Durant la lectura

Icona de Pregunta iDevice Treballem el vocabulari
A continuació trobareu fragments de la novel·la amb una paraula o una expressió en negreta. Sense mirar cap diccionari, podeu triar el significat correcte d'entre les opcions proposades?

1) I potser també perquè les històries, de vegades, són més difícils d'aferrar que l'àgil drac rodi. I, com ell, sovint es deixen veure i quan les has entrellucades desapareixen.

  
Conegudes
Vistes
Oblidades
Gaudides

2) Però els bussejadors no tenen temps per admirar els moviments ondulants de les orades de plata, ni tan sols, avui, el vermell del corall. Han d'estar amatents per a altres coses.
  
Disposats
Cansats
Feliços
Desmotivats

3) Però després de passar tanta gana per les muntanyes, i encara més a Ečmiadzin, i després del menjar, sempre semblant, al refugi d'Atenes, tot em sembla molt més bo. I sobretot dinant a bord, amb l'aire del mar, perquè la salabror fa venir gana.
  
Enyorança
Diversió
Avorriment
Sal

4) Vivíem d'arrels, de créixems, de baies i fruites amargues, que en Grigor sabia trobar als camps i als boscos dels voltants, de petites pomes d'arbres silvestres, sense empeltar.
  
Regar
Podar
Implantar
Fumigar

5) No sé, doncs, si es van establir a Cadaqués o bé si, ja més grans, van tornar a la daurada i petita Simi, quan es va veure lliure dels italians i dels turcs, i va esdevenir de dret allò que sempre havia estat: una roca grega fins al moll de l'os.
  
Sense voler
Feta a mida
Sotmesa
Fins l'últim pam

6) Jo, però, tinc molta feina, estic molt de temps en mar i no em lleu gaire d'escriure.
  
No tinc temps
No m'agrada
No em ve de gust
No tinc forces

7) Llavors vam poder menjar força pa, a cor què vols, i beure tasses i tasses de te ben ensucrat, que ens va tornar les forces.
  
Sense respirar
Sobretot la molla de pa
Tant com van voler
Acabat de fer

8) El cuiner, al fogó del llagut, les acaba de coure a la brasa i n'hi ha per a tothom: l'àpat el reguem amb bon vi, i el mar encalmat ajuda a la celebració de la troballa.
  
De la vela
Del timó
De l'embarcació
De l'ajudant de cuina

9) Sí, ho haig d'escriure: no hi va haver compassió ni per als vells ni per als infants, tots els nens, totes les dones, entaforades en vaixells i ofegades a la Mar Negra, fredament.
  
Segrestades
Amagades
Vigilades
Assassinades

10) Llavors la mare, Marik, em sent i ve al meu costat, m'acotxa com quan era petit, em passa la mà pel front moll de suor, la trobo fresca com les seves roses de Trebisonda.
  
Em fa un petó
Em bressa
Em canta
M'abriga

Icona iDevice Viure una «odissea»
Et proposem una endevinalla:

El 1975, un músic de Verges va escriure una coneguda cançó basada en el poema d'un escriptor grec que Carles Riba havia traduït al català el 1962. La cançó i el poema s'inspiren en el nom de l'illa grega considerada pàtria d'Ulisses, el protagonista de l'Odissea. Sabeu com es diuen el músic, la cançó, el poema i l'escriptor grec? I el nom de l'illa?


Carles Riba. Font: www.escriptors.cat


John W. Waterhouse, Ulisses i les sirenes, 1891, National Gallery of Victoria, Melbourne.


Escena de les sirenes. Il·lustració de Pep Montserrat. Font: www.blogs.ccrtvi.com


Ara, busca a la xarxa la traducció del poema de Carles Riba i escolta la cançó del músic de Verges a Youtube.
  1. Digues quins punts en comú trobes entre aquestes dues peces i les següents paraules d'Aram:
    «Nosaltres també estem vivint, la Marik i jo, una mena d'Odissea, però els perills no ens han vingut de cap monstre com el Ciclop o les sirenes enganyadores, sinó dels homes, els que haurien de ser els nostres semblants.» (p. 72)
  2. Perquè escriu això, Aram?
  3. Què vol dir aquí la paraula «odissea»?
  4. Pensa una frase on t'hi escaigui la paraula «odissea».
  5. Si ja tens la resposta a aquestes preguntes, escriu les teves reflexions sobre el significat del mot «odissea» i quina relació pot tenir amb l'exili.

Icona iDevice Qui és qui?
A mesura que aneu llegint, subratlleu allò que defineix els personatges principals de la novel·la.
  1. Com els descriu, Anglada? A poc a poc? Molt de pressa?
  2. Com sabem com són? Perquè ens ho explica la narradora o perquè ens ho diuen ells mateixos?
  3. Sabem com són per les seves accions o perquè la narradora ens explica per què fan cada cosa i què senten quan ho fan?

