Fem servir cookies pròpies i de tercers per recopilar informació estadística de l’ús de la nostra pàgina web www.grup62.cat i mostrar a l’Usuari la publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si l’Usuari continua navegant, considerem que n'accepta l'ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.
Tancar
Grup62
2019
Guanyador
El fill de l'italià

En Mateu creix en una família trencada que no se sent seva. Des de petit lluita per deixar enrere els crits, les baralles i la misèria de la Mina, la casa més pobra de Caldes de Malavella, la que tothom evita. Aviat descobreix que els seus orígens s’amaguen darrere d’un secret del qual ningú parla però que coneix tothom: el poble està marcat per l’odissea d’un miler de joves mariners italians que s’hi van refugiar en plena Segona Guerra Mundial. Són els supervivents de l’enfonsament del cuirassat Roma, bombardejat pels alemanys el 9 de setembre de 1943 en venjança per l’armistici entre Itàlia i els aliats.

Seixanta anys després, en Mateu decideix buscar el seu pare i comença a fer -se preguntes: qui era aquell noi que xiulava cançons napolitanes i duia a rentar la roba a la seva mare? Quins eren els somnis de la Joana, que plantava clavells de poeta per escapar d’un marit bosquetà que no parava mai a casa?

El fill de l’italià és un viatge a la recerca de la pròpia identitat i la història extraordinària d’un amor prohibit en plena postguerra.

«Totes aquelles flors li encantaven, però a la Joana la tornaven boja els seus clavells de poeta, els que plantava al replà de la porta que baixava a la riera, en aquelles cinc o sis llaunes gegants d’olives que havia arreplegat de les escombraries dels balnearis. En guardava la grana com un tresor en una capsa de galetes Trias, que amagava tot l’hivern a la cuina, al fons del prestatge que havia improvisat a sota de la pica. Quan arribava la primavera, rescatava la capsa i replantava algunes llavors en les llaunes, amb tanta delicadesa com si plantés el jardí d’un palau».


Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.

Història

Premi Ramon Llull, el bo i millor de les lletres catalanes

El President del Grupo Planeta, José Manuel Lara, i el Cap de Govern d’Andorra, Albert Pintat, van signar l’octubre de 2006 un acord de col·laboració per donar un impuls al Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que ha concedit Editorial Planeta des de 1981. En virtut d’aquest acord, Editorial Planeta i el Govern d’Andorra es varen associar per organitzar i celebrar conjuntament el premi amb els objectius de contribuir a estimular la creació literària en català i a impulsar-ne la difusió.

Al Premi Ramon Llull hi concorren tant obres de ficció (novel·les, narracions) com de no-ficció (assaigs, memòries, biografies, etc.) originals i inèdites.

Les aventures del cavaller Kosmas, de Joan Perucho, va ser la primera obra guanyadora del Premi Ramon Llull, l’any 1981. De llavors ençà, i gràcies a la voluntat d’Editorial Planeta de contribuir a l’increment de la producció literària en llengua catalana, s’han pogut conèixer nous valors i s’han reconegut obres en llengua catalana d’escriptors ja consagrats com ara Pere Gimferrer, Fortuny (1983); Carme Riera, Joc de miralls (1989); Terenci Moix, El sexe dels àngels (1992); Nèstor Luján, La Rambla fa baixada (1994); Baltasar Porcel, L'emperador o L'ull del vent (2001); entre d’altres. L’any passat, Care Santos es va afegir a aquesta relació amb Desig bde xocolata.

Llegir-ne més