Grup62

Ja sentim l’olor de la primavera i això, per als lectors, només vol dir una cosa: s’acosta Sant Jordi! La festa grossa dels amants dels llibres és una cita d’allò més esperada. Els carrers s’ompliran de parades de llibres plenes de novetats editorials. Els lectors ja fa dies que rumien quins llibres compraran i regalaran per Sant Jordi, una de les nostres festes més entranyables i estimades.

De novetats editorials i llibres per regalar n’hi haurà de tota mena. Per facilitar-vos la tria, us hem preparat una guia amb els nous llibres d’autors catalans que trobareu a les llibreries per la diada. Si voleu regalar o auto regalar-vos llibres en català per Sant Jordi, aquesta selecció és perfecta per a vosaltres.

1. Història d’un piano

Si voleu encertar de ple, la novel·la guanyadora del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2024 és una de les millors opcions per Sant Jordi. El Ramon Llull d’aquest any ens parla de música i, en concret, sobre el seu poder redemptor. El seu autor pràcticament no necessita presentació: Ramon Gener, popular divulgador musical, s’estrena en la novel·la amb una història que té com a protagonista un piano.

El protagonista del llibre es troba amb un piano de cua singular a una petita botiga de Gràcia. Janusz Borowski, un home enigmàtic, l'adverteix de la singularitat d'aquest instrument, que amaga secrets que desencadenaran un viatge fascinant a través de la història d'Europa del segle XX.

A través d'aquest relats, el lector es submergeix en la bellesa de l'amor, l'amistat i, sobretot, la música, que esdevé una metàfora potent del poder de redempció.

2. Confeti

Una altra opció que serà un encert és la novel·la Confeti, guardonada del Premi Ramon Llull 2024. Jordi Puntí s’ha basat en la figura del singular Xavier Cugat per escriure una història que està plena de màgia i d’emoció.

Puntí ens convida a endinsar-nos en els plecs de la vida d'un home excèntric i inoblidable. Des de la seva infància a Girona fins als seus dies de glòria a Nova York, Cugat emergeix com una figura icònica, una font inesgotable d'inspiració i misteri.

L'autor ens transporta més enllà de la mera biografia, creant una història que transcendeix la realitat per parlar-nos de les il·lusions, els somnis i les esperances. Amb aquesta història sembla dir-nos que la vida mateixa és una obra de ficció que nosaltres mateixos hem de escriure.

3. La germandat de l’àngel caigut

Seguint amb llibres premiats, la nostra següent recomanació és la novel·la guardonada amb el Premi Josep Pla. Jaume Clotet ens presenta una novel·la història ambientada a Acre, Terra Santa, l'any 1291, on un grup de cavallers templers fuig del Regne de Jerusalem agonitzant. Aquests cavallers porten amb ells el secret més ben guardat de la cristiandat, i l’han de custodiar perquè no caigui a les mans dels infidels.

700 anys més tard, el secret pot ser revelat. Un monjo de Montserrat es converteix en el protagonista involuntari d'aquesta aventura que canviarà la seva vida per sempre i posarà en perill la basílica més sagrada dels catalans.

Una novel·la apassionant, que ens planteja la lluita entre el bé i el mal en un format de novel·la història d’acció i misteri.

4. Una ombra blanca

Per Sant Jordi també trobareu la nova novel·la de Carme Riera, Una ombra blanca, on ens explica els secrets d'una diva de l'òpera. Barbara Simpson, una soprano mundialment coneguda, decideix fer una pausa després de perdre la veu i patir un infart. Amb l'ajuda dels diaris de la seva mare, decideix revisar alguns aspectes pendents de la seva vida.

La història ens porta a les seves arrels i ens explica com de petita acompanyava els seus pares, músics de blues, en les seves gires. Malgrat una educació que li inculca passió per la música i capacitat de sacrifici, Barbara porta les cicatrius emocionals d'un traumàtic episodi de la seva infància a Mallorca, on va patir humiliacions.

Aquesta diva haurà de fer front als seus dimonis del passat i revelar secrets que ha mantingut amagats durant anys.

5. El Federal

El Federal, de Sebastià Alzamora, fa una immersió en la vida de Pere Caimó i Bascós, un personatge extraordinari que va viure en èpoques convulses de la història espanyola. A través d'aquesta obra, Alzamora narra els esdeveniments de la vida de Caimó, al mateix temps que posa en valor la memòria i la necessitat de recuperar els episodis més foscos del passat de les figures que han estat oblidades injustament.

