amb tot el que sabeu de l'època i de l'escriptor, atreviu-vos a fer un primer resum d'un possible argument de la novel·la i envieu-lo al professor, que el guardarà fins al final de la lectura.
Icona iDevice L'enquesta
Afegiu una enquesta al bloc que us permeti votar si creieu la novel·la de Miquel Llor que us agradarà, us agradarà una mica o no us interessarà gens.

Quan respongueu sigueu sincers, ja que l'enquesta és anònima.

Alimentem el bloc

No us oblideu d'afegir al bloc tots els enllaços que heu anant visitant fins ara i que considereu rellevants per entendre Miquel Llor i la seva obra. Recordeu que l'enriquiment regular del bloc és important per la pròpia dinàmica de les pàgines de continguts de la xarxa. Com més canvis i afegits hi feu, més visites tindreu. Per exemple, podeu donar l'adreça als pares perquè visitin el bloc de tant en tant. Penseu també a il·lustrar el bloc amb alguna foto de l'autor.


«La boira! Va caient, espessa, grisa, negra; abriga la plana tardoral i adormida en la nit.» Miquel Llor

© Grup62