Grup62

Us agrada llegir poesia? De vegades caiem en el tòpic de pensar que es tracta d’un gènere difícil o poc assequible. Però la realitat és tot el contrari. La poesia ens obre una porta a la imaginació, a les emocions, els sentiments i les idees expressades de forma creativa. Sovint a través d’un poema podem expressar millor allò que ens passa pel cap o pel cor. Només és qüestió de posar-s’hi. 

Per això és tan important acostar la poesia als infants des de ben petits. Si de menuts els llegim poemes adequats a la seva edat, de grans seran lectors voraços d’aquest gènere que ha propiciat algunes de les obres més belles de la cultura universal. 

Així doncs, un animem a portar la poesia a casa, perquè els més menuts es comencin a familiaritzar amb aquest univers. Per fer-ho, us recomanem dos llibres de poesia infantil en català que engrescaran els nens i nenes a voler-ne llegir més.

Tirallongues del cel i la terra

Gianni Rodari no necessita cap mena de presentació. Tota la canalla ha arribat en un moment o altre a l’obra d’aquest escriptor i pedagog, màxim representant de la renovació educativa. Ja sigui a través dels seus contes o poemes, quan un infant llegeix Rodari, el recorda per tota la vida.

Per això ens sembla d’allò més encertat recomanar-vos Tirallongues del cel i la terra, una magnífica selecció dels poemes que Gianni Rodari va publicar entre 1950 i 1958, que el van donar a conèixer a les escoles i les llargs de molts infants.

En aquest recull hi trobareu una mostra de la poesia típicament rodariana, plena d’humor, imaginació i optimisme, sense deixar de banda els valors i la solidaritat. A més, son versos senzills de llegir i de recordar, de manera que els lectors més jovenets els poden gaudir, recitar i memoritzar fàcilment. 

El llibre es divideix en diferents capítols temàtics dedicats a qüestions com l’escriptura, l’astronomia, els trens, els oficis i el Nadal. Segur que hi podeu trobar un bon verset per recitar en els dinars d’aquestes festes!

En definitiva, aquest llibres és una porta d’entrada a l’univers Rodari i també una bona aproximació al món de la poesia, un gènere que si gaudim des de petits, ens acompanyarà durant l’edat adulta. 

Exploradors, al poema! Taller de poesia amb Josep Pedrals

I si el llibre de Gianni Rodari ens acosta a la poesia d’un dels autors més destacats de les lletres universals per a infants, la nostra segona proposta us anima a posar en pràctica les vostres dots com a poetes. 

De la ma de Josep Pedrals, un dels poetes catalans més destacats de l’actualitat, aquest llibre és, en realitat, un taller pràctic que dóna pautes i idees als més menuts perquè s’animin a escriure els seus propis poemes.

A partir de divuit poemes del propi Pedrals, l’autor convida els infants a entendre, reinterpretar i finalment, crear els seus propis textos poètics. Així doncs, ens trobem davant un recull de poemes que alhora és un llibre d’activitats la mar de divertides i creatives, per fer volar la imaginació mentre posem en pràctica la llengua catalana. 

I amb Gianni Rodari i Josep Pedrals us deixem perquè gaudiu de la poesia en família. Segur que serà el primer pas per crear una afició i, qui sap, si alimentar la vocació poètica en els més joves de casa. 

Valora aquest article