Grup62
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Les passions ocultes: Correspondència i vida

Epistolari complet (1957-1976)

Llorenç Villalonga |

Editorial: Edicions 62
Nombre de pàgines: 832

Sinopsi de Les passions ocultes: Correspondència i vida:

La importància de Llorenç Villalonga i Baltasar Porcel en la literatura contemporània està fora de tot dubte. Per l'extensió i la qualitat de la seva obra, ells dos són indiscutiblement els més grans narradors mallorquins del segle xx. La relació estreta i fructífera que van mantenir en el curs dels anys, i que va deixar una empremta fonda tant en l'un com en l'altre, va quedar reflectida en prop de cinc-cents documents epistolars, que abracen un període de vint anys: des del 1957 fins al 1976. Després de la mort de Villalonga, Porcel va obtenir de la seva vídua el permís de publicar íntegra aquesta correspondència, i va confiar la tasca de transcriure-la i anotar-la a la professora Rosa Cabré, que ha dedicat molt de temps i esforços a ferne l'edició. El lector d'aquest volum podrà comprovar que el resultat és d'un interès excepcional. Perquè la correspondència Villalonga-Porcel no dóna solament el testimoni, per ell mateix transcendental, de la relació entre dos escriptors de primeríssima fila, sinó que constitueix, a més, una riquíssima font d'informació sobre les obres de tots dos i, també, sobre nombrosos fets de la vida literària -mallorquina i barcelonina-d'una època decisiva en la literatura catalana recent. 
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Sobre l'autor de Les passions ocultes: Correspondència i vida

Baltasar Porcel (Andratx, 1937-Barcelona, 2009) ha estat un dels màxims narradors de la literatura catalana. Entre els seus títols destaquen Cavalls cap a la fosca (1975), Les primaveres i les tardors (1986), Ulisses a alta mar (1997), El cor del senglar (2000) i Olympia a mitjanit (2004). Ha guanyat entre altres, els premis Ciutat de Palma, Josep Pla, Sant Jordi, de la Crítica, Prudenci Bertrana, Ramon Llull, Bocaccio (Itàlia) i el Premi Sant...

Llegir-ne més
Informa't de les nostres novetats d'actualitat
Apunta't i t'informarem de les nostres novetats més destacades
Carregant...

Fitxa tècnica

Data de publicació: 15/11/2011 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-297-6033-0 | Codi: 387237 | Format: 23 x 15 cm. | Presentació: Rústica amb solapes | Col·lecció: Biografies i Memòries

Blog

Les passions ocultes (quasi) desvelades

Amb la publicació d’aquest Epistolari complet, és a dir, les cartes que entre 1957 i 1976 es van creuar Llorenç Villalonga (1897-1980) i Baltasar Porcel (1937-2009), tenim l’oportunitat de veure des de dins l’evolució de la singular relació entre dos dels representants de la narrativa mallorquina més destacats de la segona meitat del segle passat.

Separats per quaranta anys i per orígens socials ben diferents, units per la passió per l’escriptura i el pensament, la relació havia d’esdevenir, per força, singular.

A través de les cartes veiem un Porcel/Odin/Flo la Vigne passar de deixeble una mica “Àngel rebel” a escriptor fet i segur de sí mateix que serà al darrera del reconeixement (i publicació) de l’obra del mestre/mentor/quasi pare.

Seguir pas a pas (sovint dia a dia) aquest procés ens permet anar descobrint allò que el pudor de l’home del XVIII que fou Villalonga, ocultava curosament: la tendresa que sentia pel seu estimat Odin, l’amor per la seva esposa Maria Teresa, la frustració per no tenir fills,… Fins i tot, ja a les acaballes, Villalonga es permet una expansió molt ben guardada:

Bé, he començat amb castellà i acab en mallorquí. És que quan els sentiments són verídics -i quan se tenen els meus anys- tornam a la llengua materna”. (febrer del ’75).

Quatre-centes vuitanta-dues cartes a través de 798 planes de llibre donen per molt: hi veiem un retrat de la migrada vida literària i cultural de Ciutat (que és com l’anomena sempre Villalonga i no pas Palma com ara volen uns ni Palma de Mallorca com diuen uns altres), i com percep el jove illenc el món de la vida cultural, editorial i política dels activistes catalanistes a la Barcelona dels seixanta. Amb les seves ambigüitats, grandeses i misèries. Com s’anirà situant ràpidament i com serà “temptat” per Gironella, Lara i el propi Villalonga a “passar-se” a la creació literària en castellà.

La galeria de personatges, entre primers papers, figurants i només esmentats, és impressionant. Els episodis amb el matrimoni Sales mereixerien un sainet monogràfic.

Per als que no coneixem per dins el món editorial resulta sorprenent el grau de tripijoc que s’amaga darrere els premis literaris. És un tema important a la correspondència i provoca una intensa vergonya aliena. Però pel que sembla això va així.

Naturalment també hi ha un lloc destacat per a digressions sobre literatura, art, pensament, llengua. I també higiene, gimnàstica…

I discretíssimes referències al tema que ara s’anomena orientació sexual. Les hipòtesis sobre aquest aspecte de Villalonga queden ben obertes, que no tancades.

Si sou del ram de la literatura llegiu aquest llibre. Si sou sensibles a l’espectacle del pas del temps sobre les persones llegiu aquest llibre. I si, simplement, sou xafarders no us el perdéssiu pas.

Totes les opinions de Les passions ocultes: Correspondència i vida

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir