Grup62
  •  

UNA AVENTURA AL·LUCINANT A L'INTERIOR DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

El somni de la Mia, la primera novel·la juvenil per descobrir els secrets de la intel·ligència artificial

  • Un llibre apassionant que barreja aventura i fantasia amb ciència i tecnologia per oferir al lector l’oportunitat de descobrir el funcionament i els conceptes bàsics de la IA.
  • Escrit a quatre mans per Marta R. Costa-jussà, investigadora científica del departament de Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR) de Meta AI, i M.J. Bausá, escriptora, correctora i codirectora de l’Escola d’Escriptura Creativa de Félix J. Palma.
  • Inclou un pròleg de Sònia Fernández-Vidal, autora de La porta dels tres panys i divulgadora científica especialitzada en computació quàntica.

Format:14 x 20,2 cm | PVP: 15,95€ | Idiomes: català i castellà | A partir de 14 anys

Estrella Polar publica aquest maig El somni de la Mia, la primera novel·la per apropar el món de la intel·ligència artificial als joves. Està escrita per dues autores catalanes, la investigadora científica del departament de Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR) de Meta AI, Marta R. Costa-jussà, i l’escriptora i correctora, M.J. Bausà, que s’han unit per crear una història de fantasia i ciència ficció amb l’objectiu de compartir el funcionament de la IA amb la societat. Una aventura plena d’algoritmes, robots, xatbots, realitat virtual i metavers que divertirà els lectors mentre descobreixen els secrets de la intel·ligència artificial.

Darrerament la intel·ligència artificial ha generat una gran fascinació gràcies al seu potencial per optimitzar tasques. Però, sabem realment com funciona la IA? O els sistemes tan populars com els xatbots? El somni de la Mia sorgeix amb l’objectiu de donar resposta a aquestes preguntes i explicar als joves, i no tan joves, el funcionament de la IA amb llenguatge divulgatiu.

Tot comença quan en Jan, un jove de catorze anys que viu a Barcelona i té passió per les matemàtiques, és seleccionat per formar part d’un curs d’estiu a Exya, el centre d’intel·ligència artificial més avançat del món. Allà coneixerà la Laura, una intrèpida programadora de la seva edat amb molta facilitat per ficar-se en embolics. Una nit, per error, tots dos activen un experiment secret i són teletransportats a l’interior d’un món virtual de la intel·ligència artificial. Allà hauran de desxifrar tots els seus secrets i enigmes si volen salvar el món d’un perillós malvat. 

A través de les seves peripècies, el lector aprendrà què és un vector, un algoritme, una xarxa neuronal artificial o l’aprenentatge profund. Descobrirà, a més, com s’entrenen els sistemes d’IA per aprendre a executar les seves tasques, com s’avaluen els resultats d’aquest entrenament i com s’ajusten els errors fins a aconseguir una aplicació operativa.

«Els algoritmes no són ni bons ni dolents, són el reflex dels éssers humans que els construeixen i els utilitzen»

Un llibre juvenil que aclareix conceptes complexos com algoritme, holograma, vector, píxel, dades..., perquè la tecnologia sigui accessible i comprensible a un públic que no és expert ni professional. «La intel·ligència artificial possiblement sigui una de les grans oportunitats de la humanitat. Democratitzar aquest coneixement, hauria de ser, ara mateix, el principal objectiu educacional de la nostra era», diuen les autores.

Marta R. Costa-jussà i M.J. Bausá han creat una novel·la d’aventures, mons virtuals, avatars, robots, amistat, superació i esperança, protagonitzada per un grup d’adolescents fascinats pel món digital, que, al mateix temps, estan molt connectats amb el món real i els problemes als quals haurà de fer front la seva generació. El somni de la Mia convida a reflexionar els lectors sobre la importància del bon ús de la tecnologia, tenint en compte els biaixos humans, perquè aquesta es converteixi en una aliada.

«El món del futur es construirà sobre un equilibri de poder entre l’ésser humà i els algoritmes»

Trobar el terme mitjà entre la desconfiança absoluta i la fe cega en les màquines, així com comprendre el potencial i els principals reptes de la tecnologia existent, són precisament els objectius darrere El somni de la Mia. Així ho expressa Sònia Fernández-Vidal, autora de La porta dels tres panys i divulgadora científica especialitzada en computació quàntica, al pròleg:

«Tampoc no s’ha de tenir por de la tecnologia, ja que hi ha moltíssimes raons per esperar amb confiança els avenços de la intel·ligència artificial. En el nostre camí de vida al costat de la IA, haurem d’entendre com treure profit de la relació entre màquines i humans, perquè d’aquesta col·laboració sorgiran les meravelles del futur. Serà gràcies a aquesta fusió que es potenciaran les nostres habilitats, que es corregiran els errors humans, que es resoldran innombrables problemes, i se’n crearan altres en un camí que ens obrirà noves fronteres avui inimaginables.»

El llibre inclou il·lustracions en blanc i negre d’Alberto Valero i un annex amb conceptes generals sobre intel·ligència artificial, com ara la diferència entre AGI, ANI o ASI o entre aprenentatge automàtic clàssic i profund, així com altres conceptes bàsics matemàtics i informàtics.

SOBRE LES AUTORES:

Marta R. Costa-jussà

©Berta Alarco Ronquillo

Marta R. Costa-jussà és investigadora científica del departament de Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR) de Meta AI. Doctora per la Universitat Politècnica de Catalunya, ha treballat també com a investigadora a LIMSI-CNRS (París), el Barcelona Media Innovation Center, la Universitat de São Paulo, l’Institute for Infocomm Research (Singapur), l’Instituto Politécnico Nacional de Mèxic DF i la Universitat d’Edimburg. Actualment viu a París, neda amb regularitat i gaudeix llegint contes als seus tres fills.

 M.J. Bausá

©La mirada de Nats

M.J. Bausá va néixer a Barcelona, és diplomada en infermeria geriàtrica i, durant anys, ha combinat l’exercici d’aquesta professió amb la seva altra gran vocació: la literatura. Ha treballat com a lectora editorial, redactora i correctora d’estil en diferents segells, a més de codirigir l’Escola d’Escriptura Creativa de Félix J. Palma, amb qui va escriure la novel·la: El amor no es nada del otro mundo (Plaza y Janés). Actualment viu amb la seva parella, el seu fill, el seu gos i els seus dos gats, mentre treballa en la pròxima novel·la.

Valora aquest article