Grup62

Arriba l’hora d’anar a dormir i cal relaxar-se. Què millor que llegir una estona per desconnectar de l’activitat del dia i distreure’s? I si hi ha menuts a casa, llegir un conte abans d’anar a dormir és també un moment bonic per compartir en família mentre ajudem els més petits a agafar el son.

Com que volem que dormiu feliços i tingueu els millors somnis, avui us hem preparat una tria de llibres de contes ideals per llegir abans d’anar a dormir. En aquest llistat hi trobareu relats per a adults i contes per compartir amb la canalla.

Amb aquests contes curts en català, tindreu la possibilitat de compartir moments màgics amb els vostres fills o bé, entrar en un altre món i deixar-vos emportar per la imaginació dels nostres autors i autores.

1) Tots els contes

Comencem amb Tots els contes de Maria Barbal, un esdeveniment literari que ens permet recuperar els relats d’una de les autores més rellevants de la nostra literatura i que sovint ha destacat com a novel·lista. Aquest recull permet apreciar encara més la seva habilitat narrativa i el seu estil distintiu. La seva veu és contundent, amb una llengua precisa i rica que captura l'essència de les històries que ens explica.

Els contes estan organitzats d'una manera diferent de com els havíem vist fins ara, de manera que ofereix als lectors una perspectiva nova i emocionant sobre la seva obra. En una breu introducció Barbal ens parla del seu amor pels contes i la seva dedicació a aquest gènere «Cada persona, carrer, plaça o indret pot regalar a uns ulls atents, al pensament, un tarter de contes, potser incomptables o infinits». Tota una invitació a explorar el seu món literari d'una manera única i personal, perfectes per endur-se’n al llit i llegir abans d’anar a dormir.

2) Biografia del foc

Si vols una lectura íntima que et convidi a pensar sobre les relacions humanes, a la teva tauleta de nit no hi pot faltar la Biografia del foc, un recull de contes escrits per Carlota Gurt on l’autora fa gala del seu estil emocionalment ric i profund.

Personatges plens d’angoixa, que es debaten entre l'amor i la confusió, són els protagonistes dels relats que trobareu en aquest llibre. Gurt ha creat un retaule de les relacions humanes, mostrant-nos tota la gama d'embranzides emocionals, des de l'enamorament més efervescent fins al ressentiment més amarg. Entre la confessió i la ironia, l’autora ens anima a descobrir el seu univers personal a través d’una prosa realment addictiva i una llengua viva.

3) Contes escollits

Cap recull de llibres de contes serà complert sense una antologia de relats d’Anton Txékhov, el mestre rus del conte. En aquest preciós volum hi trobareu una selecció de trenta-cinc contes, triats i prologats per Vicenç Pàgès Jordà i traduïts per Xènia Dyakonova. És la recopilació més completa i representativa de Txékhov disponible en català.

Els contes estan ordenats cronològicament, cosa que permet als lectors resseguir l'evolució creativa de l'autor, des de els seus primers escrits fins als darrers, mostrant la transformació dels seus interessos i la maduració dels temes i el to al llarg del temps.

4) Contes de bona nit per a nenes rebels. 100 noies que estan canviant el món

Per als més petits de la casa, us recomanem aquests Contes de bona nit per a nenes rebels, una fantàstica proposta que no només permet gaudir dels contes abans d’anar a dormir: també és tota una inspiració per a nenes (i nens) i una oportunitat d'aprendre de noies que han lluitat per fer realitat els seus somnis.

A través de les pàgines d'aquest llibre, els petits lectors descobriran cent històries extraordinàries de dones valentes que han canviat el món amb el seu coratge i determinació. Des de figures icòniques com Serena Williams i Malala Yousafzai fins a llegendes com Coco Chanel i Frida Kahlo, aquestes històries serveixen com a recordatori poderós de les nombroses oportunitats que se'ls obren davant seu.

El llibre, a més, inclou les il·lustracions fetes per seixanta artistes d'arreu del món, que embelleixen encara més aquestes narracions, fent que les històries prenguin vida d'una manera sorprenent.

5) Les meves primeres melodies per a nadons

Si a casa hi teniu nadons, ajudeu-los a dormir tranquils amb aquest llibre musical que també farà les delícies dels adults.

Cada il·lustració d'aquest llibre amaga un botó que permet que el nadó escolti melodies de música relaxant. És perfecte per acostar els més petits al món de la música clàssica i conrear en ells la sensibilitat musical des d'una edat primerenca. En el llibre hi sonen clàssics populars com el Cànon de Pachelbel i Ondina de Cécile Chaminade.

Les il·lustracions mostren situacions en família que grans i petits poden compartir. Però sobretot, el llibre permet estimular la vista i l'oïda del nadó mentre sonen algunes meravelles de la música clàssica.

6) De mica en mica. Contes tradicionals per a primers lectors

Per descomptat, no podia faltar en aquesta llista un llibre de contes tradicionals, d’aquells que tots vam llegir de petits i que ara també llegim a les noves generacions. Us recomanem el popular recull de Noemí Fernández amb les il·lustracions de Roser Argemí, on hi trobareucontes basats en cançons i tradicions catalanes.

Cada conte està explicat amb textos senzills, amb lletra de pal i lligada, de manera que siguin accessibles i adequats per als menuts que comencen a conèixer les paraules. Gràcies a contes com “En Patufet," "Sol solet," "El Carnestoltes," "La mona de Pasqua," "El tió," i molts altres, els petits lectors podran embarcar-se en un viatge a les arrels culturals de Catalunya mentre desenvolupen les seves habilitats de lectura.

I ara que tothom té el seu llibre de contes a punt, us deixem tranquils perquè us poseu a llegir abans d’anar a dormir. Que tingueu dolços somnis!

Valora aquest article