Grup62

L’afició per la lectura és una llavor que s’ha de plantar de ben petit perquè pugui créixer a mesura que ens fem grans. I si aquesta llavor es rega i cuida cada dia, el plaer de llegir ens acompanyarà tota la vida. Per això és tan important alimentar el gust pels llibres entre els menuts, amb lectures adequades al seu nivell i capacitat lectora. 

Una bona opció son els contes curts. Les històries breus son més fàcils de llegir, expliquen una història que comença i permeten fixar-se reptes assequibles entre els nous lectors. Avui us portem una tria dels millors contes infantils curts en català que us serviran per engrescar la canalla a llegir més. 

De mica en mica. Contes tradicionals per a primers lectors

Res millor per aprendre a llegir que fer-ho amb els contes i les cançons tradicionals catalanes. En aquest llibres que us proposem hi trobareu un recull fet per Noemí Fernández Selva i amb les precioses il·lustracions de Roser Argemí.

Tots els contes que hi trobareu es basen en cançons i tradicions de la nostra cultura, com ara Sol Solet, En Patufet, El Carnestoltes, La mona de Pasqua o El tió de Nadal. Totes aquestes històries estan explicades en textos senzills i lletra de pal i lligada, per la qual cosa son molt més fàcils de llegir per als menuts que comencen.  

Cullera de sopa

Seguim amb un altre clàssic de la literatura catalana, en aquest cas Carme Solé, una de les nostres il·lustradores més carismàtiques i estimades. En aquest llibre hi trobareu quatre contes escrits i dibuixats per Carme Solé, perfectes per a la canalla que comença a llegir.  

Son quatre històries molt senzilles però que també serveixen per aprendre conceptes com ara «dins» i «fora», «a prop» i «lluny», «aquí» i «allà»... Aquests conceptes s’expliquen a partir de la història d’un nen que crida els mariners d’una barqueta allunyada, un noi que vol ser barber, una mona de Pasqua o un grup de nens que juguen a casa. 

Els contes de la fantasia

Reconegut per ser el màxim representant de la renovació educativa, l’escriptor i pedagog Gianni Rodari no necessita cap mena de presentació. I encara menys quan es tracta dels seus contes, que van ser per a molts infants la porta d’entrada a un univers de fantasia, imaginació, aprenentatge i valors. 

Per això, res millor que recórrer als contes de Gianni Rodari per animar als nens i nenes que comencen a llegir. Son contes plens d’imaginació i d’humor, amb una mirada original i divertida a la realitat. Elefants que fan giravolts sobre la tromba, crancs que caminen cap endavant o flors que neixen al pol nord son alguns dels protagonistes d’aquestes relats i faules únics.

Un bosc ple d'amor

L’activista català Jordi Cuixart ens presenta una faceta ben diferent, la de narrador, amb aquest conte infantil bellament il·lustrat per Ignasi Blanch i Candelaria Kristof. Amb aquesta història senzilla i dirigida als més petits, Cuixart ens parla de la llibertat d’expressió i el dret a manifestar-nos en contra de les injustícies. Això és precisament el que faran els habitants d’un bosc quan un eriçó dolent impedeix a una oreneta instal·lar el seu niu en aquell bosc.  

DytectiveU

La prestigiosa lingüista Luz Rello ha creat una fabulosa col·lecció de contes pensada per als nens i nens que comencen a llegir. L’autora ha tingut en compte les diferents necessitats que poden sorgir en aquest procés d’aprenentatge, com per exemple, els casos de dislèxia. 

Tenint en compte aquests factors, ha investigat els patrons de lectura que els menuts fan servir quan comencen a llegir i ha elaborat uns contes ajustats a aquests patrons. És a dir, que son perfectes per iniciar els petits de casa en la lectura. 

A més, els contes d’aquesta col·lecció son transmissors de valors i de conceptes científics, i animen els petits a participar activament en diferents activitats.   

Cap de grills

Arribem al final de les recomanacions amb un llibre de contes que també proposa activitats i manualitats creatives. 

A càrrec de la popular actriu Estel Solé Casadella, i amb les il·lustracions de Katia Klein, en aquest llibre hi trobareu sis contes diferents, protagonitzats per personatges com la petita Bifa que vol creuar un riu, una pallassa que vol fer riure un president, una dragona rebel i altres personatges en situacions ben curioses. 

A tots ells els haureu d’ajudar amb el vostre propi enginy, fent unes manualitats relacionades amb cadascuna de les històries. 

Sis propostes ben diferents que tenen en comú que inclouen contes curts, senzills i fàcils de llegir, perfectes per als infants que comencen a posar a prova la seva capacitat lectora. Amb aquests llibres alimentareu una passió i convertireu els llibres en la nova afició dels vostres fills i filles.

Valora aquest article