Grup62

És ben sabut que la passió pels llibres i la lectura s’ha de cultivar des de ben petits. Famílies i mestres tenen un paper essencial per acostar els llibres als menuts i acompanyar-los en aquest camí que els aportarà una gran satisfacció durant tota la seva vida, a banda d’educar-los i ajudar-los a créixer com a persones.  

La literatura infantil i juvenil està plena de títols i propostes de tota mena, perfectes per despertar l’interès pels llibres entre els nens i les nenes. Des d’autors i novel·les clàssics fins a autors i clàssics contemporanis (qui no coneix la saga d'en Harry Potter?), la manca d’oferta no és cap excusa perquè els infants no llegeixin.  

En aquest article us proposem una guia de llibres en català per a nens de 10 anys. Son títols que els enganxaran de ple a la lectura i que el faran venir ganes de seguir llegint.  
 

1. Diari del Greg 16. El rei del mambo 

Comencem la llista de llibres recomanats per a nens de 10 anys amb tot un clàssic contemporani de la literatura juvenil. I és que en Greg ja és un personatge estimat per tota una generació de nois i noies que han crescut llegint les seves aventures. De les històries d’en Greg Heffley ja se n’han venut més de 250 milions de còpies.  

Si encara no coneixes aquest preadolescent en el seu camí cap a l’educació secundària, et convidem a entrar en el seu món a través dels còmics i les novel·les escrites per Jeff Kinney. I si ja ets fan seu, et recomanem l’últim llibre de la sèrie, titulat El rei del mambo. En aquesta ocasió viurem les peripècies d’en Greg jugant a bàsquet, tot i que els esports no se li acaben de donar gaire bé. Ah!! I a l’octubre podreu gaudir de Diari del Greg 17. Bolkers Superkagats! 

  

2. Els guardians del Regne de la Fantasía. Catorzè viatge

I d’en Greg passem a un altre dels personatges preferits dels lectors més joves. El simpàtic ratolí Geronimo Stilton ha enganxat els menuts amb les mil i una aventures que viu en les diferents sèries creades per l’autora Elisabetta Dami.  Nosaltres us proposem el darrer episodi de la serie Regne de la Fantasia, on La Gran Grisor s’està estenent per les immenses terres de la Fantasia... 

Així comença una nova missió per al Cavaller Sense Màcula i Sense Temença i per a la jove Alina, que, com el capità Garfi i la malvada Bruixa de l’Oest, hauran de defensar el fabulós Regne de la Fantasia. 

A l’octubre arribarà un nou títol, on la fantasia estarà per a tot arreu... 

En una altra sèrie diferent, que també us recomanem, en Geronimo ens porta una proposta plena d’aventures. Ni més ni menys que el gran clàssic de Jules Verne, Viatge al centre de la terra, una novel·la que han gaudit els infants de totes les generacions des de que va sortir publicat el 1864.  

La versió de Geronimo Stilton és una lectura ideal per a nens i nenes de 10 anys, ja que relata de forma propera i divertida l’aventura del professor Otto Lidenbrock, científic curiós i emprenedor, que gràcies a un antic pergamí trobarà el camí per viatjar, precisament, al centre de la Terra. Les criatures que s’hi trobarà i les peripècies que viurà seran realment increïbles.  

3. Els onze 1 . El davanter que volava al capvespre 

T’agradan els llibres de futbol? T’agraden els superherois? Doncs Els onze t’encantaran. Es tracta d’un grup de nois que aparentment juguen en un equip, però que en realitat han desenvolupat una sèrie de súper poders. 

El primer a descobrir-ho va ser en Ramon, just el dia del seu onzè aniversari. El seu poder és el de convertir-se en qualsevol animal que toqui. Però és que la resta de companys d’equip també tenen poders. I els necessitaran per enfrontar-se als seus enemics.  

Si vols viure les seves aventures, no et perdis aquesta saga de llibres creada per Roberto Santiago i il·lustrada per Nacho Velmar. Et garantim hores d’entreteniment.  

