Grup62
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Veure opcions de compra
Editorial: Edicions 62
Temàtica: Poesia
Col·lecció: Poesia

Sinopsi de Dol:

Traductor, crític literari, articulista i poeta Txema Martínez (Lleida, 1972) ha estat el guanyador de L Premi Ausiàs March de poesia, amb el llibre Dol, un poemari intens i emotiu sobre l'experiència de la pèrdua (la mort prematura d'un germà).
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Veure opcions de compra

Sobre l'autor de Dol

Txema Martínez (Lleida, 1972) ha publicat els llibres de poemes Ulls d'ombra (1997), La nit sense alba (2000), Sentit (2003) i L'arrel i la pluja (2008), a més d'algunes plaquettes, com ara Kommos (en versions eslovena i anglesa). Inclòs en diverses antologies catalanes i estatals i traduït a diferents idiomes (com l'italià, l'irlandès o el letó), ha obtingut, entre d'altres, els premis Salvador Espriu, Màrius Torres, Joan Alcover-Ciutat de Pa... Llegir-ne més

Altres llibres de Josep Maria Martínez Inglés

Fitxa tècnica

Data de publicació: 04/12/2012 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-297-7089-6 | Codi: 387631 | Format: 13,2 x 20,5 cm. | Presentació: Rústica amb solapes | Col·lecció: Poesia

Blog

Dol, de Txema Martínez

Les elegies són arriscades perquè, a poc que se’n vagi la mà del poeta, la llàgrima fàcil s’apodera del vers i queda tot plegat fet una coca. Però si voleu un bon exemple contemporani d’aquest gènere, on la contenció regni per sobre del drama que és la mort d’un germà i ens faci percebre’l -si això és possible- encara amb més rigor, llegiu-vos Dol.

Vint-i-cinc poemes que ens parlen de família, de mares i fills, de transcendència, de complicitats i, per damunt de tot, de la desolació que ens porta la pèrdua. Tot sense ni un bri d’afectació postissa.

El llibre s’obre amb un poema en què la mare neteja el Crist de la creu; “on s’acaba tot és on tot recomença” -hi diu. Bé doncs, en el darrer poema hi torna a aparèixer una mare, la del germà mort de l’autor, la del propi Txema Martínez, per tant; Mare, és de veres que sóc mort? -li pregunta. I entre aquests dos punts de la circumferència, pensaments tan inquietants com aquests:

caminem plegats com si estiguéssim lluny.
Somni

Dec el millor que posseeixo en mi
tan sols al sofriment.
Significació del dolor

Busco per no trobar el que ja no
existeix sinó en mi.
Clar d’infància

Per acabar aquest comentari us vull confessar que m’he llegit aquest llibre mentre estava avaluant diverses pòlisses d’assegurança de vida i, tot plegat, m’ha fet pensar molt, potser massa i tot! I avui et moriràs, com cada dia. Déu n’hi do, quina fragilitat i quina certesa contra la qual no hi ha pòlissa que valgui!

Totes les opinions de Dol

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir