Grup62

S’acosta Sant Jordi, i com molt bé saben tots els lectors, les llibreries es comencen a omplir de novetats ben sucoses i interessants. Encara falten alguns dies, però ben segur que ja heu començat a mirar-vos les novetats i pensar en quins llibres comprareu i regalareu per Sant Jordi.

Nosaltres us volem presentar algunes novetats prèvies al Dia del Llibre. Preneu-ne bona nota de totes perquè seran els llibres de què tothom parlarà en els pròxims mesos.

Recupera la teva ment, reconquista la teva vida

La doctora Marian Rojas Estapé ens parla en aquest nou llibre sobre un problema que ens afecta a tots: la pèrdua de l'atenció en un món cada cop més distret i hiperconnectat. En un moment en què tothom busca la gratificació instantània i que estem immersos en la cultura de la immediatesa, la capacitat de prestar atenció a les coses importants, aprofundir i concentrar-se es veu afectada negativament per les distraccions i el ritme de vida agitat.

L'autora posa de manifest els canvis en la societat actual, on la impaciència, la irritabilitat i la disminució de la tolerància al dolor i l'avorriment són fenòmens cada vegada més presents. Una part important del llibre té a veure amb la dopamina, l'hormona del plaer, i com influeix en la nostra forma de viure.

Amb el seu estil divulgatiu i científic, la doctora Rojas Estapé ofereix solucions i eines per recuperar l'atenció perduda, reconnectar amb nosaltres mateixos i amb l'entorn que ens envolta.

Cremo!

Amants de la cuina, per Sant Jordi podeu regalar la nova proposta revolucionària de Maria Nicolau. A mig camí entre l'assaig i el receptari, l'autora ens narra la història d'una noia “normal i corrent” que, en un moment de la seva vida, decideix deixar-ho tot per embarcar-se en una aventura desconeguda: aprendre un ofici gastronòmic sense tenir cap coneixement previ. Durant aquest viatge, passarà per escoles d'hostaleria peculiars, restaurants insòlits, hotels i pastisseries de tota mena, tot això en un context en què el país està immers en una revolució gastronòmica sense precedents.

El títol "Cremo!" fa referència al crit d'alerta que es dona a les cuines professionals quan hi ha situacions perilloses, com carregar una olla pesada o una paella amb oli calent. L'autora ens parla de la passió, l'empenta, els personatges estrambòtics que ha conegut i ens presenta reflexions pròpies.

Aquest llibre no només ofereix un recull de receptes, sinó que va més enllà, ja que també descriu la revolta gastronòmica del segle i les experiències úniques de la protagonista en aquest món apassionant.

Una ombra blanca

Per Sant Jordi torna la gran Carme Riera amb Una ombra blanca, una novel·la de la qual en sentirem a parlar. En aquesta ocasió ens porta dels Estats Units a Mallorca, escenaris on té lloc la vida d’una cantant, Barbara Simpson, que ha d’afrontar uns fets obscurs del passat.

Barbara ha patit un infart en plena interpretació i mentre es debatia entre la vida i la mort ha tingut la sensació que el cos s’alliberava del temps i de l’espai, embolcallada en una claror benèfica. El doctor Ripper, que l’ha atès, creu que si la cantant ha retornat a la vida, com, pel que sembla, ha succeït en altres casos, és perquè té un deute pendent. Per això cal que investigui i es capbussi en la seva infantessa.

A partir d’aquí coneixerem els origens de Barbara a la seva Savannah natal durant l'època de la segregació racial. Després, la història es trasllada a Mallorca, on arriba amb el seu pare, un músic de jazz, i es refugia en un poble a la falda de la muntanya del Teix, sota la protecció màgica de la Deessa Blanca. L’estada a Fosclluc serà determinant en la seva vida.

Carme Riera ens presenta una història de culpa i redempció que entrellaça amb mestria diferents veus.. Una novel·la, a cavall dels anys seixanta del segle XX i els temps actuals, que conté múltiples històries i que en el curs del relat va encaixant les diferents peces que ens permetran, finalment, resoldre un misteri i descobrir el secret de Barbara Simpson.

El Federal

El Federal, la nova novel·la de Sebastià Alzamora, narra la història del Foc de la Bisbal, un aixecament revolucionari que va tenir lloc el 6 d'octubre de 1869 a la Bisbal d’Empordà. Prop de tres mil homes es van alçar en armes contra les tropes del Regne d'Espanya, amb l'objectiu de posar fi a la monarquia i establir una República federal.

Els protagonistes d'aquesta història són personatges històrics: Pere Caimó, un revolucionari il·lustrat, fill d’indians contraris a l’esclavitud, educat als Estats Units en les idees més avançades del seu temps; Isabel Batalla, la seva esposa, i Isabel Vilà, jove pionera sindicalista i feminista de gran transcendència. La novel·la, que vessa humanitat i emoció, exemplifica magistralment el xoc etern els valors de progrés i de justícia social contra l’immobilisme dels privilegiats que s’emparen en les raons d’Estat.

