Grup62

Si ets d’aquella mena de lectors que estan al cas dels premis literaris, sabràs que al setembre s’acostumen a publicar les novel·les guanyadores dels Premis Literaris de Girona.

La Fundació Prudenci Bertrana promou els Premis Literaris de Girona, que inclouen quatre convocatòries: el Premi Prudenci Bertrana de novel·la, el Miquel de Palol de poesia, el Carles Rahola dʼassaig i el Ramon Muntaner de literatura juvenil, que publica el Grup 62.

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana, durant la qual s’han presentat els llibres guardonats, s’ha celebrat aquest dimarts, 19 de setembre, a l’Auditori de Girona.

Tens curiositat per conèixer els guanyadors d’aquesta edició? Doncs s’ha acabat l’espera, perquè ja els pots trobar tots a les llibreries. T’expliquem un per un els llibres que han estat reconeguts amb els Premis Literaris de Girona 2023.

Premi Prudenci Bertrana de novel·la

Comencem parlant del Premi Prudenci Bertrana, que arriba aquest any a la seva 56a edició. Dotat amb 30.000 euros, la convocatòria d’aquest any ha rebut un total de setanta-quatre obres.

D’entre totes, el jurat, constituït per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch, ha atorgat el premi a la novel·la, de Jordi Solé, presentada sota el títol Primavera a Tossa i amb el pseudònim de David O. Selznick.

L’any que vaig estimar Ava Gardner ens presenta una deliciosa crònica d’un dels capítols més màgics viscuts a Tossa de Mar. L’any 1950, en plena època franquista, la tranquil·litat del poble es veu interrompuda per l’arribada d’estrelles de Hollywood i l’equip de rodatge de la pel·lícula Pandora y el holandés errante. Entre totes les estrelles, n’hi ha una que destaca: Ava Gardner.

Al centre d’aquesta història hi trobem el jove Pol Mas, fill de la cuinera de l’hotel familiar Àncora, que es veurà empès a aquest món ple de glamur, ja que farà d’intèrpret per a l’equip de cineastes i actors. Però serà la icònica actriu qui li robarà el cor i crearà una relació que perdurarà tota la seva vida.

A les pàgines de la novel·la també hi veurem desfilar altres personalitats, com ara el torero Mario Cabré o el cantant Frank Sinatra, que competeixen pel cor d’Ava Gardner i omplen l’atmosfera de gelosia i rivalitat. La novel·la combina personatges reals amb personatges de ficció per explicar-nos el pas de la infantesa a la joventut del Pol, un protagonista amb què tothom es pot identificar. Us espera una lectura deliciosa, brillant i plena de màgia.

Premi Miquel de Palol de poesia

Pel que fa al Premi Miquel de Palol de poesia, dotat amb 6.000 euros, ha recaigut en el poemari L’ombra de les hores, de Jordi Solà Coll.

El jurat, integrat per Teresa Costa-Gramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer, Víctor Obiols i Miquel de Palol, ha valorat el camí metafòric de recerca en la pròpia interioritat que fa el poeta, que ens mostra el camí per la vida i la recerca d’un refugi en el poder de les paraules.

Premi Carles Rahola d’assaig

El professor i escriptor especialitzat en temes de filosofia Josep Muñoz Redon ha guanyat el 44è Premi Carles Rahola d’assaig. El jurat, integrat per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Maria Puigverd i Josep Lluch, ha triat la seva obra d’entre un total de vint-i-tres originals. El llibre es titula El jardí d’Epicur i ens convida a explorar el món dels jardins partint de la figura del filòsof grec. Així, farem tot un trajecte pel concepte del jardí, des del passat fins avui dia, repassant també el que n’han dit altres autors, com Rousseau, Montesquieu, Claude Monet o el filòsof Byung-Chul Han.

Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil

Finalment, també hem conegut el nom del guanyador del 38è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil, que està dotat amb 6.000 euros. En aquesta edició s’han presentat vint-i-dues obres, d’entre les quals s’ha premiat la novel·la Cicatrius, de Sònia Guillén Colomer. El jurat ha estat integrat per Dolors Cabrera, Patrizia Campana, David Cirici, Xavier Gual i Anna Pardos (Mixa).

La novel·la, que tracta el tema de la salut mental dels adolescents, està protagonitzada per la Maria i la Nerea, dues joves que van prendre una mala decisió i que ara coincideixen a l’hospital. A la mateixa habitació, passaran hores compartint la seva història i buscant el consol l’una en l’altra.

Ja tens totes aquestes obres disponibles a les llibreries. Quina llegiràs primer?

Valora aquest article