Grup62

Les festes de Nadal estan plenes de tradicions. Una de les que més fa gaudir a la canalla, sens dubte, és la de fer cagar el tió, o Tió de Nadal. Malgrat que l’activitat està principalment dirigida als infants, són molts els adults que també en gaudeixen. 

El tió és un tronc d'arbre que, des de fa pocs anys, es decora amb una barretina i una cara somrient. A principi de desembre comencen les preparacions: els menuts acostumen a ser els encarregats de donar-li menjar per tal que el dia assenyalat, cagui molts regals.   

Tradicionalment s’ha fet cagar el tió la nit del 24 de desembre o el mateix dia de Nadal. Els nens i nenes, amb l'ajuda dels adults, cobreixen el tió amb una manta i li claven cops de bastó mentre canten una cançó tradicional que li demana que els cagui regals. La màgia del Nadal farà la resta!  

Ara que ens trobem a les portes del Nadal és un bon moment per explicar als més petits de casa aquesta tradició entranyable de la cultura catalana. Us proposem un parell de llibres que la representen d’allò més bé.

El tió 

Aquest conte de Noemí Fernández i Roser Argemí és perfecte per explicar als infants què és el tió i per què és important i bonic mantenir-se fidels a la tradició.  

A través de les aventures d’en David i l’Elisa coneixerem els detalls d’aquesta celebració nadalenca. Aquests dos nens hauran d’anar a buscar el tió al bosc, comprometre’s a cuidar-lo i esperar que la màgia del Nadal faci possible que el tió els cagui molts regals. 

El llibre destaca per les seves il·lustracions costumistes i plenes de detalls que faran les delícies dels lectors més joves.  

El meu primer llibre de Nadales

Com és sabut, per aconseguir que el nostre tió ens deixi molts regals, a banda d’alimentar-lo també se li han de cantar cançons que l’animin a cagar.  

En aquest llibre de nadales hi trobareu cançons per cantar mentre feu cagar el tió, a més d’altres de tradicionals per cantar en família durant aquestes festes. No hi falten clàssics com el «Fum, fum, fum».  

Aquest conte incorpora elements interactius amb un xip de so a cada pàgina, cosa que permet als petits lectors escoltar les melodies tradicionals mentre gaudeixen de la lectura. 

Valora aquest article