Anirem fins a la Bisbal d'Empordà del segle XIX, on Caimó va viure i va lluitar per les seves idees republicanes i federals. La història del seu aixecament militar contra el Regne d'Espanya el 1869 és narrada amb una intensitat que atrapa al lector des de les primeres pàgines.

Alzamora ha fet una meticulosa recerca històrica per recrear la vida a aquest personatge fascinant, retratant-lo com un home d'ideals forts, però també com un ésser humà amb les seves contradiccions i debilitats.

6. La puresa de l’engany

Gerard Quintana, el reconegut cantant de Sopa de cabra, retorna a la seva faceta d’escriptor amb aquesta nova obra sobre enganys i màscares que cauen. El protagonista d’aquest llibre és Claudi Careta, un director de cinema que, l’any 1992, viatja a Cuba per vacances i coneix el jove poeta cubà Antoine López León. Dos anys més tard, López León arriba a Girona, on es converteix en una figura destacada gràcies al seu carisma i talent. Un esdeveniment inesperat capgira la història i la desaparició de López León deixa tothom desconcertat. Careta inicia llavors una recerca desesperada per trobar-lo, sense saber que això canviarà per sempre la seva vida i la seva percepció del món.

7. Cremo!

Saltem de la novel·la a una cosa ben diferent, la nova proposta de la popular cuinera Maria Nicolau. Després de l'èxit del seu primer títol, Cuina! O barbàrie, Nicolau s'ha consolidat com una figura destacada en el món de la gastronomia i la literatura.

Ara ens presenta un llibre on narra la transformació d'una noia corrent que decideix deixar-ho tot per seguir la seva passió per la gastronomia. El llibre relata les seves aventures en escoles d'hostaleria, restaurants peculiars i pastisseries, tot mentre el país està sacsejat per una revolta gastronòmica. A través d'un assaig i un receptari, Nicolau reflexiona sobre la cuina, la passió i la llibertat.

Si us agrada la cuina, no us podeu perdre aquest llibre!

8. Estanislau del nas blau

Per a la canalla també tenim un munt de propostes ben interessants. Per exemple, el primer àlbum il·lustrat de Jair Domínguez, conegut per la seva tasca com a periodista, guionista i presentador de programes de televisió i ràdio.

En aquesta història esbojarrada, coneixem l'Estanislau, un ratolí amb un somni molt gran: viatjar a la Lluna per comprovar si està feta de formatge. Però hi ha un petit inconvenient: té por de les altures. Amb l’ajuda del seu veí Vicenç, també ratolí i molt xafarder, l’Estanislau idearà un pla per construir un ascensor que els porti fins a la Lluna. Junts, viuran una aventura inoblidable i demostraran que res és impossible quan es treballa en equip.

Amb il·lustracions de Sol Domínguez, aquest àlbum ofereix una experiència de lectura plena de diversió i imaginació, tant per a petits com per a grans. 

9. Un talp als Jocs Olímpics

De Martí Gironell també tenim un conte per als menuts de casa. Un talp als Jocs Olímpics és una emocionant aventura que transporta els lectors a l'antiga Grècia, en el marc dels primers Jocs Olímpics, celebrats l’any 396 aC a la ciutat d'Olímpia.

Aquest conte forma part de la sèrie protagonitzada pel talp Felip, que ja ha captivat milers de lectors amb les seves anteriors aventures a l'antic Egipte i a l'antiga Roma.

Amb il·lustracions de Coaner Codina, que hi aporten un toc visual fascinant, la història segueix les peripècies del talp Felip, juntament amb els seus amics Quim i Pep, mentre viatgen en el temps gràcies a un rellotge màgic. 

10. Minitwins 3. Quin tsunami! 

Per acabar, us recomanem el nou llibre de la sèrie dels Minitwins, titulat Quin tsunami! Aquest llibre ofereix una experiència d’aventura i aprenentatge ideal per als joves lectors.

Escrita per Elisenda Roca i amb les il·lustracions de Cuchu, la sèrie Minitwins ofereix històries autoconclusives plenes de dibuixos en color, en una barreja de còmic i llibre il·lustrat amb textos breus en lletra majúscula que faciliten la lectura.

En aquesta tercera entrega, els Minitwins viuen una aventura amb els animals del bosc després d’una forta tempesta. Amb aquesta proposta, els joves lectors es converteixen en veritables guardians de la natura mentre segueixen les peripècies dels protagonistes per ajudar els seus amics del bosc.

Ara ja teniu una bona tria de llibres d’autors catalans per celebrar Sant Jordi amb les millors lectures!

Valora aquest article