La teranyina blaugrana

Aquest llibre és la continuació de l'èxit anterior de Roger Vinton, La gran teranyina. Ara, l’autor se centra en els cent vint-i-cinc anys d'història del FC Barcelona i els diversos grups de poder que han controlat el club al llarg del temps. El llibre segueix una estructura cronològica, començant pels moments previs a la fundació del club l'any 1899 i arribant fins a la dimissió de Josep Maria Bartomeu el 2020.

Vinton presenta una gran quantitat de detalls que sorprendran els lectors, siguin aficionats del Barça o simplement curiosos. Per escriure aquest llibre ha dut a terme una intensa tasca de recerca que l’ha portat a revisar arxius i fonts diverses tant a Catalunya com a la resta de l'Estat espanyol.

Amb aquest llibre comprovareu que és ben certa aquella dita que diu que el Barça és més que un club!

La puresa de l’engany

Torna el Gerard Quintana escriptor després de l'èxit de L'home que va viure dues vegades, guardonada amb el Premi Ramon Llull 2021. Al seu nou llibre, el cantant de Sopa de Cabra se centra en Claudi Careta, un director de cinema gironí, que ens explica el seu viatge a Cuba durant el Període Especial, una època marcada per la crisi després de la desaparició de la Unió Soviètica a principis dels anys noranta.

Durant aquest viatge, coneix Antoine, un jove poeta guardonat, que aconsegueix fugir de l'illa caribenya i establir-se a Girona. Amb la seva capacitat escènica, improvisació impressionant i un verb agut i lluminós, Antoine conquerirà la ciutat.

No obstant això, la història fa un gir quan un home arriba a Girona afirmant ser el vertader Antoine. El misteri està servit.

El miratge

Per Sant Jordi també ens arribarà el desenllaç de la trilogia de misteri de Camilla Läckberg i Henrik Fexeus, que segueix després de l'èxit d’El mentalista i La secta.

Aquest cop l'acció es desenvolupa a Estocolm durant l'època nadalenca, quan la ciutat s'il·lumina amb llums festives. Alguna cosa passa quan el ministre de Justícia rep una amenaça atemoridora, i una misteriosa pila d'ossos apareix a una de les vies del metro abandonades, amb una indicació que assegura que pertanyen a un influent home de negocis de la ciutat.

La investigadora Mina Dabiri i els seus companys del departament d'homicidis es troben amb un cas d’allò més complex. Les pistes són escasses, però els indicis apunten cap a la família de Mina. Llavors la policia decideix recórrer al mentalista Vincent Walder. En aquest moment, Vincent està immers en una lluita per descobrir qui hi ha darrere de l'enviament d'enigmes i endevinalles que posen a prova els seus propis dimonis.

Amb el temps en contra, Vincent i Mina hauran de posar-se al límit per desxifrar la ment del seu enemic més pervers fins ara.

Sàpiens 3. Els Senyors de la història

En aquest tercer volum de la magníficament il·lustrada sèrie gràfica de l’extraordinària història del gènere humà, Els Senyors de la història, adaptada de l’èxit de vendes internacional Sàpiens, l’historiador Yuval Noah Harari, i el dibuixant i guionista Vandermeulen i Casanave ens porten a fer un passeig divertidíssim i immersiu pel passat per descobrir les veritables forces que mouen

el món. De vegades la història sembla una llista de monarques perversos, presidents pedants i dictadors infames. Però realment són ells, els qui mouen els fils?

Aconsegueix un seient a primera fila de l'espectacle més gran del món, on s'explica com van sorgir els diners, la religió i els imperis. Segueix l'apassionant programa de Heroda Tuch i descobreix quin superheroi demostra que el seu poder és el que fa néixer i caure les civilitzacions: regnarà el senyor Caos? Provarà el senyor Atzar que la sort i les circumstàncies prevalen?

Informativa, divulgativa, divertida, enginyosa i empàtica, els tres volums de la brillant versió gràfica de Sàpiens ens conviden a repensar tot el que creiem sobre la història de la humanitat.

La llegenda de Sant Jordi de roba 

Per Sant Jordi no deixeu passar l’oportunitat d’explicar la llegenda del drac i la rosa als més petits. Marta García Pérez ha adaptat la llegenda en aquest llibre dissenyat especialment per a infants d'un a dos anys.

La llegenda de Sant Jordi està ambientada al poble de Montblanc, que rep l’amenaça d’un terrible drac. Amb valentia, la princesa i Sant Jordi s'enfronten al drac i, quan el derroten, els camps s’omplen de roses.

Amb aquesta proposta, es busca oferir una experiència visual i tàctil als nens i nenes alhora que se’ls introdueix en la llegenda de Sant Jordi d'una manera lúdica i entranyable.

Titó. Excursió al fons del mar

Ens arriba una nova aventura d’en Titó, aquest cop al fons del mar. Aquest conte es dirigeix als lectors més joves: està escrit en majúscules i les pàgines són de cartró.

