Grup62

Sovint sentim a parlar del prestigi de la cuina francesa, dels sabors exòtics de la cuina japonesa o del regust picant de la cuina mexicana. Totes aquestes gastronomies del món i altres tenen les seves virtuts, però això no ens ha de fer oblidar la nostra cuina.

La cuina catalana és una de les més riques i variades, basada en els principis de la dieta mediterrània i amb influències recollides d’altres pobles. Grans cuiners com Joan Roca o Carme Ruscalleda han fet bandera de la nostra gastronomia arreu del món i han sabut actualitzar receptes tradicionals catalanes aportant-hi el seu toc d’autor.

Avui volem reivindicar la tradició gastronòmica catalana i animar-vos a posar en pràctica les millores receptes. Per això us presentem una tria de llibres de cuina catalana.

La cuina de la meva mare

No podíem començar de millor manera, amb el llibre d’un dels nostres cuiners de referència i de major prestigi. Parlem de Joan Roca, cap d’El Celler de Can Roca. Però en la proposta que ens fa no hi trobarem les seves receptes, sinó les de la seva mare, Montserrat Fontané, de qui el famós xef ha heretat el gust per la cuina.

Joan Roca ens convida a entrar a la cuina familiar per resseguir una sèrie de plats i receptes que es preparaven a casa seva i que també han format part de la carta de Can Roca, el restaurant dels seus pares a Girona.

Joan Roca i els seus germans, Josep i Jordi, van aprendre les bases de la cuina catalana de la seva mare Montserrat, i ara nosaltres també podrem descobrir alguns secrets per posar en valor la nostra gastronomia. En aquest llibre hi trobarem els passos per preparar calamars a la romana, fricandó, sarsuela o canelons de festa major, entre altres receptes que fan un homenatge a la cuina tradicional de casa nostra.

La cuina de les terres de Lleida

Amics lectors, si us preguntem sobre la cuina de Lleida, potser ens direu: cargols! Però la realitat és que la cuina de Ponent és molt més rica i variada. De fet, a cada comarca hi podem trobar plats i receptes característics.

Gràcies a Josep Lladonosa Giró, ara podem conèixer més a fons la gran diversitat de la cuina lleidatana, a través d’un viatge gastronòmic per les comarques de Ponent, que ens portarà des del Segrià fins a la Vall d’Aran de plat en plat. I en aquest recorregut per les diferents cuines de Lleida, descobrirem receptes tan originals com la sopa rubinada de la Segarra, l’olla aranesa o l’escudella de blat de moro escairat del Pallars, sense oblidar clàssics com l’arròs amb conill i bolets, la cutxipanda amb cargols, les coques de recapte o els famosos torrons d’Agramunt!

I de pas, en cada parada d’aquest trajecte gastronòmic coneixerem diferents curiositats de les comarques de Ponent.

La cuina tradicional catalana a l'abast

En cadascun dels seus llibres, el prestigiós cuiner Josep Lladonosa Giró ens convida a conèixer i estimar la cuina catalana: una cuina autòctona, de llarga tradició històrica, d’origen rural i basada en els productes de proximitat.

És una de les cuines més riques, variades i sanes del món, a banda de ser fàcil i assequible. Amb aquest llibre podem conèixer algunes de les receptes més populars de la nostra gastronomia i aprendre’n tots els secrets per preparar aquests plats a casa com si fóssim xefs professionals.

La cuina de la Barceloneta

Qui no ha gaudit mai d’un bon arròs a la Barceloneta? La proximitat amb el mar i la tradició pescadora d’aquest barri tan popular de Barcelona han influït directament en les receptes de cuina que s’hi preparaven. Així, s’ha creat una tradició gastronòmica molt particular que associem indiscutiblement al plaer de la bona taula.

Ara podem evocar en qualsevol moment els sabors i aromes de la cuina de la Barceloneta gràcies a les receptes recollides en aquest llibre pel cuiner Joaquim Marquès Adelantado. Arrossos, peixos i mariscos són la base de moltes de les receptes que trobarem en aquest llibre, que reivindica un barri i una cuina que ja formen part del nostre patrimoni.

Cuina dels Països Catalans

Parlar d’Eliane Comelade és fer-ho de tota una eminència dins l’àmbit gastronòmic. Cuinera, dietista, escriptora i activista cultural a la Catalunya Nord, Comelade va dedicar la seva vida a reivindicar la cuina dels Països Catalans. Tal com ella mateixa expressava: «Pertànyer a la nació de catalans, valencians i balears no és solament parlar una llengua comuna, tenir unes aspiracions polítiques i una cultura: consisteix, a més, a expressar-la a través de la taula, d'una cultura culinària».

En aquest llibre recull l’essència de la cuina que es fa a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, per donar-nos a conèixer la riquesa cultural que representen les receptes autòctones. No només hi trobarem les receptes més genuïnes, sinó que comprovarem com la nostra cuina és un reflex de la societat i la cultura dels Països Catalans.

Dieta catalana i salut

Finalment, us proposem un llibre per aprofundir en les virtuts i beneficis de la cuina catalana. L’especialista en dietètica Maria Pilar Senpau Jove ens explica algunes veritats i desmenteix alguns tòpics sobre la nostra cuina, i ho fa sempre des d’una mica rigorosa i de base científica.

Segurament alguna vegada hauràs sentit a dir que menjar pa engreixa o que la cuina tradicional no és bona per a la salut. La realitat és ben diferent, però cal estar al cas d’alguns principis i saber identificar les característiques i propietats de cada aliment per tal de gaudir saludablement de la cuina catalana.

Amb tot el seu saber, l’autora d’aquest llibre ens endinsa en el món de l’alimentació de forma amena i apassionant, i contribueix a ressaltar encara més la importància de la gastronomia catalana.  

Ara us deixem, que tenim el plat a taula! Esperem que els llibres suggerits us hagin despertat la gana i, sobretot, us obrin la porta a celebrar com cal les nostres receptes més tradicionals i populars. Bona cuina!

Valora aquest article