4. Les princeses Rebels 1. El misteri de la virgulina immortal

A l’autor d’Els onze, Roberto Santiago li devem també una saga protagonitzada per tot de princeses i prínceps que en realitat, son superherois.  

En el primer volum de la col·lecció coneixem l’Alma, una princesa hereva al tron, una mica rebel, que el dia que fa 11 anys descobreix que sap volar i moure coses amb la ment. Però tenir superpoders no és fàcil, i haurà d’aprendre a fer-los servir. També descobrirà que no és l´única, i que hi ha altres joves hereves que també tenen poders. Totes elles formaran el grup de les princeses rebels. Les seves aventures t’encantaran.  

5. La porta dels tres panys  

L’autora d’aquesta trilogia, Sònia Fernández-Vidal, és llicenciada en Física i doctorada en Informació i Òptica Quàntica. I ha convertit els seus coneixements en física quàntica en la base de tres novel·les fascinants.

La Porta dels Tres Panys és la primera obra que explica la física quàntica de forma divertida i fàcil d’entendre per als nois i noies. Ho fa a través d’una aventura que té en Niko com a protagonista. Un dia, aquest noi segueix un camí diferent per anar a classe i descobreix una casa que no havia vist mai. Però no és només una casa, sino un espai on neixen universos i on et pots teleportar. Vols saber-ne més? La trilogia dels 3 panys t’espera! 

6. Matilda 

T’agrada llegir? A la Matilda també! De fet, aquesta nena s’ha convertit en el referent i la icona de tots els nens i nenes que adoren els llibres. Nascuda de la imaginació de l’escriptor Roald Dahl, Matilda és una nena prodigi, molt llesta i sensible, i a la qual li encanta llegir. 

Amb cinc anys, ja ha llegit clàssics de Dickens i Hemingway, Kipling i Steinbeck. A casa no li fan gaire cas, però a l’escola, la seva mestra Miss Honey es convertirà en la seva aliada. Especialment quan Matilda descobreixi que té uns poders únics per poder salvar l’escola!  

A finals d’any arriba el musical de Matilda a Netflix! 

7. Contes per estimar-te millor  

Treballar l’autoestima des de ben petits és possible, segons el popular Àlex Rovira. L’autor especialitzat en creixement personal presenta un llibre il·lustrat amb contes per a nens i nenes per ajudar-los a treballar aquest sentiment tan necessari, que ens ajuda a tenir seguretat i independència i a ser respectuosos amb nosaltres mateixos i amb els demés. 

El llibre inclou 35 històries a través de les que es pot explicar als menuts què és l’autoestima i com es pot treballar des de petits, despertant la imaginació, l’humor, la resiliència, l’amor i l’auto acceptació.  

8. Los compas 7. Los compas vs. Hackers 

Els youtubers Mikecrack, El Trollino y Timba VK van fer el salt a la literatura infantil i juvenil adaptant les seves històries a una sèrie titulada Los compas, que ha tingut un gran èxit entre els joves lectors. La prova està en què la sèrie ja compta amb vuit volums.  

En el més recent, titulat Los Compas vs. Hcakers, els Compas gaudeixen d’un vol tranquil a Tropicubo quan, de sobte, una tempesta els obliga a fer un aterratge forçós. S'han salvat de miracle! Però hi passa alguna cosa estranya... Han anat a parar a la misteriosa base secreta d'uns malvats hackers… L'Àrea Puerro 51. Si volen salvar els seus amics, els Compas els hauran de desemmascarar i esbrinar el seu terrorífic pla abans que sigui massa tard. 

