Grup62

Avui estem misteriosos i amb ganes d’espantar-te una mica. Literàriament, és clar! Sabem que les novel·les de por i de misteri tenen molts seguidors, i per això us volem recomanar alguns títols recents que destaquen en aquests gèneres.

Repassarem les obres més recents d’autors internacionals, com Jo Nesbø i d’autors catalans com Marc Pastor. Tots els destaquen per les seves obres plenes d’intriga i misteri. Així que ja podeu preparar-vos una bona tassa de te o cafè, poseu-vos còmodes i acompanyeu-nos en aquest viatge literari. Us esperen uns quants ensurts i sorpreses!

Riu de safirs

Marc Pastor ens presenta aquesta novel·la negra i d'aventures en la qual descriu la frenètica vida d'Ilakaka, un poblet de Madagascar que es veu trasbalsat per la descoberta d'un jaciment de safirs el 1998.

L'Esmeralda, una dona misteriosa capaç de preveure les morts, i el tinent Tahiri, un policia amb principis que lluita per la pau entre les bandes que controlen les mines, són els protagonistes d'aquesta trama.

La naturalesa violenta d'Ilakaka es veu transformada per l'arribada de l'Esmeralda, i les preguntes sobre el seu passat i les seves intencions ressonen en cada racó del poblet. Aventures amb un aire d’intriga i misteri. I el que és millor, en català!

La casa de la nit

Tot un clàssic de la novel·la negra nòrdica, Jo Nesbø, ens porta en aquesta novel·la a la petita i remota localitat de Ballantyne, on el jove Richard Elauved viu amb la seva tieta i l'oncle després de la mort dels seus pares.

El misteri es desencadena amb la desaparició d'un company de classe, en Tom, i les sospites que recauen sobre en Richard. Amb la Karen com a única confident, en Richard es veu immers en una investigació perillosa que el portarà a una mansió abandonada al bosc del Mirall. Allà l’espera una descoberta terrorífica. Esteu preparats per descobrir el misteri?

En aquesta ocasió, Jo Nesbø combina el terror clàssic amb el thriller d’una manera fresca i innovadora. La crítica assegura que ens pot recordar a H. P. Lovecraft i tot!

Assassins / Assassines

Us proposem ara un tàndem perfecte per aquells lectors amb ganes de sang. En aquests dos reculls de contes hi trobareu, respectivament, deu relats sobre els assassins i assassines més sanguinaris i recargolats.

Els Germans Miranda signen els deu dels homes assassins. Amb un toc d'humor i una diversitat de personalitats, aquesta obra revela els talents eclèctics d'aquests germans, donant als lectors una oportunitat única de jutjar si han complert o no amb l'encàrrec que els va ser confiat: perpetrar assassinats literaris originals.  

Les Germanes Quintana, són les sicàries literàries amb la missió d'executar assassinats literaris amb base en experiències pròpies o imaginades. Algunes han optat per la solitud mentre altres han creat equips per imaginar assassinats que poden ser rituals, brutals, imprevistos o maldestres. Amb un toc d'humor, aquest grup eclèctic de sicàries literàries presenta assassinats tan diversos com elles mateixes.

La veritat silenciada

La veritat silenciada és el cinquè lliurament de la sèrie Islàndia Negra escrita per Ragnar Jónasson i protagonitzada per l'inspector de policia Ari Tór.

La història es desenvolupa a Siglufjördur. Enmig d'una nit tempestuosa, el nou inspector Herjólfur rep un tret mentre investiga prop d'una casa abandonada.

Ari Tór s'endinsa en una complexa investigació per descobrir l'agressor, així com els secrets sinistres que envolten el cas. Les misterioses històries sobre la casa, les connexions entre els veïns i una veu amagada darrere els murs d'un psiquiàtric conflueixen en un trencaclosques intens i addictiu. Us enganxarà d’allò més!

Colliràs tempestes

Si sou de llegir novel·la negra, no caldrà que us expliquem qui és el comissari Brunetti. A Colliràs tempestes protagonitza ni més ni menys que el seu cas número 32. Un cop mes, l’aventura té lloc a la ciutat de Venècia.

Durant la desfilada de l’orgull gai, un subordinat de Brunetti és detingut per agredir un contramanifestant. Malgrat les lesions visibles, l'agent resta tranquil i minimiza els fets, però Brunetti es veu implicat en una trama més complexa quan apareix el cadàver d'un immigrant amb un fragment d'os humà a la butxaca.

La recerca del comissari el porta fins a un antic palazzo venecià propietat d'un catedràtic d'història medieval, i tot això el connecta amb l'esquerra revolucionària italiana dels anys setanta i vuitanta.

Esperant el diluvi 

A Dolores Redondo se la coneix com l’escriptora de tempestes, i en aquesta novel·la podeu comprovar per què. El llibre es basa en fets reals i barreja un crim brutal amb el diluvi que va caure a Bilbao l’any 1983.

L’acció arrenca entre 1968 i 1969 a Glasgow, amb l'assassí en sèrie conegut com John Bíblia atemorint la població. Però malgrat els esforços, aquest criminal mai es va identificar, i el misteri queda sense resoldre.

Anys després, l'investigador de policia Noah Scott Sherrington troba pistes sobre la identitat de John Bíblia. Seguint la seva pròpia intuïció, viatja fins al Bilbao de 1983, just abans d'un diluvi devastador.

El mentalista

Si ets fan dels thrillers, sabràs que les novel·les negres nòrdiques són un dels gèneres més venuts del món i que Camilla Läckberg és un dels seus referents. L’autora busca contínuament nous mètodes per superar-se a si mateixa, un dels motius pel que ha estat reconeguda amb diversos guardons.

El mentalista, ens explica el cas de l’aparició del cos d'una noia dins d'una caixa, que ha estat perforada per nombroses espases en un parc d'atraccions als afores d'Estocolm. Aviat, la investigadora Mina Dabiri es trobarà en un atzucac i no tindrà més remei que acudir al mentalista Vincent Walder per descobrir l'assassí.

Tots dos hauran de desxifrar codis numèrics i descobrir les trampes visuals d'un criminal intel·ligent i pervers, en una lluita on el temps no jugarà a favor seu.

La Bèstia

Finalment us volem recomanar el llibre amb el qual Carmen Mola va guanyar el Premi Planeta de 2021. Es tracta d’una original novel·la que combina tota mena de gèneres. La bèstia es pot llegir com un thriller frenètic, però també com una història d'aventures, amor i terror.

L’acció transcorre en un context de pandèmia a Madrid del 1834, que aleshores era una petita ciutat envoltada de muralles. Als afores de la ciutat apareixen els cadàvers desmembrats d’una sèrie de nenes. Aviat, la gent atemorida comença a assenyalar “la bèstia” i a crear un nou mite sobre el monstruós autor dels fets.

En aquest context, diferents personatges s'uneixen per intentar trobar amb vida la petita Clara, germana de Lucía. Ells són un policia borni, un periodista buscavides i un monjo guerriller. Personatges diversos per a una història que ens regala diverses trames i diferents estils, i que podem gaudir com si fossin diversos llibres en un.

Valora aquest article