En aquesta excursió submarina, en Titó es mostra entusiasmat per descobrir animals marins molt curiosos. A més, en John C. porta als lectors una sorpresa emocionant. El text i les il·lustracions estan dissenyades per captivar la curiositat dels infants i fomentar el seu interès pel món subaquàtic.

Aquest llibre proporciona entreteniment i pot ser una oportunitat per adquirir aprenentatges sobre la diversitat dels éssers vius que habiten als fons del mar. La presentació està adaptada als més petits, amb pàgines resistents de cartró i lletres majúscules per facilitar la lectura.

Estanislau del nas blau i l'ascensor a la Lluna

Aquest és el primer àlbum il·lustrat de Jair Domínguez, el conegut periodista, guionista i escriptor. Aquest conte divertit i esbojarrat ens presenta la vida de l’Estanislau, un ratolí comú amb un somni extraordinari: vol convertir-se en astronauta i viatjar a la Lluna per comprovar si realment està feta de formatge. No obstant això, l’Estanislau té un petit inconvenient: li fan por les altures.

Per superar aquesta por, l’Estanislau té una idea brillant: construir un ascensor per arribar a la Lluna. L’ajuda el seu veí xafarder, en Vicenç, i els dos ratolins es converteixen en un gran equip i viuen una aventura inoblidable per aconseguir l'impossible.

L'àlbum, amb il·lustracions a tot color de Sol Domínguez, ofereix una experiència visual preciosa i divertida que cridarà l’atenció dels petits lectors.

A partir d'ara

Aquesta novel·la escrita i il·lustrada per Marta Bellvehí retrata els desitjos i dubtes d'una generació a través de la història d'una parella de joves a prop dels trenta, la Gin i en Bernat. Han decidit anar a viure junts, però abans volen fer un viatge i trien el Perú com a destinació. Durant aquest viatge descobriran coses d’ells mateixos que no coneixien.

A través de la història podem conèixer les diferents facetes de la vida d’aquesta parella i la seva relació, presenciar situacions de rutina i d'aventura i entendre quines són les emocions i les preocupacions d'una generació que s'enfronta als reptes de l'edat adulta.

Lectura ideal per al públic mil·lennial i la generació Z, amb temes rellevants com la recerca d'identitat, les relacions de parella, la feina, el viatge iniciàtic, el pas a l'edat adulta, l'amor i l'amistat. Marta Bellvehí ofereix una història quotidiana que ressona amb les inquietuds i experiències d'aquestes generacions, explorant la idea que aquesta història pot ser també la del lector. La novel·la, amb un format poc convencional, presenta il·lustracions en color a cada pàgina, cosa que crea una experiència única i original per als lectors.

La possibilitat de dir-ne casa

Si encara no l’has llegit, Sant Jordi és l’excusa perfecte per recuperar aquesta novel·la de Marta Orriols protagonitzada per una corresponsal a l'estranger que decideix tornar a Barcelona després de gairebé vint anys fora. En aquest retorn, la periodista vol prendre distància d'una regió que l'apassiona i alhora la desgasta, replantejar-se la seva carrera professional i qüestionar les bases de la seva intimitat, especialment en la seva amistat amb una dona més jove.

En el seu poble natal, la corresponsal retroba la família, els amics i l'home que havia estimat. En aquest espai familiar té lloc bona part de la història, i la família es converteix en una font de petites revelacions que ajudaran la protagonista a traçar el seu itinerari vital i a reconèixer la seva necessitat de pertànyer a un lloc i a unes persones.

Orriols fa servir una veu que connecta amb la intimitat del lector i ens ofereix una novel·la commovedora, subtil, delicada i honesta.

La llei de l'hivern

La novel·la guanyadora del Premi Josep Pla 2023 parla de memòria, la imaginació i les lleis invisibles de la natura. La trama es centra en una noia que vetlla el seu avi en solitud. En aquesta situació de tristesa, reflexiona sobre la pèrdua i el pas del temps, i troba refugi en la memòria i la imaginació.

A mesura que arriba l’hivern, la novel·la ens recorda la necessitat de deixar anar per permetre que altres de noves puguin néixer. Gemma Ventura ofereix un text intimista i màgic on fa visible l'invisible, destacant les persones que ja no hi són físicament però que continuen guiant-nos amb els seus ensenyaments i records.

Les nostres mares

Finalment, us animem a recuperar la novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi 2022 que concedeix Òmnium Cultural. En aquest emotiu llibre, Gemma Ruiz celebra la vida d'una generació de dones nascudes durant la dictadura, que sovint van veure com els seus somnis i aspiracions es veien limitats per les restriccions socials de l'època. Les protagonistes d'aquesta obra planten cara a aquestes limitacions, demostrant coratge i determinació davant de les adversitats.

Amb una força basada en la sororitat i l'alegria, aquestes dones es rebel·len contra la gàbia domèstica, mantenen viva la seva pulsió artística, s'arrisquen pel bé dels seus fills, lideren lluites veïnals, descobreixen el feminisme i es llancen a aventures impensables.

Valora aquest article