Grup62

S’acosta el 23 d’abril, la diada de Sant Jordi, una jornada molt esperada pels amants de la lectura. No en va en aquesta data se celebra el Dia del llibre, una jornada per celebrar i regalar llibres a tort i a dret. I poca broma, perquè aquesta celebració no és pas exclusiva de Catalunya. Es tracta d’una commemoració a nivell internacional!

El Dia Internacional del Llibre celebra la importància de la lectura, la cultura i la difusió del coneixement a tot el món. Per això, cada 23 d'abril, milions de persones al voltant del planeta celebren aquesta data, ja sigui sortint al carrer a passejar entre las parades de llibres, com fem a Catalunya, o bé participant en tota mena d’activitats relacionades amb la lectura, tal i com es fa en molts altres indrets. Totes aquestes activitats ens recorden i celebren el paper fonamental dels llibres en la nostra societat. Què seria de nosaltres sense els llibres, oi?

Però, t’has preguntat mai quin és l'origen d'aquesta festivitat i per què es tria precisament aquesta data? Per descobrir-ho, ens hem de remuntar a diverses tradicions i esdeveniments històrics que finalment van convergir en aquesta jornada tan entranyable i estimada.

Un homenatge a dos grans autors

El primer que has de saber és que la data del 23 d'abril s'associa amb la mort de dues figures literàries d'importància mundial: Miguel de Cervantes i William Shakespeare. El primer, autor de Don Quijote de la Mancha, considerada una de les obres mestres de la literatura espanyola i universal, va morir el 23 d'abril de 1616. El segon, el famós dramaturg anglès, també va deixar aquest món un 23 d’abril. Aquesta coincidència en les dates de defunció d'aquests dos autors genials va ser un dels factors clau per establir el Dia Internacional del Llibre.

Amb aquesta premissa sobre la taula, la UNESCO va establir, l’any 1995, que el dia 23 d’abril se celebraria el Dia Internacional del Llibre. L’objectiu d’aquesta commemoració és el de fomentar la lectura, la publicació de llibres i la protecció dels drets d'autor arreu del món.

La data triada, el 23 d'abril, es va seleccionar com a reconeixement a la importància dels dos autors mencionats, Cervantes i Shakespeare, i com a homenatge a la literatura en general. Aquesta decisió va ser adoptada per diversos països i organitzacions, convertint el 23 d'abril en una data emblemàtica per a la cultura i la literatura. Per als lectors, és una de les dates més esperades del calendari anual: una jornada dedicada al nostre plaer més intens, el de la lectura!

El Dia Internacional del Llibre també per a reflexionar sobre la importància de la lectura en la societat contemporània. En un món cada vegada més dominat per les tecnologies digitals, la lectura és fonamental per al desenvolupament personal, la formació acadèmica i la participació ciutadana. Fomentar l'hàbit de la lectura entre les noves generacions és essencial per a preservar la riquesa cultural i el coneixement acumulat al llarg dels segles.

La Diada de Sant Jordi a Catalunya

A Catalunya, no cal dir-ho, el Dia Internacional del Llibre coincideix amb una altra celebració significativa, la Diada de Sant Jordi. I com ja saps, per Sant Jordi els catalans tenim una altra tradició, la de regalar roses a les nostres persones estimades.

Així, el dia 23 d’abril, els carrers es converteixen en un festival de parades de llibres i roses, i la gent surt a passejar per les ciutats per comprar-ne i regalar-ne als seus éssers estimats. Per cert, si et falten idees, pots mirar-te la nostra selecció de llibres per regalar per Sant Jordi.

Aquesta tradició s'ha estès més enllà de les fronteres catalanes i ha contribuït a difondre la celebració del Dia Internacional del Llibre a tot el món.

A la resta del món, el Dia Internacional del Llibre es celebra amb diverses activitats i esdeveniments. Des de fires del llibre i biblioteques obertes fins a lectures públiques i intercanvis de llibres, aquesta jornada anima a persones de tots els àmbits a promocionar la lectura. És també una excusa perfecta per a reconèixer el paper dels escriptors, editors, llibreters i altres professionals de la indústria del llibre en la creació i la difusió del coneixement.

I tu, ja saps quin llibre regalaràs per Sant Jordi?

Valora aquest article