Feu una taula que us permeti explicar qui és qui i com es comporta.

Nom del personatge
Com és físicament Quina personalitat té Qui i com el descriu





     

 







Icona iDevice Viatgem amb Aram i Marik

Mentre vagis llegint, anota la ruta que segueixen Aram i Marik des de casa seva fins a Marsella.
  1. Amb l'ajuda de Google Maps i Google Earth, dibuixa la ruta.
  2. A cada punt anota la frase que serveix d'indicació del lloc on són.
  3. Busca imatges que il·lustrin el lloc o que l'evoquin poèticament .
  4. Investiga com faries el viatge avui, al segle XXI, i quan trigaries a fer-lo
Quina Marsella et trobaries si hi anessis avui?
Icona de Pregunta iDevice Qui diu què?
Recordeu si els següents paràgrafs del Quadern d'Aram van ser escrits per Aram o per Marik?

«Hem fet una escala a Patràs, perquè els mariners aprofiten el viatge per fer un petit carregament d'aquestes panses tan bones que en diuen "panses de Corint", però que en realitat vénen de Patràs. Hi ha moltes vinyes, als voltants d'aquesta ciutat. Poc més tard un mariner gran, en Vassilis, el que em mana la feina, m'ha dit que parés de treballar una estona i m'ha ensenyat l'illa d'Ítaca, l'illa d'Ulisses, perquè hi hem passat molt a prop.»

  
Marik
Aram

«He llegit tot el que ha anotat, a Grècia i a bord del Samos, i he pensat que sí, que haig d'escriure, que no puc deixar penjada a l'aire la nostra història. Els homes són tan oblidadissos de les dissorts dels altres!»
  
Marik
Aram

«A poc a poc, ens avesàvem si us plau per força a la nostra nova vida a Jerevan. Amb tot això, ja havien passat molts mesos des de la nostra terrible fugida i els nois s'havien refet. El menjar que portava Grigor del forn havia estat una benedicció per a nosaltres.»

  
Marik
Aram

«Em penso que me'n vaig enamorar de seguida, la veritat. Però els primers dies i tampoc el divendres sant ni el dissabte, no li gosava dir gaire res. El diumenge, però, entre l'alegria de les campanes i els preparatius per al bateig, em vaig començar d'animar, i, quan vam sortir a veure el castell de focs, a la nit, sense dir-nos-ho, ens vam separar de la colla, ens vam perdre entre la gent.»
  
Marik
Aram

«Però avui, mes ben dit, ahir, va ser un dia molt important i m'ha vingut al pensament de tornar a agafar el quadern. M'agrada poder anotar aquest dia justament en la llibreta que em va comprar el pare. Em penso que tots els armenis ens hem passat aquests dos dies enganxats a les ràdios, les estones que no ens reuníem a l'església per resar per Soghomon Tehlirian.»

  
Marik
Aram

«En va tenir una alegria tan gran, que quan la Iané va trencar la geniva amb la primera dent, i aquesta vegada ho vaig veure primer jo, vaig fer veure que no l'havia vista, per tal que l'àvia gaudís del seu descobriment. Com em vénen a la memòria aquests petits goigs, ara que s'ha clos per sempre la boca de les menudes!»
  
Marik
Aram

«Em passa una cosa estranya: mentre érem encara en aigües de Grècia, més a prop de la nostra terra, la que ens han pres els malvats turcs, tenia com una angoixa d'escriure sobre les nostres penes i aventures. Però avui, que em trobo a Itàlia, i ja ens anem acostant al nostre destí, penso que haig de recordar-ho, perquè després tindré altres obligacions i amics nous i potser oblidaré moltes coses.»
  
Marik
Aram

Icona iDevice SMS literaris
Dos amics llegeixen Quadern d'Aram alhora i comparteixen les seves frases favorites per mòbil. Les saps transcriure segons la normativa de la llengua catalana?


Font: wikimedia commons


H aprs k lome es + prlls k ls taurns i ls morns!

« !»

 

Jo volva ingrvit x damnt 1 pratg d somn

«

 

Ls trubars bn kuidds kwan trneu, ls tevs ross

« ,

 

La solitd publda d rkrds m pesva + k d kstm

«

 

Els poets durn smpr

«

 

Nkra lnyro l mva ciutt

« ,

 

D vgds m dsprt a l nt i crdo

«

 

  


«Quan de temps feia que no escrivia en aquesta llibreta!» Quadern d’Aram, M. Àngels Anglada

© Grup62