Grup62

Els amants de la lectura saben que un bon llibre ens acompanya tota la vida, i que podem llegir-lo i rellegir-lo tantes vegades com sigui, que sempre hi trobarem coses noves. Hi ha alguns títols que s’han convertit en autèntics clàssics, precisament, per la capacitat que tenen d’inspirar lectors de totes les èpoques i de totes les edats. 

En aquest article, volem repassar alguns dels llibres més importants de la història, aquells que formen part del cànon literari universal i que han estat referència per a diferents generacions de lectors. Tant si ja els has llegit com si encara no els coneixes, et proposem aquesta llista amb els 10 millors llibres de la història que no et pots perdre. 

Tirant lo Blanc - Joanot Martorell

Volem començar reivindicant un clàssic en llengua catalana, el Tirant lo Blanc. Una obra capital de les nostres lletres que ha influenciat a d’altres autors, com ara Miguel de Cervantes. El Tirant va molt més enllà dels llibres de cavalleries propis medievals: la humanitat dels personatges, la seva mentalitat oberta i l’ús de l’humor fan que aquesta obra trascendeixi el seu temps per entrar de ple dret a la llista del 10 millors llibres de la història. Ja ho va dir Cervantes: “por su estilo es éste el mejor libro del mundo”.

A més, recentment s’ha publicat una edició del Tirant lo Blanc amb l’actualització lingüística a càrrec de Màrius Serra, de manera que resulta molt més fàcil per al lectors acostar-se al llibre de Joanot Martorell. Ara ja no tenim cap excusa per no llegir-lo! 

1984 - George Orwell

George Orwell va escriure l’any 1948 una novel·la distòpica que imaginava un futur post-bèlic marcat per una societat totalitària i dictatorial, on impera la censura, la manipulació dels mitjans i la manca de llibertat individual. Tots aquests conceptes queden representants en la figura del Gran Germà, un ens indefinit que controla i vigila els comportaments, accions i pensaments de tots els ciutadans. 

El protagonista de 1984 és Winston Smith, un funcionari que es rebel·la contra el sistema i que intenta trobar la seva autonomia individual través de l'amor, la confiança en els demés i la força de les seves creences. A través seu, Orwell fa un al·legat a la revolució, la veritat i el pensament crític. En el nostre món actual, amb el desenvolupament tecnològic i la proliferació de fake news, el món imaginat per Orwell sembla cada vegada més possible i 1984 té plena actualitat. Per això, llegir aquesta novel·la ens pot ajudar a entendre la nostra realitat. 

Un món feliç - Aldous Huxley

Uns quants anys abans que Orwell, Aldous Huxley va publicar una altra novel·la que també anunciava l’arribada de grans règims totalitaris. La societat reflectida a Un món feliç viu sota els efectes d’una droga proporcionada per l’Estat paternalista, que vol aconseguir una població genèticament unificada i coherent a través de la clonació. Però quatre joves plantaran cara a aquest règim totalitari. 

Un món feliç és un clàssic de la ciència ficció que també s’ha convertit en un referent de crítica social. A més, el llibre va anticipar qüestions com ara la tecnologia reproductiva o la manipulació genètica. És, per tant, un clàssic de plena actualitat. 

Orgull i prejudici - Jane Austen

Poques novel·les tenen una frase inicial tan recordada com la d’Orgull i prejudici: “És una veritat universalment coneguda que un home solter, en possessió d’una gran fortuna, cal que desitgi tenir muller”. I després d’aquesta frase n’arriben moltes més plenes d’humor i picardia, amb les que Jane Austen va retratar la societat benestant de la seva època. 

Però per sobre de tot, l’autora ens va llegar una deliciosa novel·la costumista i una història d’amor entre dos personatges emblemàtics que continua enamorant lectores a tot el món.

A Orgull i prejuidici, coneixeràs la història d’Elizabeth Bennet i Fitzwilliam Darcy, que al principi no es poden aguantar, però que al final... No t’expliquem més, tot i que potser conèixer el final d’aquesta història gràcies a les diferents adaptacions que se n’han fet al cinema. Si vols conèixer l’original de primera mà, no deixis passar l’oportunitat de llegir aquest clàssic!

Crim i càstig - Fiódor Dostoyevski

Crim i càstig és la gran novel·la de Dostoievski, una reflexió sobre el mal i la culpa que aprofundeix en els racons més foscos de l’ànima humana. L’autor rus ens explica el cas d'un jove estudiant rus, Raskòlnikov, que viu en la misèria. Empès per la necessitat però també per consideracions teòriques, decideix matar una vella usurera de vida execrable. A partir d’aquí, el jove haurà de lluitar internament amb les seves emocions i deliris. 

