Grup62
Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Llum d'Irlanda

Editorial: Edicions Proa
Col·lecció: OSSA MENOR
Nombre de pàgines: 96

Sinopsi de Llum d'Irlanda:

Premi Carles Riba de poesia 2011

La llum d'Irlanda ens arriba de lluny però sembla propera, com si anar-hi -o llegir els seus poetes- fos un viatge... sense sortir de casa. Irlanda és una illa i un món: potser el de la millor literatura europea del segle XX. Una pàtria petita i partida, assetjada per un veí totpoderós. I la seva llengua és una illa dins d'una illa. I ens n'arriba la llum: la dels fanals, la de les bicicletes, la de les fogueres, la dels estels, la de l'escriptori, la dels fars... Un diàleg entre els records i l'escriptura que els fa reviure, una rememoració d'un paisatge que es contraposa a un altre, la memòria com a eina per bastir el present, el dolor pel pas del temps i sempre la llengua que permet identificar-se amb altres veus sense deixar de ser qui som. Inspirat pels clàssics moderns anglosaxons hi ressona sobretot la veu d'Auden, però també les de MacNeice, Yeats, Kavanagh, Heaney... i fins i tot les cançons de Van Morrison o els Waterboys.

[...] Aquest és el present

del meu país, així és com la meva Irlanda

cada dia reneix: lluny de mi, dintre meu.

Aquest vespre la neu cau damunt les teulades

de Dublín, implacable, i travessa la llum

dels fanals dels carrers —ja prou esmorteïda—,

i s'amuntega al terra engelabrit i tomba

sobre el temps i les pàgines i els records, sobre tot

allò que es bellugava i que ara no existeix.

 

Rústica amb solapes
Triar format
Format únic
Comprovar disponibilitat

Sobre l'autor de Llum d'Irlanda

Marcel Riera i Bou (Badalona, 1956) és poeta i traductor. Ha publicat una desena de llibres de poesia: Lluny, L'edat del coure, Llum d'Irlanda, Occident, No seràs un estrany, Laietània... Ha guanyat els premis Carles Riba, Jocs Florals de Barcelona, Joan Alcover/Ciutat de Mallorca i Marià Manent. Ha traduït obres d'Edward Thomas, Joseph Brodsky, Edna St.Vincent Millay, Emily Dickinson, T.S. Eliot, Philip Larkin, W.H. Auden i Thomas Hardy, entr...

Llegir-ne més

Altres llibres de Marcel Riera Bou

Premis

Coneix-ne més sobre Llum d'Irlanda

Fitxa tècnica

Data de publicació: 16/02/2012 | Idioma: Català | ISBN: 978-84-7588-292-5 | Codi: 171583 | Format: 13 x 17,5 cm. | Presentació: Rústica amb solapes | Col·lecció: OSSA MENOR

Blog

Llum d'Irlanda, de Marcel Riera

Llum d’Irlanda és el darrer poemari del poeta i traductor badaloní Marcel Riera i és també el llibre amb el qual va guanyar el Premi Carles Riba 2011.

La suma de tots els poemes que formen aquest llibre són un autèntic homenatge a Irlanda. El lector podrà palpar l’admiració i el vincle que té l’autor amb aquesta petita illa europea.

Al llarg dels poemes, l’autor fa constants referències a les seves terres i paisatges -tant urbans com rurals-, a personatges i moments històrics, als seus costums i les seves tradicions, combinant alhora el passat amb el present, i tot plegat esquitxat amb unes gotes emotives i malenconioses que, com una pluja fina però constant, van cobrint les diverses llums simbòliques de les quals ens parla Marcel Riera. També trobareu algunes evocacions de caire bíblic, religiós o sobrenatural que sobrevolen diversos poemes.

Amb un vocabulari totalment accessible, aquests poemes es llegeixen d’una manera agradable i senzilla, tenint gairebé tots un to narratiu que sovint m’ha recordat la poesia d’en Margarit. Així que us animo a que us endinseu en la lectura d’aquesta Llum d’Irlanda.

Com a primer tast, la primera estrofa del poema Una història de l’evolució:

“Que es faci la llum!”, va dir una veu imperiosa,
i en aquell instant va fer-se també la fosca
i va aparèixer un ésser descendent dels bacteris,
hereu de les estrelles i dels forats més negres
que caminava erecte i articulava sons:
el simi turbulent. Els mars es desplaçaven,
brollaven els volcans, plovia cendra i gel
i ell mastegava carn d’una cacera indígena
i baixava dels arbres per abrigar-se en coves
i dibuixar figures que anaven més enllà.

Totes les opinions de Llum d'Irlanda

Deixar un comentari
  • La teva valoració
Perquè la valoració sigui visible necessitem que accedeixis al teu compte Accedir