9. Sherlock Lupin i jo 1. El trio de la dama negra 

Pels amants dels misteris i les investigacions policíaques, tenim una aventura on coincideixen tres personatges mítics: detectius Sherlock Holmes, Arseni Lupin i Irene Adler. Els tres es coneixen l'estiu del 1870 a Saint-Malo, però allò que havien de ser unes vacances tranquil·les es converteix en una aventura plena de misteris. Desapareix un collaret, apareix un mort a la platja i una figura misteriosa volta per la ciutat amb intencions fosques. Per fortuna, Sherlock i els seus nous amics tenen moltes habilitats per resoldre casos complexes com aquest…   

10. Les aventures de la Napeu. El Perepunyetes i la Tiquismiquis 

Seguint amb els llibres en català per a infants de 10 anys, no podia faltar un clàssic de les nostres lletres. En Màrius Serra, que tots coneixem pels seus jocs de paraules, enigmes i mots encreuats, és autor també d’una llarga obra literària que inclou novel·les per adults i també contes per als més petits, com el que ara us recomanem. 

A Les aventures de la Napeu, Serra, juntament amb la il·lustradora Roser Calafell, ens presenta la Napeu, l’Alf, la Bet i tota una colla d’amics que marxen d’excursió a la fageda de la Grevolosa. Durant la sortida els sorgiran molts dubtes relacionats, és clar, amb l’origen dels mots i el significat de les paraules. Una proposta perfecta per inculcar l’amor per la lectura i la llengua, en un llibre ple de jocs de paraules que faran les delícies dels petits. 

11. Somni d'una nit d'estiu 

No volem que en aquesta llista de llibres recomanats per a nens de 10 anys hi falti un clàssic modern que recrea un clàssic de sempre. O dit d’una altra manera, El somni d’una nit d’estiu, de Shakespeare, versionat per l’entranyable Tea Stilton.  

Darrera d’aquest nom hi ha Elisabetta Dami, l’autora italiana creadora del popular Genonimo Stilton. Tea Stilton és la germana de Genonimo, i a través d’ella continuen les aventures de tota mena. En aquest cas, Tea Stilton recrea la màgica obra teatral de Shakespeare, que ens explica una història de reis i reines, follets i altres personatges plens d’humor, amor i màgia.  

L’acció té lloc en un bosc encantat situat en un lloc secret, no gaire lluny d’Atenes, on hi viuen el rei Oberon i la reina Titània i on el follet Puck farà de les seves prenent el pèl a quatre enamorats.  

12. Anna Kadabra 1. El club de la lluna plena 

Deixem de banda els germans Stilton i entrem de ple en el món de Anna Kadabra. Aquesta sèrie explica les aventures màgiques de l’Anna i els seus amics, està escrita pel premiat Pedro Mañas, i ilustrada pel dibuixant David Sierra. Consta de diversos volums que ens presenten les aventures d’un grup d’amics que sempre es veuen embolicats en històries màgiques increïbles.  

A el primer volum de la sèrie, coneixarem el Club de la Lluna Plena, una bruixa bona i divertida. Està empipada perquè ha d’abandonar casa seva i tot el que això implica. La nova ubicació es tracta d’un vell poble enmig del bosc que sembla estar ple de llegendes i secrets. El seu primer amic serà un gat negre que la segueix a tot arreu.  

13. El gran llibre dels mites grecs 

Acabarem la llista de recomanacions de llibres en català per a nens i nenes amb una proposta realment infal·lible. I és que no se’ns acut un tema que enganxi més als joves lectors que els mites grecs. Conèixer la mitologia clàssica els acosta a tot un univers d’aventures, històries i referents que després poden identificar en sèries, videojocs i pel·lícules com les de l’univers Marvel, per exemple. 

En aquest volum, l’autor Eric A. Kimmel recull una dotzena d’històries de la mitologia grega d’allò més conegudes, però explicades amb un llenguatge col·loquial i accessible per als joves d’avui. A més, estan acompanyades de les magnífiques il·lustracions de Pep Montserrat, per gaudir-ne encara més. 

Aventures, fantasia, superherois, misteris, màgia i mites. Tots aquests ingredients són la base de les millors novel·les i històries per a infants i joves. I en aquesta llista de llibres els trobareu tots ben representats, a punt per fer les delícies dels nous lectors.  

Valora aquest article