Grup62

L'escriptora Laura Gost ha estat reconeguda amb el prestigiós V Premi Proa de Novel·la per la seva obra Les cendres a la piscina. Aquest guardó, que busca impulsar l'excel·lència i el reconeixement de la literatura catalana inèdita, està dotat en 40.000 euros i dona continuïtat a la tasca editorial de Proa.

El jurat d'aquesta edició, format per Xavier Pla, Clara Queraltó, Anna Sáez, Vicenç Villatoro, i Josep Lluch, va decidir unànimement que Les cendres a la piscina mereixia el reconeixement. En la glossa del portaveu del jurat, es va explicar que la novel·la aborda una família mallorquina en què el patriarca, en Sebastià, passa de ser un pagès a enriquir-se construint hotels per als turistes. La història relata les seves relacions familiars i matrimonials amb tres dones diferents, així com els canvis socials a Mallorca que transcorren en una sola generació.

El jurat ha destacat que l'autora, amb una mirada diferent, ressegueix la vida d'aquests personatges que manquen de control sobre les seves vides, vivint en un món petit i limitat. La novel·la, predominantment dialogada, exposa la pressió àcida i sovint sarcàstica de la societat materialista sobre aquests personatges, destacant la seva ingenuïtat.

De què va Les cendres a la piscina

Les cendres a la piscina és una narració plena de color i ironia, que reflecteix l'ascens i la caiguda del protagonista en un món que canvia ràpidament, on paraules com èxit, diners, feina, amor, sexe i família van adquirint significats diferents al llarg dels anys. La novel·la captura la mirada curiosa i àcida d'una autora jove que intenta comprendre vides fugisseres.

Els personatges principals d'aquesta obra són en Sebastià, el patriarca i protagonista central; les seves tres dones: Catalina, Mercedes i Leidi, i els seus fills Miquel i Josep. A través d'una narració àgil i plena de diàlegs, Laura Gost explora les relacions i les dinàmiques familiars, així com els canvis històrics que van configurar aquesta família.

Amb Les cendres a la piscina, Laura Gost ens recorda que la vida mai no és com a les pel·lícules i ens convida a acostar-nos a les vides d'aquests personatges amb una mirada crítica i empàtica.

Segons el jurat, la forma d’escriure de Laura Gost es caracteritza per la seva habilitat per dur els personatges a través del temps, relacionant-los amb esdeveniments històrics del canvi de segle, desil·lusionant els lectors i fent-los còmplices de la història. El jurat també considera que aquesta novel·la marca un avenç respecte a l'obra anterior de l'autora, El món es torna senzill, i presenta una nova Laura Gost, comparant-la amb l'escriptora Sally Rooney i destacant el seu talent narratiu.

Quan podrem trobar Les cendres a la piscina a la llibreria?

Les cendres a la piscina es posarà a la venda el 15 de novembre i farà emergir Laura Gost com una nova veu de la literatura catalana.

Valora aquest article