Grup62

La data del 23 d’abril té una significació molt especial pels catalans. La Diada de Sant Jordi destaca en el calendari com una de les celebracions més esperades, populars i estimades per petits i grans.

Aquesta Diada combina la celebració de l’amor, la cultura i la tradició en una jornada plena de color, llibres i roses. Cada 23 d'abril, les ciutats i pobles catalans es converteixen en un mosaic de parades de llibres i roses i tot de gent que omple els carrers i passeja entre les parades buscant la rosa i el llibre per regalar. Però, ¿d'on ve aquesta tradició? ¿Per què les roses i els llibres?

Història de Sant Jordi

La història de Sant Jordi, patró de Catalunya, és una llegenda que s'ha transmès de generació en generació. Segons la tradició, Sant Jordi era un cavaller que va derrotar un temible drac per salvar una princesa i, amb ella, tot el seu poble. Com molt bé saben tots els infants catalans, ja que aquesta llegenda s’explica a casa i a l’escola, en el moment de l'atac del drac, va sorgir un roser al lloc on la sang de la fera va vessar. Aquesta rosa simbolitza la victòria de la vida sobre la mort i de l'amor sobre la por.

Les roses, un símbol d’amor

La rosa, des de temps immemorials, ha estat un símbol de l'amor i la passió. Per Sant Jordi, la tradició de regalar roses rememora l'acte del cavaller, que va regalar la rosa a la princesa com a gest de salvació i amor. Així va néixer la tradició de regalar roses com a testimoni de l'amor i l'estima entre els amants, però també entre les famílies i els amics. Avui en dia, tothom es regala roses com a detall i símbol d’amor i amistat.

Però el 23 d'abril també coincideix amb el Dia Internacional del Llibre, una celebració mundial promoguda per la UNESCO per fomentar la lectura, la publicació i la protecció de la propietat intel·lectual. Aquesta data coincideix amb la mort de dos grans autors universals, Miguel de Cervantes i William Shakespeare. A Catalunya, l’any 1923 els llibreters van promoure la venda de llibres aprofitant aquesta data. La tradició ha arribat als nostres dies, convertint el 23 d’abril en el dia preferit pels amants de la lectura.

La combinació de roses i llibres en el Dia de Sant Jordi converteix aquesta festa en una celebració única i especial. És una jornada en què les llibreries s'omplen d'activitats culturals, presentacions de llibres i signatures d'autors, mentre que els carrers es converteixen en mercats de roses de tots colors i perfums. És una oportunitat per a les parelles d'expressar el seu amor intercanviant roses i llibres, i també per als amics i les famílies de compartir moments de convivència i cultura.

Valora aquest article