Grup62

Estrella Polar publica La terra dels núvols, el primer àlbum il·lustrat de Maria Barbal

Un relat tendre i poètic amb les il·lustracions a color d’Áurea López

El dimecres 9 de novembre 2022 va arribar a les llibreries La terra dels núvols, el primer àlbum il·lustrat de Maria Barbal. Un conte que ens explica la història del Nel, un nuvolet que aviat anirà a l’escola per aprendre a fer ploure, coneixerà bons amics i viurà grans aventures per tot el món.

Barbal, que recentment ha publicat la seva darrera novel·la, Al llac (Columna), ens sorprèn amb un relat tendre i poètic sobre el pas del temps, l’amistat i l’amor per la lectura a qualsevol edat. L’autora es va donar a conèixer curiosament amb la novel·la Pedra de tartera, guardonada amb els premis de narrativa juvenil Joaquim Ruyra i Joan Crexells. Ara torna a la literatura infantil amb La terra dels núvols, el primer àlbum il·lustrat de la seva trajectòria.

En aquesta ocasió, l’escriptora, guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2021, ens presenta un conte que fomenta el lligam entre pares i fills i ens recorda la importància de la natura i la bellesa de la terra. Hi trobarem les magnífiques il·lustracions en aquarel·la i a color d’Áurea López. A La terra dels núvols, Barbal dota al Nel d’una profunda humanitat, un tret característic de la seva prosa. Tot amb un estil contingut i un gran to poètic, avalat per un llenguatge rigorós i sempre al servei de la versemblança.

Sinopsi:

El Nel és un núvol petit que neix a l’abril. Ben aviat anirà a l’escola per aprendre a fer ploure, perquè la terra, les plantes i els humans necessiten l’aigua per viure. En la immensitat del cel, el Nel coneixerà la Bela, una nuvoleta molt especial amb qui compartirà grans aventures arreu del món. 

Maria Barbal (Tremp, 1949) es va donar a conèixer amb la novel·la Pedra de tartera (premis Joaquim Ruyra 1984 i Joan Crexells 1985), una fita de la narrativa catalana contemporània. Aquest llibre obre un cicle novel·lístic amb el Pallars nadiu de l’autora com a punt de referència, que també integren Mel i metzines (1990) i Càmfora (premis de la Crítica 1992, Crítica Serra d’Or 1993 i Nacional de Literatura 1993). Altres títols rellevants en la seva trajectòria com a novel·lista són Escrivia cartes al cel (1996), Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (Premi Prudenci Bertrana 2005) i Emma (2008). Després del seu brillant debut com a autora de narracions amb La mort de Teresa (1986), ha publicat els volums de relats Ulleres de sol (1994), La pressa del temps (2009) i Cada dia penso en tu (2011). L’any 2014 va publicar la novel·la En la pell de l’altre, sobre la capacitat de la protagonista per brillar damunt d’una mentida. Amb la novel·la A l’amic escocès (2019) va cloure l’anomenat Cicle del Pallars.

El 2021 va guanyar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes per la seva trajectòria literària i el Premi Josep Pla amb la novel·la Tàndem, traduïda a l’italià, l’eslovè i l’alemany.

Valora aquest article