Grup62

Roger Tarrés guanya el Premi Llibreter 2023 amb Fills d’Èodhum en la categoria de literatura infantil i juvenil catalana

  • L’amenaça verda, l'obra guardonada, és el primer títol de la trilogia fantàstica heroica, ambientada en uns regnes inventats i en una època d’atmosfera medieval.
  • Fills d’Èodhum és el debut literari de Roger Tarrés.
  • Una trilogia d’estil d’El senyor dels anells o Joc de trons, escrita originalment en català.
  • El segon títol es va publicar al març i el tercer títol arriba a les llibreries a l'octubre.

L’autor està disponible per a entrevistes

Roger Tarrés va recollir el XXIV Premi Llibreter en la categoria de literatura infantil i juvenil en català per Fills d’Èodhum 1. L’amenaça verda (Fanbooks) a la gala de lliurament organitzada pel Gremi de Llibreters a la Sala Paral·lel 62, en un acte conduit per Anna Guitart i que va comptar amb el pregó de Lluís Agustí. L’obra guardonada és la primera novel·la de l’escriptor d’Arbúcies i el primer volum de la trilogia fantàstica medieval Fills d’Èodhum, escrita originalment en català i publicada a Fanbooks.

Fills d’Èodhum 1. L’amenaça verda ha estat guardonada a la categoria Literatura infantil i juvenil en català per major nombre de vots de les llibreries agremiades. Les obres finalistes han estat El secret del contacontes (Bromera), de Ximo Cerdà, i La tercera màscara (Edebé), de Care Santos. El jurat format per Judit Bosch, de Buc de Llibres (Mataró), Veri Pena, d’A tres tintes (Vilanova i la Geltrú), Marta Gil, d’El Gat Pelut (Barcelona), Anna Torrella, d’A peu de pàgina (Barcelona) i Dolors Cabrera, de Les Voltes (Girona) valora l’obra de Roger Tarrés com «una aposta valenta i de proximitat en literatura juvenil i fantàstica. Roger Tarrés ha creat una novel·la rodona que ens ha portat amb èxit a Niburesh i Himdor amb la sensació de no trobar-nos gaire lluny de la Terra Mitja».

A la roda de premsa, Miguel A. Rincón, llibreter de La Petita (Barcelona) i portaveu de la categoria, ha destacat l’elevada qualitat de les obres de literatura infantil i juvenil d’aquesta edició respecte a les anteriors. En un any en què els «hi ha costat molt descartar».

El Premi Llibreter és un guardó organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya i que atorguen les llibreries de Catalunya per a destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols i alhora posar en valor l’ofici del llibreter i el seu paper com a prescriptors al món de la literatura.

Trilogia Fills d'Èodhum

Fills d’Èodhum disposa de tots els elements clàssics del gènere fantàstic en una història plena d’acció i màgia en el nostre idioma. La trilogia recull el millor del gènere fantàstic medieval: els conflictes bèl·lics i l’enemistat entre territoris, la màgia desapareguda i retrobada, la lluita pel poder i el respecte per la naturalesa.

Roger Tarrés ens presenta un món ric amb una magnífica ambientació medieval que es caracteritza per una enemistat històrica entre regnes. Destaca, a més, la profunditat i complexitat de tots els personatges i, en especial, de la seva protagonista, una noia decidida i valenta que no ha de competir per trobar el seu lloc entre els homes, sinó que ja és respectada per les seves qualitats. L’amenaça verda és una història de bons i dolents que enganxarà el jovent des de la primera pàgina. Els lectors no hauran d’esperar gaire per descobrir quin serà el destí de l’Àstrid i els seus amics. El segon títol, Els cinc exèrcits, es va publicar al març, i el tercer, La fletxa blava, sortirà a la venda a l’octubre. 

SINOPSI:

La jove Àstrid és la protectora del seu poblat. Té els ulls blaus i el do d’alentir el temps. Quan uns assassins d’ulls verds aniquilen la seva gent, recorrerà mig món buscant la seva germana supervivent. Els seus enemics pretenen reunir aquells amb diferents colors d’ulls i amb poders especials per iniciar de nou la Gran Guerra entre els regnes de Niburesh i Hímdor. En el camí, trobarà en Rúnuc, un milicià de Niburesh d’ulls vermells amb el do de la immortalitat, i en Yàgon excomandant de Hímdor, per qui se sent atreta.

Sobre l'autor:

Rogèr Tarrés Rodrigo

(Arbúcies, 1993) va néixer al cor del Montseny. Va créixer envoltat de natura i històries de fantasia i ciència-ficció que el van conduir a estudiar Física i a interessar-se per la història i l’escriptura. L’amenaça verda (Fanbooks) no és només la primera part de la trilogia Fills d’Èodhum, sinó també la seva primera novel·la.

Valora aquest article