Grup62
Tapa dura sense s/cob(cartoné)
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Claraboia

Novel.la
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Traductor: Carles Sans Climent
Nombre de pàgines: 368

Sinopsi de Claraboia:

Una novel·la que tanca el cercle perfecte de la literatura de José Saramago

El 1953, un jove Saramago donava per acabada la novel·la Claraboia i l'enviava a una editorial portuguesa sense fer-ne cap còpia. El manuscrit es va perdre i quaranta anys després, quan va rebre la insòlita notícia que "en una mudança s'havia trobat un manuscrit i que estarien molt interessats a publicar-lo", l'escriptor els va respondre que ja no era el moment. En vida mai no va voler que es publiqués, tot i que va deixar escrit que, un cop mort, els qui el sobreviurien podien fer el que creguessin convenient. I el que convé és conèixer el primer Saramago, que ja era un gran escriptor. En definitiva, una novel·la per ser llegida exactament ara i que tanca el cercle perfecte de la literatura de José Saramago.«Claraboia és la història d'un edifici amb sis veïns que successivament es veuen embolicats en un assumpte. Pel que recordo, té coses que ja tenen a veure amb la meva manera de ser.» José Saramago«Claraboia és una novel·la molt bona i interessant (...). Un dels personatges és en certa manera el mateix José Saramago, que es mou entre l'optimisme i el pessimisme, i en el llibre s'ocupa d'un problema que no va poder resoldre mai: si es pot salvar la humanitat.» Zeferino Coelho, editor de Caminho. 

Tapa dura sense s/cob(cartoné)
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Sobre l'autor de Claraboia

José Saramago (Azinhaga, Ribatejo, 1922), premi Nobel de literatura 1998, és un dels novel·listes més importants de la literatura contemporània. Edicions 62 li ha publicat Història del setge a Lisboa (1989), L'any de la mort de Ricardo Reis (1997), Tots els noms (1999), L'Evangeli segons Jesucrist (2000), La caverna (2001), Quaderns de Lanzarote II (2001), Assaig sobre la ceguesa (2002), L'home duplicat (2003), Assaig sobre la lucidesa (2004),... Llegir-ne més

Fitxa tècnica

Data de publicació: 01/03/2012 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-297-6913-5 | Codi: 387343 | Format: 15 x 23 cm. | Presentació: Tapa dura sense s/cob(cartoné) | Col·lecció: El Balancí | Traductor: Carles Sans Climent

Blog

Claraboia, de José Saramago

Segurament tot gran escriptor amaga alguna anècdota en la seva trajectòria que l’ajuda a esdevenir un mite amb el pas del temps. En el cas del gran escriptor portuguès José Saramago (Azinhaga, 1922 – Tías, 2010) -gran entre els grans-, l’anècdota és la història que envolta la seva darrera novel·la, publicada pòstumament, i que s’anomena Claraboia.

Tot i que es va publicar fa poc, Claraboia va ser la segona novel·la que va escriure Saramago, l’any 1953 i amb només trenta-un anys. I resulta que l’editorial a la qual va deixar el manuscrit, sense quedar-se’n ell cap còpia, el va perdre en una mudança i aquest no va tornar a aparèixer, sorprenentment, fins quaranta anys més tard, quan Saramago estava escrivint L’evangeli segons Jesucrist, però llavors l’autor va decidir que ja no era el moment de publicar-la, si més no en vida seva.

Però també hi ha veus molt properes a l’autor que diuen que en aquell moment no es va voler publicar Claraboia perquè aquesta novel·la hauria estat molt transgressora per aquella època, ja que reflecteix d’una manera subtil però alhora punyent una part de la societat lisboeta de classe mitjana-baixa utilitzant com a símbol una escala de veïns humil.

A la novel·la, Saramago ens mostra situacions de penúria i properes a la vergonya en el sí d’unes quantes famílies, totes elles diferents i diverses pel que fa als seus membres i les seves vivències personals i familiars, però que comparteixen alguns problemes i situacions que han esdevingut universals com ara la pobresa, l’analfabetisme, el patriarcat, el caciquisme, i d’altres que són més íntims, com ara les relacions entre membres d’una mateixa família, el lesbianisme, la prostitució, etc.

Saramago dissecciona i ofereix a Claraboia una imatge de la família com a pilar de la societat que dista molt d’una imatge modèlica i cristiana com la que es volia fer creure a l’època.

Nosaltres, sense cap mena de dubte aquesta lectura és obligada tant pels lectors fidels de Saramago com pels qui no ho sou tant. Ja ens ho direu.

Totes les opinions de Claraboia

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir