Grup62

En els últims anys, la consciència feminista de la societat ha anat en augment. El fenomen #MeToo o la reacció davant l’agressió sexual de La Manada, entre moltes altres coses, han esperonat les noves generacions de dones a lluitar pels seus drets, en la que ja es considera la quarta onada del feminisme. 

Aquesta revolució es deixa notar en diferents àmbits, com el de la literatura i l’assaig, on han proliferat els llibres sobre feminisme que aborden aquest tema des de mirades diverses. Alguns títols ja són autèntics clàssics contemporanis i autores com Chimamanda Ngozi Adichie o Siri Hustvedt s’han convertit en autèntics referents per a les dones de tot el món. Si encara no els has llegit, et recomanem els cinc llibres feministes en català imprescindibles per avançar cap a un món més igualitari.  

Tothom hauria de ser feminista

L’autora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie és una de les veus més respectades dins el feminisme actual. I ho és gràcies, precisament, a aquest petit llibre que explica, de manera clara i concisa, les raons per les quals “tothom hauria de ser feminista”. 

De fet, aquest llibre reprodueix la inspiradora i transcendental conferència que l’autora va oferir a TED Talk l’any 2013, en la qual reflexionava sobre el fet de ser feminista al segle XXI. La presència de dones als llocs de responsabilitat, la pressió estètica sobre el cos de la dona o el rol femení en les relacions de parella són algunes de les qüestions sobre què parla aquesta assaig. 

Una de les claus del llibre és l’educació de les noies. En paraules de la mateixa autora: «Avui m’agradaria demanar que comencem a somiar un pla per construir un món millor. Un món més just. Un món d’homes més feliços i dones més felices que siguin sincers amb ells mateixos. I aquesta és la manera de començar: hem d’educar les nostres filles d’una manera diferent. I també hem d’educar els nostres fills d’una manera diferent».  

Si a Tothom hauria de ser feminista, Chimamanda Ngozi Adichie ja ens anunciava la importància d’educar els nens i nenes en el pensament feminista, a Estimada Ijeawele: Manifest feminista en quinze consells l’autora nigeriana desenvolupa encara més aquesta idea. Ho fa en forma d’una carta que escriu a la Ijeawele, una amiga d'infantesa, que li va demanar consell per educar la seva filla com a feminista.

Els consells se sintetitzen en quinze punts que constitueixen un autèntic manifest feminista. A través de les seves recomanacions, l’autora ens recorda, de nou, que és responsabilitat de tothom, homes i dones de tot el món, educar els infants en la importància de la igualtat, la llibertat i el respecte.  

Tanquem la llista de llibres feministes en català de Chimamanda Ngozi Adichie amb Mig sol groc, una  novel·la èpica i magistral on no només parla de feminisme, sinó també de colonialisme, política i identitat

A Mig sol groc, l’autora recrea la vida de tres personatges en el context de la guerra de Nigèria per la independència. De fet, el sol del títol fa referència a la imatge central que apareix a la bandera de Biafra, la regió que es va independitzar de Nigèria l’any 1967. 

El llibre segueix les peripècies del jove Ugwu, empleat d’un professor universitari d’idees revolucionàries; l’Olanna, la dona del professor, que pel marit va renunciar a una vida privilegiada, i en Richard, un jove i tímid anglès que està enamorat de la germana de l’Olanna, una dona misteriosa que no es vol comprometre amb ningú.

Records del futur

Fa uns anys, l’escriptora Siri Hustvedt era més coneguda per ser la parella de Paul Auster que per les seves pròpies obres. Afortunadament, avui aquesta autora és un dels grans referents del pensament i la literatura feminista, gràcies a una intensa obra que inclou tant novel·la com assaig. Els seus llibres sempre aborden qüestions de gènere des d’una mirada multidisciplinar, fruit dels seus coneixements sobre neurociència, literatura i art.

Us recomanem Records del futur, una novel·la original, en què l’autora ens fa pensar sobre el feminisme de manera provocadora i enginyosa. El llibre entrellaça les històries de tres dones en tres moments vitals diferents. Una d’elles és una escriptora gran que evoca els records de joventut després de trobar el diari que va escriure el primer any que va viure a  Nova York, acabada d’arribar de Minnesota. A Nova York, aquesta jove se sent intrigada per les converses íntimes d’una veïna. Finalment, tenim les reflexions de la dona madura que reelabora aquests records per escriure una novel·la inspirada en Sherlock Holmes. Tres històries i moltes més en un llibre fascinant que dona protagonisme a la mirada femenina vers el món. 

Dilluns ens estimaran

L’última novel·la de l’escriptora Najat El Hachmi, guardonada amb el Premi Nadal 2021, es fixa en les diferències entre homes i dones en el context dels fills de la immigració. La novel·la té com a protagonista una dona jove que vol ser lliure i feliç tot i pertànyer a un entorn opressiu del qual costa sortir. 

A través d’un relat molt emotiu, El Hachmi ens parla també de l’amistat entre dues dones de la mateixa comunitat musulmana però que viuen la seva condició cultural de manera ben diferent. Per a una, la tradició forma part de la seva identitat, mentre que l’altra viu sense els llasts ancentrals de la resta.  

Com a dona d’origen migrant, l’autora plasma en la novel·la els diferents aspectes que condicionen la vida de les dones de procedència marroquina que viuen a la nostra societat. I ens envia un important missatge sobre la importància que les dones siguin les protagonistes de les seves vides, encara que hagin de lluitar contra els condicionants de raça, gènere i classe social.  

Atreveix-te a fer les coses a la teva manera

L’escriptora i editora Iolanda Batallé ens sorprèn amb dos llibres aplegats en aquest petit volum. D’una banda, és un interessant manifest sobre el lideratge femení, amb reflexions sobre aspectes com la sensibilitat, la resiliència o l’eficàcia. 

D’altra banda, l’autora ens ofereix un relat íntim i personal, en què parla del lideratge viscut en primera persona. Les seves vivències seran una gran inspiració per aprendre a dirigir d’una manera diferent, allunyada de l’autoritarisme imposat. 

Tal com ens explica la mateixa autora: «La meva manera de dirigir és una part indestriable de la meva manera de sentir i de viure. Lidero com visc. Visc com lidero. I aquest lideratge també consisteix en com se senten les persones que treballen al meu costat. No es pot copiar una forma de dirigir com no es pot copiar una biografia».

Moxie

Moxie s’ha convertit en tot un fenomen de referència per a una nova generació de joves feministes, gràcies a l’adaptació que Amy Poehler ha fet de la novel·la del mateix títol escrita per Jennifer Mathieu. El llibre expressa, a través d’un grup de noies d’un institut d’un poblet de Texas, la sensació d’afartament davant la contínua discriminació de les dones en la societat. 

La protagonista principal de Moxie, la Vivian Carter, està cansada que s’afavoreixi més els nois de l’equip de futbol americà que les noies, odia el codis de vestir sexistes i està tipa de l’assetjament als passadissos i dels comentaris masclistes dels nois. Inspirada per la seva mare, decideix promoure una iniciativa amb què, sense voler, iniciarà una autèntica revolució de les noies.

Aquesta novel·la s’emmarca en el que es coneix com el gènere Young Adult, que inclou novel·les dirigides a un públic principalment adolescent però que també connecta amb gent més gran per les temàtiques que toca. 


Ja sigui a través d’assajos o novel·les, el missatge feminista s’obre pas de la mà d’un seguit d’escriptores que ens recorden que encara cal seguir lluitant per la igualtat i pels drets de les dones. Després de llegir aquests llibres, tu tampoc en tindràs cap dubte.

Valora aquest article