Grup62

Cada any, pels volts de febrer, arriba una de les celebracions populars més divertides i estimades per petits i grans: el Carnestoltes!

Aquesta festa popular té arrels antigues i se celebra, amb diferents variacions, en diverses cultures de tot el món. Són famosos, tot i que d’estils ben diferents, els carnavals de Venècia o del Brasil. A casa nostra, ciutats com Sitges també han fet popular el Carnestoltes.

T'has preguntat mai quina és la seva història? 

El terme carnaval prové del llatí "carnelevarium" o "carnelevare", que significa «eliminar la carn». És una festa que se celebra just abans de la Quaresma, un període de quaranta dies que serveix de preparació per a l’austeritat de la Setmana Santa.

L'origen del carnaval es remunta a les Saturnals, unes festivitats paganes de l'Antiga Roma dedicades a Saturn que es caracteritzaven per la inversió de rols socials i el caos temporal. Aquesta idea de subvertir l'ordre establert i permetre un període de llibertat va ser adoptada per altres cultures i es va integrar amb les festivitats cristianes. D’aquí surt la tradició de disfressar-se per carnaval.

A Catalunya tenim el Carnestoltes, nom amb què identifiquem a l’anomenat rei dels poca-soltes. L’esperit de la festa és el mateix que a la resta del món, però sumant-hi la incorporació d’aquest personatge.

Si voleu conèixer més a fons la història del rei Carnestoltes i, sobretot, explicar-la als nens, res millor que els llibres i contes infantils. Us en recomanem alguns.

La Granja

Per endinsar-se en el Carnestoltes, què millor que posar-se una màscara? Amb aquest llibre il·lustrat per Amaia Arrazola els menuts poden disfressar-se i, alhora, conèixer diferents animals de la granja.

Aquest llibre tan original destaca pel seu format únic amb forma de màscara de pollet. El seu interior ens ofereix l'oportunitat d’entrar de ple en el món de la granja i conèixer la seva fauna.

A més, el llibre inclou els sons de cadascun dels animals, de manera que la lectura es converteix també en una experiència engrescadora i participativa que divertirà els més petits i també els adults.

El meu primer carnaval dels animals

Abans d’entrar en matèria sobre el Carnestoltes, posarem una mica de música al carnaval amb un llibre musical inspirat en les populars melodies d’El carnaval dels animals, de Camille Saint-Saëns.

Com us podeu imaginar, els protagonistes d’aquest carnaval són un seguit d’animals que podreu identificar gràcies a la música, ja que cadascun d’ells s’associa a una melodia diferent. 

En aquest llibre de dibuixos i sons, els menuts han de buscar el botó per fer sonar les melodies. El llibre porta il·lustracions de Séverine Cordier i està recomanat per a infants a partir d’un any.

El Carnestoltes

Ara sí que us recomanem un conte perfecte per explicar als infants la història del Carnestoltes. En aquest llibre de Noemí Fernández Selva i Roser Argemí, els menuts poden redescobrir les tradicions i cançons típiques d’aquesta festa mentre gaudeixen d’una divertida història.

Tot comença una tarda de divendres a l'escola, quan els alumnes es preparen per marxar a casa. Inesperadament, algú truca a la porta de la classe i, amb un somriure radiant, la mestra dona pas a un personatge estrafolari que entra a l'aula amb un gran salt. És el Carnestoltes!

Tea Stilton. Carnaval a Venècia

L’última recomanació arriba de la mà de Tea Stilton, la germana del popular Geronimo Stilton. La Tea és una periodista molt espavilada i valenta, a qui li encanta protagonitzar aventures al costat de les seves amigues Colette, Nicky, Pamela, Paulina i Violet.

Les anomenades «Tea Sisters» viatgen en aquesta ocasió a Venècia, una altra ciutat famosa pel seu carnaval. Allà hauran d’investigar un misteri relacionat amb la festa, i és que a la ciutat dels canals hi ha un lladre que aprofita les màscares i disfresses per amagar-se i fer malifetes...

Tres contes infantils perfectes per explicar la història del Carnestoltes i acostar-los la tradició d’una de les festivitats més divertides del calendari.

Valora aquest article