Tirant lo Blanc. Episodis amorosos, Joanot Martorell

Pòrtic

«És costum que les donzelles de la cort presumim que ens amen i festegen. Tenim tres maneres d’amor, que són: virtuós, profitós i viciós. El primer, virtuós i honrós, és quan algun gran senyor, infant, duc, comte o marquès, que té molts mèrits i és un cavaller molt virtuós, si estima una donzella, per ella és un gran honor que totes les altres sàpiguen que ell dansa, o combat, o fa batalles per amor d’ella, i que fa actes d’honor, de renom i de fama. Ella ha d’estimar-lo perquè és virtuós i l’estima per amor virtuós. El segon amor és profitós. És quan un gentilhome o cavaller d’antiga nissaga i molt virtuós, ama una donzella i, fent-li regals, li fa fer el que ell vol. Ella només l’amarà pel seu profit. Tal amor no m’agrada perquè tan bon punt s’acaba el profit, l’amor s’afluixa. El tercer amor és viciós, quan la donzella ama el gentilhome o cavaller pel seu delit. Ell us convenç amb paraules molt agradables, que us donen vida per un any, i que, si van més endavant i us acaben portant al llit encortinat i als llençols ben perfumats, podeu estar-vos-hi tota una nit d’hivern. Un amor com aquest em sembla molt millor que cap dels altres.»

Joanot Martorell, Tirant lo Blanc. Episodis amorosos. Barcelona: Educaula, 2012

«Els amors de Tirant i Carmesina, així com els d’altres parelles de la cort grega, s’interfereixen en la novel·la amb les narracions guerreres, i fa l’efecte que Martorell ha volgut alternar les dues temàtiques per tal de mantenir més suspesa l’atenció del lector, cosa en la qual ha reeixit plenament.»

Martí de Riquer, Aproximació al Tirant lo Blanc. Assaig, 8. Barcelona: Quaderns Crema, 1990

 

«[…] i ara sé què és amor, que abans no ho sabia.»
Joanot Martorell, Tirant lo Blanc. Episodis amorosos

 

Tirant lo Blanc és un dels nostres grans clàssics. La seva magnitud literària fa que se’l continuï llegint i estudiant encara avui.
Com a lectura de batxillerat, suposa un esglaó a assolir en el procés de maduració lectora dels alumnes. Els segles que ens separen de l’època de la novel·la l’allunyen sobretot dels més joves. És per això que una adaptació selectiva dels capítols funcionarà com un esperó lector. El fet de triar els episodis amorosos de la història estableix un punt de contacte amb els adolescents d’avui. Tot i que les formes de l’amor medieval han quedat enrere, la naturalesa universal dels sentiments els aproparà l’obra.
Hi ha una sèrie d’aspectes bàsics, pel que fa a la contextualització i al marc narratiu de l’obra que, havent-se tractat a la guia de l’edició completa de Tirant lo Blanc (l’adaptació de Romí Porredon i Roger Cònsul per al volum 45 de la col·lecció «Les Eines»), no es repetiran aquí. Donat que el llibre se centra en els episodis amorosos, hem prioritzat els temes de la tria en plantejar els continguts d’aquest dossier de treball.
Així doncs, us recomanem que consulteu la guia exhaustiva de Tirant lo Blanc per reforçar la comprensió global de la novel·la. L’edició en què basem aquestes propostes se centra en la temàtica dels episodis amorosos, per la qual cosa cal insistir als alumnes que estan llegint una versió resumida i abreujada del llibre perquè no conservin una visió esbiaixada de la novel·la.
Les activitats s’organitzen seguint els estadis de la lectura (abans, durant i després) perquè l’assimilació de continguts sigui progressiva i coherent. Però podeu adaptar-les i temporitzar-les segons les necessitats del vostre grup i el temps de què disposeu.
Les propostes són interactives i interdisciplinàries per tractar de fer més amè el procés lector. Hi ha activitats autocorrectives perquè l’alumne pugui comprovar, en qualsevol moment, el seu nivell i el grau d’aprofundiment en l’obra.
Per als exercicis de treball en línia, tal com indiquem en les activitats corresponents, us recomanem els recursos de Lecturanda o altres eines específiques que trobareu a la xarxa.

Conquerir Tirant lo Blanc

Els episodis amorosos de Tirant lo Blanc són una part central de la novel·la de Joanot Martorell, tot i que no n’és l’única. Juntament amb les escenes sobre guerra, articulen les diferents aventures d’aquest cavaller del segle xv.
Estimaven d’una manera diferent a la d’ara, els homes i les dones de l’edat mitjana? Si llegiu l’obra ho sabreu. Les activitats que us proposem en aquesta guia us ajudaran a entendre els discursos i els codis de comportament utilitzats per expressar el sentiment amorós en aquella època. Potser, en un primer moment, semblen forçats, llunyans o encartonats, però a mesura que us endinseu en el curs dels amors de Tirant i Carmesina, de Diafebus i Estefania o d’Hipòlit i l’emperadriu, descobrireu fins a qui punt el batec d’un cor que estima no està sotmès al temps.
L’amor i els llibres sempre s’han avingut. La literatura trobadoresca, les novel·les de cavalleries, els tractats filosòfics o les llegendes i els contes populars estan farcits d’enamorats i d’enamorades amb més o menys fortuna, de matrimonis venturosos, de consells per aconseguir el beneplàcit d’una dama o de remeis per suportar els paranys del sentiment amorós.
Per iniciar-vos en la lectura de Tirant lo Blanc haureu de mantenir desperts tots els sentits. L’adaptació del text original a la llengua estàndard d’avui us ajudarà a captar el missatge de les paraules, però caldrà que aneu una mica més enllà per captar-ne el sentit últim, l’essència de l’obra, i això ho aconseguireu amb l’ajuda dels professors i de la nostra guia.
El repte d’un llibre clàssic com Tirant lo Blanc serà, doncs, conquerir-lo i deixar-se emportar.