Grup62
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Cartes des de Barcelona

Diversos Autors

Editorial: Edicions 62
Col·lecció: No Ficció
Nombre de pàgines: 208

Sinopsi de Cartes des de Barcelona:

Imagina com era la Barcelona de cada moment i deixa't transportar a les dates més importants de la seva història
Un passeig per la ciutat a través dels segles, gràcies a un recull de cartes escrites per personalitats locals i estrangeres que han passat per Barcelona: els Reis Catòlics, Ignasi de Loiola, el rei Carles III, Henry Swinburne, lord Nelson, George Sand, Washington Irving, Richard Strauss, Federico García Lorca, D. H. Lawrence, Arnold Schönberg, Joan Miró, Josep Lluís Sert, George Orwell, Antonio Machado, Jaime Gil de Biedma, Jordi Pujol o Pasqual Maragall. Testimonis escrits des d'una mateixa ciutat que ens ofereixen una sèrie d'instantànies diverses i canviants, segons les èpoques i els corresponsals, que ens permeten imaginar com era la Barcelona de cada moment i que ens transporten a les dates més importants de la seva història. Una ciutat amb un passat intens que ha sabut mantenir al llarg del temps un enorme poder d'atracció per als seus visitants.
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Fitxa tècnica

Data de publicació: 04/09/2012 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-297-6972-2 | Codi: 10029699 | Format: 15 x 23 cm. | Presentació: Rústica amb solapes | Col·lecció: No Ficció

Blog

Cartes des de Barcelona, de diversos autors. Compilades per Júlia Balcells

Quina idea tan genial! Acabo de llegir aquestes Cartes des de Barcelona, compilades per la Júlia Balcells, i que ens parlen totes elles de personatges que en algun moment de les seves vides han tingut o tenen coneixement de Barcelona per motius ben diferents.

Es tracta d’un recull de 83 cartes que van dirigides, per posar-vos alguns exemples, de James FritzJames a Lluís XIV, de George Sand a Charlotte Marliani, de Joan Salvat-Papasseit a Joaquim Torres García, de Josep Tarradellas a Pasqual Maragall, etc.

Totes les cartes van encapçalades per un petit pròleg que ens ajuda a situar-nos en el seu temps, en el moment històric i les circumstancies que en el seu moment van provocar que es produís la correspondència entre totes aquestes persones.

La carta de Salvador Puig-Antich al seu germà moments abans de morir… posa els pèls de punta!

És un llibre perfecte per llegir entre hores ja que cada carta tanca un minicapítol, per dir-ho d’alguna manera, encara que en el meu cas reconec que ha pogut més la xafarderia i la golafreria de llegir-les una darrera l’altra enlloc d’anar fent poc a poc i amb mesura.

Didàctic, distret, original i apte per tots els públics.

Cartes des de Barcelona, de Diversos Autors – Júlia Balcells

El subtítol d’aquestes Cartes des de Barcelona compilades per Júlia Balcells és “El retrat de la ciutat a través dels seus visitants” i, efectivament, es tracta d’una compilació de cartes escrites des de la llunyana època del Rei Pere el Gran d’Aragó i Sicília fins al més proper any 2010, amb el denominador comú d’estar totes elles escrites des de la ciutat de Barcelona. A través de la lectura d’aquestes cartes, el lector es pot fer una idea de l’evolució social i política de la ciutat i també dels seus canvis urbanístics.

Malgrat la manca de línia argumental, el llibre es llegeix amb molt d’interès ja que la majoria de les cartes esdevenen curtes històries. La seva força expressiva ha obrat en mi l’agradable sensació de no voler deixar el llibre i dir-me per a mi mateix “llegeixo la següent i plego”. Aquesta, que hauria d’haver estat la darrera carta llegida del dia, normalment es veia seguida per alguna o algunes més.

Tot i l’interès de la gran majoria d’aquestes cartes compilades, em permeto destacar les que estan escrites entre els anys 1931 (proclamació de la II República Espanyola),  l’any 1939 (acabament de la Guerra Civil) i els primers anys de la postguerra.

En aquests anys hi ha alguna carta amb un tremp narratiu que  fins i tot esdevé un cant desesperat a la llibertat, com per exemple, la que Manuel de Pedrolo escriu al seu editor Jordi Arbonès o, com molt encertadament ens recomanava la nostra amiga Lia en aquest mateix blog el proppassat dia 5, la que Salvador Puig Antich escriu al seu germà, la nit anterior a la seva salvatge execució per part del règim franquista.

El contingut d’aquest llibre ha esdevingut per a mi una agradable sorpresa, com també ho serà per a tot aquell que decideixi llegir-lo.

Totes les opinions de Cartes des de Barcelona

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir