Grup62
  •  

Presentem

Abans i després

Roser Caminals

Dues bessones persegueixen el seu somni de llibertat a la Barcelona arran de mar de la preguerra.
A Abans i després gairebé tot és doble, començant per unes bessones idèntiques. La Palmira i l’Helena creixen com si fossin una sola persona enmig dels fogons i les taules del negoci dels pares a la platja del Somorrostro, fins que ensopeguen amb un cercatalents. L’una només vol casar-se i ser mare, l’altra somia ser una estrella del cinema. Les seves tries determinen dues vides contraposades.
Des de la Barceloneta i el Poblenou de les famílies humils i menestrals fins a la fastuositat de l’Estoril i la Lisboa de la reialesa, les germanes viuen separades per la distancia però unides per un fil invisible fet d’intercanvis. Fins que un fet tràgic obre l’abisme entre l’abans i el després.
Partint d’un crim verídic i obscur dels anys de postguerra, Roser Caminals ha travat una novel·la de caire psicològic que juga amb el costumisme, la subjectivitat, la vivacitat i la caracterització impressionista per explorar nombrosos aspectes de naturalesa íntima i social sobre l’emancipació femenina.
Una novel·la costumista i simbòlica —emparentada amb El carrer de les camèlies— que toca temes de naturalesa íntima i social: la sensualitat, la llibertat, la dualitat, la independència, la sexualitat, la transgressió ...

Nascuda a Barcelona el 1956, Roser Caminals es va casar el 1981 amb un nord-americà i se’n va anar a viure als Estats Units, a Frederick, on va ensenyar literatura fins al 2017. Actualment viu a Annapolis, Maryland.
El 1994 va publicar la primera novel·la, de tema i ambient barcelonins, als Estats Units i a continuación la va traduir al català amb el títol Un segle de prodigis (1995). Ja en català ha escrit i publicat Les herbes secretes (1999), El carrer dels Tres Llits (2002), La petita mort (2004), La dona de mercuri (2006), La seducció americana (2009), Cinccents bars i una llibreria (2010) i Els aliats de la nit (2015). Amb Garbo parla, va guanyar el Premi BBVA Sant Joan 2021. 

«El doctor Piqué va començar a tibar del fil que sortia a batzegades,
carregat de presagis: les noies eren bessones univitel·lines, sempre havien
dormit juntes, viscut juntes.
No coneixien la separación i ara, de sobte, una meitat s’havia deslligat...»

Valora aquest article