Grup62

Estem a les portes del Carnestoltes, i les ganes de gresca i disbauxa es comencen a notar en l’ambient. És hora d’anar pensant en la disfressa que lluirem a les rues i celebracions del carnaval, doncs aquesta festa ens anima a guarnir-nos i viure el món al revés. Tal i com diu la dita: “Per Carnaval tot s’hi val!”

Els orígens d’aquesta festa es remunta a l’època dels grecs i els romans, tot i que també està molt lligat a la tradició cristiana. Se celebra a moltes parts del món, i en alguns llocs, com Venècia o Brasil, el carnaval té unes connotacions molt especials. 

El carnaval a Catalunya es coneix popularment com a Carnestoltes, un mot que defineix aquest període festiu que arrenca amb la celebració de Dijous Llarder, i que acaba amb l’arribada de la Vella Quaresma. Carnestoltes és també el nom del rei dels poca-soltes, el personatge que, segons la tradició, regna durant aquests dies on s’imposa la festa i la diversió. 

Mentre esperem que comenci la festa, us convidem a llegir aquests contes que ens parlen del Carnestoltes. 

El Carnestoltes

Per conèixer la història del rei Carnestoltes, us recomanem aquest conte escrit per Noemí Fernández Selva i il·lustrat per Roser Argemí, ideal per a nens i nenes de 3 a 5 anys. Tot comença un divendres per la tarda quan, a l'escola arriba un personatge estrambòtic i anuncia que s’hi quedarà  quedat una setmana per estar amb els nens i nenes. Aquest personatge és el rei Carnestoltes.

A través d'aquest conte, els nens i nenes podran conèixer la tradició del Carnaval a Catalunya i les seves arrels en la nostra cultura. Un llibre perfecte per ajudar a les criatures a descobrir i aprendre sobre les tradicions festives catalanes de manera amena i divertida.

En Pinxo i Vivaldi. Llibre musical

Els llibres de la sèrie d’en Pinxo, personatge creat per Magali Le Huche, son molt populars entre la canalla. Es tracta de llibres amb sons, recomanats a partir dels 3 anys- i que ens conviden a descobrir diferents estils musicals, compositors i intèrprets. Per ambientar-nos pel Carnestoltes, tenim En Pinxo i Vivaldi. 

En aquesta aventura, el nostre protagonista se’n va a Venècia, en ple carnaval, per conèixer al compositor Antonio Vivaldi. I justament hi va quan a la famosa ciutat dels canals se celebra el carnaval, i els carrers s’omplen de gent amb espectaculars màscares, músics, ballarins i molta música! Descobreix com es viu el carnaval de Venècia amb aquest conte musical que també serveix per gaudir de la música clàssica. 

El meu primer carnaval dels animals

La nostra tercera recomanació també és musical, i també té a veure amb el carnaval, tot i que aquest és una mica especial. I és que els protagonistes d’aquesta festa son tot d’animals que, a més, estan associats a una música diferent. 

Aquest és un llibre de dibuixos i sons on els lectors han de trobar, a cada pàgina, el botó que fa sonar la música. 

Il·lustrat per Séverine Cordier, en aquest cas, la música que sona és la de Camille Saint-Saëns, que a la seva obra El carnaval dels animals va composar una peça diferent per cada animal. Vols saber como sona l’elefant, els galls, el cigne o l’aquari? Amb aquest llibre ho descobriràs.   

Aquest llibre està recomanat per a infants a partir d’1 any.

Carnaval a Venecia (Stilton)

L’última recomanació relacionada amb el Carnestoltes és aquesta història de Tea Stilton, la germana del famós Geronimo Stilton que de ben segur coneixes. La seva germana Tea és una periodista llesta, decidida i molt valenta, a la que li encanta viure aventures per tot arreu. 

En aquesta ocasió, l’esperit aventurer la porta fins a Venècia amb les seves amigues Colette, Nicky, Pamela, Paulina i Violet. Les Tea Sisters hauran de descobrir un misteri que està relacionat amb la celebració del carnaval i un lladre que aprofita les màscares i disfresses per ocultar-se.  

Carnestoltes

Per conèixer la història del rei Carnestoltes, res millor que recórrer a un dels contes il·lustrats per la popular Pilarín Bayés. Amb el seu característic i entranyable estil, l’autora ens explica un divertit conte protagonitzat pel rei de la gresca. 

Tot comença amb l’arribada del rei Carnestoltes coincidint amb el Dijous Gras, tal i com mana la tradició. I durant uns dies, aquest rei tan divertit presidirà les rues i festes animant tothom a fer gresca i deixar enrere els problemes. És el moment perfecte perquè la canalla es posi les seves millors disfresses i s’ho passin d’allò més bé. 

Cinc contes perfectes per explicar la tradició del carnaval i presentar el rei Carnestoltes als més petits de casa. I per començar a viure l’alegria i la gresca pròpia d’aquestes dates!

Valora aquest article