Dostoyevski ens planteja, amb la seva novel·la, un gran debat: té justificació el crim que comet aquest jove? Es pot justificar cap crim? Les reflexions de forta penetració psicològica de Dostoievski desvetllen facetes ocultes de l’ànima del seu protagonista i, per extensió, ens parla amb lucidesa de la naturalesa humana. La seva reflexió és, un segle i mig més tard, completament vigent i enriquidora.  

Ulisses - James Joyce

No podem parlar de clàssics de la literatura i no parlar de l’Ulisses de Joyce. No en va es considera la novel·la moderna més revolucionària de la història, per la seva forma. L’acció se si situa en un sol dia, el 16 de juny de 1944, i ens explica la vida de tres personatges que vaguen per Dublín al llarg d’aquesta jornada. 

A través de la ploma de Joyce coneixem les històries, però també els pensaments i retrat psicològic d’Stephen Dedalus, Leopold Bloom i Molly Bloom. I ara, a més, podem gaudir d’aquest increïble viatge literari en català, gràcies a la magistral traducció de Joaquim Mallafrè. 

Madame Bovary - Gustave Flaubert

Dins la llista de les millors novel·les de la història no pot faltar una obra mestra com aquesta de Gustave Flaubert. Madame Bovary ens proposta un extraordinari retrat femení, el d’Emma Bovary, una dona de províncies insatisfeta que es forma un ideal romàntic que la portarà a la destrucció personal. 

En el seu moment, el llibre de Flaubert es va considerar immoral, per la seva forta crítica a la hipocresia de la societat burgesa. Amb els anys, Madame Bovary guanyaria el prestigi que l’ha portat a ser reconeguda unànimement com una obra mestra de la literatura universal. 

A la recerca del temps perdut – Marcel Proust

Marcel Proust només té una sola obra, A la recerca del temps perdut. Però quina obra! Hi va dedicar bona part de la seva vida: es va publicar entre 1913 i 1927 en set volums, els tres darrers pòstums. 

La lectura de Proust és suposa una experiència reveladora i trasbalsadora, com correspon als grans clàssics literaris. En aquest cas, ens trobem davant la gran novel·la francesa per excel·lència del segle xx, una bella evocació dels records del passat que ens continua inspirant i emocionant avui en dia.

L'enginyós cavaller Don Quixot de La Mancha - Miguel de Cervantes

El Quixot. Qui no coneix aquesta obra universal? El cavaller de la trista figura que lluita contra els gegants és una metàfora d’abast universal. Si encara no l’has llegit, tens la sort de poder experimentar el plaer de la primera vegada. I si ja la coneixes, t’animem a gaudir-la de nou en català, gràcies a l’acurada traducció d’Antoni Bulbena i Tusell. 

Bulbena va dedicar tota una vida a traduir l’obra de Cervantes al català, amb una voluntat que a més de literària, també tenia rerefons polític: la lluita per «l´hegemonia dels pobles lliures, i no dominats per cap altre poble, com el català pel castellà», en paraules del propi traductor. Si et preguntes como sona el Quixot en català, aquí et deixem la seva famosa primera frase: «A un poblet de la Mancha, que del seu nom no vull recordar-me, vivia, no fa gaire temps, un d`aquells hidalgos de llança arreconada, darga antiga, rossí magre i llebrer corredor”. Et convidem a seguir-lo llegint en aquesta versió única. 

El gran Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Finalment, tancarem aquesta llista de clàssics indispensables amb una de las grans perles de la literatura nord-americana del segle XX. Scott Fitzgerald va saber plasmar com ningú l’esperit i la disbauxa dels bojos anys vint i l’era del jazz. Al mateix temps, va crear un autèntic mite contemporani, el de Gatsby, que representa a l’home fet a sí mateix. 

Llegir El gran Gatsby, a més, ens permet aprofundir d’alguna manera en la pròpia figura de l’autor. I és que en la seva vida, el triomf, la seducció, la joventut perpètua, i l’enlluernament pels excessos també van ser constants. 

Fins aquí la nostra proposta dels millors llibres de la història, clàssics indispensables que s’han de llegir al menys un cop a la vida. I si trobes a faltar algun altre títol, et convidem a revisar el nostre fons editorial on trobarà molts altres clàssics i novel·les de referència. 

Valora aquest article