Grup62

El mes d’abril és el més dels llibres per excel·lència. La Diada de Sant Jordi ens predisposa a fixar-nos en les novetats: és l’excusa perfecta per buscar noves lectures i fer créixer la pila de llibres que de ben segur tenim pendents. Com que aquests dies es parla de molts títols i son molts els autors que treuen nous llibres, nosaltres us volem ajudar a fer una bona tria. En aquest article us recomanem algunes de les millors novel·les per llegir aquest mes d’abril.

La Germandat de l’Àngel Caigut

La novel·la guanyadora del 56è Premi Josep Pla, de Jaume Clotet, és una molt bona opció per llegir aquest mes. L’autor ens presenta una trama d'intriga contemporània on dos protagonistes, un monjo de Montserrat i una mossa d'esquadra, han de protegir un secret crucial per l'Església catòlica.

El llibre transporta els lectors a Acre, Terra Santa, l'any 1291, on un grup de cavallers templers fogeixen de Jerusalem amb un secret vital per la cristiandat. Després de més de set segles, l'enigma està a punt de ser revelat, i és imperatiu protegir-lo. Un monjo de Montserrat es veurà embolicat en una aventura extraordinària que posarà en perill la basílica més sagrada dels catalans.

En aquest llibre s’hi relata una guerra entre el bé i el mal, on tot està en joc i no hi ha guanyadors clars, però les conseqüències poden trastocar els fonaments de l'Església catòlica. Amb un ritme apassionant, aquesta obra ens ofereix misteri, acció i tensió a dojo.

Ara soc un llac

Us proposem també aquesta col·lecció de cinc relats que exploren temes com la joventut, l'amistat i els desitjos de diferents dones. L'autora, Natàlia Cerezo, utilitza la imatge d'un llac com a metàfora per les experiències personals de les seves protagonistes, que es veuen reflectides en les aigües serenes i alhora inquietants del llac.

Cada relat se situa en diferents moments i escenaris, des de un hospital a Taipei, on una jove espera l'arribada d'un amic que està en coma, fins als passadissos d'una casa on una àvia guarda secrets del passat. També ens endinsa en un balneari on dues germanes bessones enfronten la pèrdua del seu pare. A través d'aquestes històries, l'autora ens parla de lligams familiars, les relacions entre amics i parelles, i dels desitjos que mouen els personatges en les seves vides.

Urgell. La febre d’aigua

Vicenç Villatora ha escrit una apassionant novel·la sobre la construcció del Canal d'Urgell, que al mateix temps planteja una reflexió sobre el concepte de fracàs i èxit i ho fa amb un estil que trenca amb convencions i incorpora diverses tècniques.

La construcció del Canal d'Urgell es narra com una epopeia de la Catalunya moderna, tot i que sovint ha quedat oblidada pel gran públic malgrat la seva importància històrica.

A través del protagonista, un avantpassat de l'autor, Villatoro explora les conseqüències d'una decisió al llarg del temps, reflectint les transformacions socials i tecnològiques i plantejant qüestions sobre el progrés i la història de Catalunya.

Una obra complexa i profunda que ofereix una visió enriquidora de la història i la identitat catalanes.

Ales de ferro

Ales de ferro és segon volum de la saga Empiri, iniciada amb Ales de sang, tot un fenomen literari entre els amants del gènere fantàstic. A la segona entrega, la protagonista, Violet Sorrengail, es troba en el seu segon any a l'Acadèmia de Guerra Basgiath, després de superar la perillosa prova de la Trilla. Ara, s'enfronta a un entrenament real que posarà a prova la seva determinació i resistència com mai abans. No només haurà de fer front a la brutalitat i la duresa de l'entrenament, sinó també a les manipulacions del nou sotscomandant, que intenta posar-la en evidència per la seva suposada debilitat.

Tot i això, Violet coneix un secret ocult a l'Acadèmia durant segles, i ara sap que res, ni tan sols el poder del foc de drac, serà suficient per salvar-los. La història, ja us avisem, és increïblement perillosa i addictiva.

Confeti

La figura de l’extravagant i revolucionari de Xavier Cugat, el músic català més internacional del segle XX, ha servit de base per aquesta novel·la de Jordi Puntí, guanyadora del 64è Premi Sant Jordi. L’obra és un exemple brillant de com les personalitats poden convertir-se en personatges fascinants a través de la ficció.

La novel·la segueix la vida de Cugat a través dels ulls d'un periodista musical que l'ha acompanyat durant tota la seva carrera i més enllà. A través d'aquest personatge principal, Puntí teixeix una trama rica en detalls històrics i digressions, tocant temes com la fama, l'oblit, la realitat i la ficció.

Però enlloc de centrar-se únicament en Cugat, la novel·la es fixa també en el periodista que el tracta, de manera que ofereix diferents punts de vista en una obra que també combina realitat i ficció.

Les nostres mares

Aquesta va ser la novel·la guanyadora del 63è Premi Sant Jordi i no ens cansem de recomanar-la. Gemma Ruiz Palà fa un preciós homenatge a la generació de dones nascudes durant els anys 50 en plena dictadura franquista.

En concret, retrata deu dones vitalistes de diferents orígens i classes socials. Aquestes dones van haver de renunciar a la seva realització personal en gran part, però van lluitar perquè les seves filles poguessin triar el seu propi camí.

Inspirada en la seva mare, les seves amigues i les lectors dels clubs de lectura, Ruiz destaca com aquestes dones van enfrontar-se al sistema i van proporcionar a les seves filles les condicions necessàries per a la seva prosperitat, tant material com emocional.

La llei de l'hivern

Seguim recomanant novel·les que han estat premiades, en aquest cas la de Gemma Ventura Farré, guanyadora del Premi Josep Pla 2023. Amb una prosa poètica i una imaginació visual excepcional, aquesta obra reflecteix la inspiració que l'autora va trobar durant una estada de dos mesos a Escòcia.

La història gira al voltant d'una noia jove que torna a la casa on va créixer per vetllar el seu avi moribund. Durant aquesta vetlla, la protagonista surt ocasionalment al bar del poble, on es troba amb un rodamon amb qui imagina una relació que existeix només en el seu pensament. A través d'aquesta trama, l'autora parla de l'amor, la memòria i el renaixement espiritual.

A part de la trama principal, plena de simbolisme, l'autora incorpora elements metafòrics i metafísics que enriqueixen la narrativa. Una obra que us sorprendrà pel seu estil i la seva sensibilitat.

La possibilitat de dir-ne casa

Finalment, us recomanem la novel·la de Marta Orriols que ens parla de la vida d’una periodista corresponsal que després de molts anys a l'estranger torna a Barcelona. Aquest llibre combina una part més periodística, amb flashbacks sobre la realitat d'Orient Mitjà, amb el relat de la vida personal de la protagonista, la Valentina.

Orriols critica el sector del periodisme i planteja qüestions sobre la feina del corresponsal. Al mateix temps, ens explica una història d'amor tendra i memorable, sense recórrer a tòpics ni recursos barats. A més, l'humor present a la novel·la, especialment en els diàlegs interns de Valentina, proporciona moments divertits i distesos.

Aprofiteu el mes d’abril per posar-vos al dia amb aquestes lectures, abans que la pila de llibres pendents creixi encara més amb les novetats de Sant Jordi.

Valora aquest article