Grup62

Des del desenvolupament d’aquesta tecnologia, molts amants de la lectura han decidit passar-se als llibres digitals. Consideren que són més fàcils i còmodes de transportar —només els hi cal una tauleta o un mòbil—, perquè són més sostenibles o bé perquè són més econòmics. Malgrat aquests beneficis evidents, hi ha moltes persones que es mantenen fidels als llibres impresos, de tapa tova o dura, nous o de segona mà, que permeten gaudir del plaer de passar les pàgines de paper.  

Cadascú tindrà les seves preferències, però és evident que tots dos formats tenen avantatges i inconvenients. A continuació, amic lector, desgranarem les característiques dels llibres digitals i dels llibres físics perquè facis la teva elecció. Estigues atent!

El paper, per als més clàssics

Hi ha res millor que l’olor d’un llibre nou? O potser el tacte d’un llibre antic, que ha viatjat molt i ha resistit el sol, la pluja i la neu? L’experiència de llegir en paper és completament diferent, perquè pots fullejar físicament les pàgines, subratllar-les o bé escriure anotacions amb més facilitat. 

També hi ha lectors que expliquen que la interacció amb el llibre els ajuda a concentrar-se i a recordar millor la informació. Així mateix, diuen que la fatiga visual és en general menor, tot i que no podran llegir a menys que disposin de llum natural o d’una làmpada. 

Per contra, els llibres físics acostumen a ser una mica més cars, ja que l’editorial ha de recuperar la inversió de maquetar, imprimir i distribuir i del preu del paper, que cada vegada puja més a causa de l’escassetat de matèria primera. 

Què és un llibre digital?

Els ebooks són arxius electrònics que es llegeixen en tauletes o en smartphones. En un sol suport pots guardar desenes de llibres i triar quin et ve de gust llegir en cada moment. És portàtil, pràctic i sostenible, ja que no s’utilitza paper i ni s’ha de distribuir en llibreries. 

La pantalla retroil·luminada de l’aparell on es llegeixen els ebooks pot causar fatiga visual a algunes persones, sobretot si estan concentrades molta estona. No obstant això, aquesta mateixa llum és la que permet als lectors continuar amb la seva lectura quan s’ha fet fosc o quan el company d’habitació vol apagar el llum per anar-se’n a dormir. 

Els llibres digitals són també una bona sortida per als escriptors novells, que no tenen recursos econòmics per pagar tots els processos que comporta publicar en paper. Cada cop hi ha més amants de l’escriptura que s’aventuren a promocionar les seves històries només en format electrònic, fet que ha impulsat el mercat de l’ebook en català. 

Pensant-ho bé… potser un dia et ve de gust escriure amb llapis als marges d’un llibre i notar el tacte del paper, però potser un altre et vols assegurar de tenir cinc llibres en el mateix suport digital. Per què triar, quan pots gaudir de tots dos formats? 

Valora aquest article