Grup62

Bones Lletres d'Assaig Humanístic

El guardó, instituït per Edicions 62 i per la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, neix amb el propòsit d’impulsar la creació i la difusió d’aquest gènere, així com la lectura en català.

Es tracta d’un premi per a assaig  humanístic de tema lliure, obert a qualsevol camp del pensament. Es cerca  estimular i distingir l’excel·lència dels estudis humanístics i els seus valors en una època d’excessiu predomini del mercantilisme, amb el convenciment que en la societat actual l’assaig és més necessari que mai i amb la voluntat de proporcionar a la societat eines d’informació i de reflexió que l’ajudin a situar-se davant de qüestions fonamentals que preocupen en el món d’avui.

Poden participar en aquest concurs tots els autors, de qualsevol nacionalitat, que presentin obres inèdites escrites en llengua catalana. Hi poden desenvolupar un tema únic o diversos temes íntimament relacionats.

L’obra guanyadora  es publicarà a la col·lecció Llibres a l’Abast, d’Edicions 62.

Edicions 62 des dels seus orígens té la voluntat d’impulsar i incorporar al català les grans obres d’assaig. Des del primer títol de l’editorial, Nosaltres els valencians, de Joan Fuster, publicat el 1962, Llibres a l’Abast ha esdevingut una col·lecció de referència en el camp de l’assaig. S’hi han publicat més de quatre-cents títols d’autors tan destacats com Roland Barthes, Simone de Beauvoir, Josep Benet, Victòria Camps, Francesc Candel, Najat El Hachmi, Josep Fontana, Viktor Frankl, Yuval Noah Harari, Siri Hustvedt, Thomas Piketty o Xavier Rubert de Ventós.

La Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona és la successora d'una agrupació d'aficionats a la literatura i a la història, nascuda el 1700 i que va prendre el nom d'Acadèmia Desconfiada, o dels Desconfiats. Creada el 1729, va néixer com una societat literària i ha estat des de sempre interessada en l’assaig. Des dels seus primers estatuts, el 1752, lʼobjectiu ha estat l'estudi de la història de Catalunya i formar la joventut en filosofia i literatura. Posseeix una extensíssima xarxa d'acadèmics, tant en l'àmbit nacional com internacional, entre els quals hi ha importants figures representatives de diversos camps de la cultura.

2023
Guanyador
Comprar
Del natural

Martí Domínguez porta a terme en Del natural un ample recorregut per la història de la pintura tenint com a principal fil conductor la percepció de la natura. Des de la representació d’un corder per part de Giotto fins a les dones de Gauguin pintades a la Polinèsia, passant pel renaixement italià i flamenc i pels pintors romàntics i impressionistes, l’autor reflexiona sobre com la natura ha estat en cada cas interpretada i pintada, incloent-hi dins d’ella l’estudi del paisatge i de la mateixa naturalesa humana. D’aquesta manera, Del natural és un assaig que, des d’aquesta òptica naturalística, descobreix als lectors noves i sorprenents lectures de les obres d’art, tot això ben amanit per una prosa rica i especiosa, que es recrea en la vida dels pintors i en les seues principals creacions.

Història

Bases

Descarregar 92,77 K