Grup62
Rústica amb solapes
Triar format
Tria el teu format
Comprovar disponibilitat

El misteri de l'assassinat del bisbe de Barcelona

Editorial: Pòrtic Edicions
Col·lecció: P.VISIONS
Nombre de pàgines: 200

Sinopsi de El misteri de l'assassinat del bisbe de Barcelona:

Una obra que combina el rigor històric amb el vigor narratiu
El 17 de juny de 1939 es van celebrar amb la màxima pompa els funerals pel bisbe Irurita, figura emblemàtica de l'anomenat nacionalcatolicisme per la seva bel·ligerància contra la República, contra marxistes, liberals, maçons i separatistes. Però realment era mort Irurita? Segons la versió oficial de l'Església, havia estat afusellat el 1936 per un escamot anarquista al cementiri de Montcada. Però altres versions ho qüestionen seriosament, perquè diversos testimonis afirmen haver vist Irurita un cop acabada la guerra. Si fos així, on s'hauria amagat? Va ser objecte d'un intercanvi de captius entre Franco i els republicans? Va ser assassinat l'any 1939? Per qui? Per què? Alguna dada apunta la possibilitat que el Vaticà el mantingués reclòs en algun monestir, a causa de la signatura d'un document comprometedor. Així doncs, el cadàver enterrat a la catedral de Barcelona, molt més alt que el mateix Irurita, de qui és? Aquest i molts altres misteris s'aborden en aquesta obra, que combina el rigor històric amb el vigor narratiu.
Rústica amb solapes
Triar format
Tria el teu format
Comprovar disponibilitat

Sobre els autors de El misteri de l'assassinat del bisbe de Barcelona

Miquel Mir (Banyoles, 1955) és documentalista i investigador. Des de fa anys, porta a terme una exhaustiva investigació sobre els fetsde violència revolucionària i l'espoliació del patrimoni civil i religiós durant la Guerra Civil. Amb aquest propòsit, està treballant amb diversos arxius personals, com també documents inèdits i testimonis orals de les accions que es perpetraren en la zona republicana durant el conflicte de 1936-1939. Ha public... Llegir-ne més
Ponç Feliu Llansa viu a Besalú. Ha estat degà del Col·legi d'Advocats de Girona i magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El seu vessant humanista l'ha portat des de sempre a alternar el Dret amb disciplines com la història i la literatura. És col·laborador habitual del diari El Punt- Avui. Ha publicat L'avi Siset (2004), L'any que va ploure cendra (2004), En el Temps de les Fronteres (2008) i L'hostal de l'Estrella. Converse... Llegir-ne més
Informa't de les nostres novetats de novel·la contemporània
Apunta't i t'informarem de les nostres novetats més destacades
Carregant...

Fitxa tècnica

Data de publicació: 10/05/2012 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-9809-213-4 | Codi: 171592 | Format: 14 x 22 cm. | Presentació: Rústica amb solapes | Col·lecció: P.VISIONS

Blog

El misteri de l'assassinat del bisbe de Barcelona, de Ponç Feliu i Miquel Mir

El Xavi se’ns estrena al Nosaltresllegim amb un llibre de recerca historicoperiodística. Poca broma! Aquí teniu el seu escrit:

Nosaltres, aquest és el primer llibre que ressenyo… així que intentarem fer-ho el millor possible!

El misteri de l’assassinat del bisbe de Barcelona, de Ponç Feliu i Miquel Mir, és un llibre que pretén aclarir què va passar amb el bisbe de Barcelona quan, després de l’alçament del general Franco, el 1936, els republicans, anarquistes, CNT’s, FAI’s i derivats van aprofitar el caos del moment per carregar-se’l. A ell i a la gent de dretes i de missa.

Durant el llibre anem descobrint la versió oficial a partir de la documentació que han buscat els autors en els arxius del règim franquista, i després, diferents versions, amb diverses fonts escrites i testimonis que contradiuen els fets tal i com els narren els nacionals.

És un treball rigorós d’investigació que es basa, i molt, en papers que els autors transcriuen paraula per paraula, i també algunes fotos que ens mostren els protagonistes dels fets, de manera que part del llibre és llegir els escrits del règim franquista o de la resta de faccions del bàndol republicà.

Potser no és el tipus de llibre que estic acostumat a llegir. Jo sóc més de narrativa, però també de biografies… que no deixen de ser llibres de no ficció, i en aquest sentit no m’ha acabat de convèncer.

Malgrat tot, crec que pot ser un molt bon llibre per tots aquells que estiguin interessats en aquell període convuls que va viure la ciutat de Barcelona després de l’“alzamiento nacional” i que tenia tants partits i protagonistes com una tragèdia shakespeariana. Perquè això no ho pot negar ningú: va ser una tragèdia. Per tots els bàndols.

Totes les opinions de El misteri de l'assassinat del bisbe de Barcelona

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir