Grup62

L’escriptor valencià Martí Domínguez ha guanyat el Premi Proa 2022 amb la novel·la Mater. El nom del guanyador s’ha revelat aquest dimarts, 8 de novembre, en un acte que ha tingut lloc a la Fundació Antoni Tàpies, Barcelona.

El jurat, format per Xavier Pla, Clara Queraltó, Anna Sáez, Vicenç Villatoro i Josep Lluch, ha escollit la novel·la de Martí Domínguez d’entre una vintena de finalistes. El IV Premi Proa de Novel·la inèdita en llengua catalana té una dotació econòmica de 40.000 euros.

Martí Domínguez (1966) és professor de Periodisme de la Universitat de València i ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme per la seva tasca com a director de la revista científica Mètode. Com a novel·lista ha escrit Les confidències del comte de Buffon, El secret de Goethe, El retorn de Voltaire, El fracassat, La sega, L’assassí que estimava els llibres i L’esperit del temps, que va rebre el premi Òmnium a la Millor Novel·la de 2019. També és autor de l’assaig El somni de Lucreci, premi Carles Rahola.  

Mater situa el lector en una societat avançada en què la gestació es du a terme fora del cos femení, sota l’argument d’assegurar unes condicions genètiques òptimes. Quan Zoe, la protagonista del llibre, descobreix amb sorpresa que està embarassada, decideix fugir. Amb un company, s’endinsarà en els boscos, on encara sobreviuen petites colònies humanes, amagades i perseguides, que es mantenen al marge dels progressos científics. El contrast entre aquests  dos mons és pertorbador i planteja una sèrie d’interrogants sobre la naturalesa humana, en un moment de gran desenvolupament tecnològic.

Mater dialoga amb 1984 de George Orwell, Un món feliç d’Aldous Huxley i El conte de la Serventa de Margaret Atwood. Martí Domínguez hi reprèn les reflexions apuntades a la seva anterior novel·la, L’esperit del temps, per bé que, segons el jurat, Mater és una novel·la “encara més rodona, humanista, conciliadora i esperançada”.  

Humanitat en una societat tecnificada

L’acció de Mater se situa en una ciutat d’un futur pròxim, no gaire allunyada de la nostra. La Segregació hi ha imposat nous Protocols de control personal i de millora social. Els habitants són, de fet, posthumans resultants d’anys de recerques biomèdiques per eliminar tota mena d’impureses i de patologies genètiques. Tots els ciutadans tenen el seu «màxim genètic», a l’esport hi ha només jugadors optimitzats i la policia la formen cíborgs especialitzats. La fertilitat i la maternitat centren totes les preocupacions  polítiques i les reflexions filosòfiques. Les gestacions es realitzen fora del cos femení, en un úter artificial, amb l’argument d’oferir unes condicions més òptimes, però també més control.

De la mà de la seva protagonista, la vital Zoe Hamer, i de l’entranyable Charles, Mater porta els lectors a una frenètica fugida a la recerca de la llibertat i de la identitat, en una lluita per escapar de la despersonalització i la imposició dogmàtica i desenfrenada del progrés científic.

Mater estarà disponible a les llibreries a partir del 16 de novembre.

El Premi Proa

Des de la seva fundació el 1928, Edicions Proa ha tingut un doble compromís amb les lletres catalanes: d’una banda, la voluntat d’incorporar al català les grans obres literàries de tots els temps i estimular la creació literària en la nostra llengua. Fruit d’aquesta voluntat va néixer la col·lecció A Tot Vent, amb un catàleg de més de set-cents títols. D’altra banda, l’any 2019 es va crear el Premi Proa a la millor novel·la inèdita amb el propòsit de continuar impulsant la literatura catalana.

Les anteriors novel·les que s’han endut aquest guardó han estat La teva ombra, de Jordi Nopca; La casa de foc, de Francesc Serés; i El país de l’altra riba, de Maite Salord. Totes aquestes obres han rebut una bona acollida de la crítica i del públic lector. 

Valora aquest article