Grup62
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Veure opcions de compra
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Veure opcions de compra

Sobre l'autor de Diari d'un mal any

J. M. Coetzee (Ciutat del Cap, 1940) va estudiar ciències informàtiques i filologia a Sud-àfrica i als Estats Units. La seva primera novel·la va ser Dusklands, seguida d'In the Heart of the Country, que va guanyar el premi literari més important de Sud-àfrica, el CNA. És autor també d'Esperant els bàrbars -guardonada amb el CNA, el Geoffrey Faber Memorial Prize i el James Tait Black Memorial Prize-, Vida i època de Michael K (Booker Prize i Pr... Llegir-ne més

Fitxa tècnica

Data de publicació: | Idioma: Català | ISBN: 978-84-297-6041-5 | Codi: 10029393 | Format: 15 x 15 cm. | Presentació: Rústica amb solapes | Col·lecció: El Balancí | Traductor: Dolors Udina Abelló

Blog

Diari d%7un mal any, de J. M. Coetzee

No havia llegit mai cap llibre d’un Premi Nobel de Literatura. J.M. Coetzee va escriure Diari d’un mal any un cop guanyat el premi l’any 2003, per tant no forma part de l’obra que li va fer guanyar. No obstant, la qualitat deu ser la mateixa.

El llibre explica la història d’un escriptor (anomenat JC en el llibre) de 70 anys que viu en una gran ciutat australiana i que contracta una veïna, l’Anya, perquè li revisi uns assajos d’opinió que li han encarregat per fer un llibre anomenat Opinons fortes. De fet, però, també l’ha contractada perquè té 30 anys, està de bon veure i se n’ha encapritxat. També coneixem el punt de vista de l’Alan, la parella de l’Anya, un corredor de borsa, un triomfador, totalment oposat en tots els aspectes al escriptor.

El llibre està dividit en dos actes, les pàgines dels quals estan dividides en tres parts desiguals: a la part superior, la més gran, trobem les opinions de l’escriptor; a la del mig, la narració dels fets des del punt de vista del mateix escriptor; i a la part de baix, la narració complementària de la noia. Aquesta estructura t’obliga a pensar què llegiràs primer, ja que les tres parts no avancen en paral·lel. Us deixo que vosaltres mateixos trobeu la solució, però sí que us recomano que us llegiu les tres parts del primer acte abans de passar al segon.

No crec que el llibre sigui autobiogràfic, tot i que JC recorda sospitosament a J.M. Coetzee i tots dos viuen a Austràlia. Suposo que en els fragments de les opinions és Coetzee qui parla, i es fa escoltar. Demostra un grau de coneixements molt elevat en moltíssims camps diferents (sigui George W. Bush, Tony Blair, Guantánamo, terrorisme, l’anarquia, Maquiavel, turisme, la música,…), expressant sempre les opinions de manera clara, però sense ser dogmàtic. Les opinions són la part important del llibre, i ajuden a reflexionar sobre els temes dels quals parla, per veure si hi estem d’acord, o no, o només a mitges. Com a contrapunt, els fragments narratius ens expliquen què passa quan l’escriptor escriu i la noia llegeix les opinions, i els diàlegs i situacions que se’n deriven, narrades de manera senzilla (que no simple), fent-nos veure que, tot i dedicar-se a pensar, escriure i altres tasques “elevades”, les persones, alhora, viuen.

Totes les opinions de Diari d'un mal any

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir