Grup62

Llegir literatura juvenil és sinònim d’endinsar-se en noves realitats i aventures emocionants. Aquest gènere ha canviat molt, en els darrers anys, ja no només trobem històries d’amor tòxiques, protagonistes perfectes o herois, sinó que cada vegada la literatura juvenil és més diversa, inclusiva i realista.  

Els llibres per a adolescents d’avui dia tracten temes importants com la identitat, l’amistat, l’autoestima o el creixement personal, connectant amb els joves lectors d’una forma única. Per fer-ne un petit tastet, recopilem 10 llibres juvenils en català per gaudir de la lectura.

1) Trilogia Foc 3. Ciutats de Foc

Quan tot s’esfondra, què series capaç de fer per salvar i ajudar les persones que estimes? Aquest és el dilema al qual s’enfrontarà l’Alice, una jove que ha vist com el seu món es capgirava en un tres i no res. 

Després de les dues primeres entregues, arriba la tercera part de la Trilogia Foc, ideada per la talentosa escriptora Joana Marcús. El llibre Ciutats de Foc posa punt final a la història de l’Alice, que, malgrat que hagi aconseguit retrobar-se amb els seus amics, haurà de lluitar i prendre decisions fermes que afectaran el destí de tothom.

2) Heartstopper

D’un èxit aclaparador, la saga Heartstopper ha trencat tot els esquemes. La trama és senzilla: noi coneix noi, es fan amics i s’enamoren. On està el secret, doncs, d’aquest fenomen que ha inspirat una sèrie de Netflix? 

Arriba un punt en l’adolescència en què tots i totes comencem a plantejar-nos qui som, què volem i què ens agrada, també en matèria de relacions afectives. La il·lustradora i escriptora Alice Oseman va tenir l’enginy de reflectir aquests dubtes existencials en una sèrie de llibres, que van servir com a model per a milers de joves que no tenien referents del col·lectiu LGTBI dins la literatura juvenil. A què esperes per llegir totes les entregues?

3) Tots dos moren al final

El títol no sembla gaire optimista, oi? Doncs resulta que el llibre Tots dos moren al final és un autèntic bestseller entre els adolescents. En un món distòpic, en Mateo i en Rufus reben una notificació que diu que només els queda un dia de vida. Si no fos per això, mai s’haguessin conegut, però a través de l’aplicació Última Amistat, tots dos decideixen esprémer al màxim la seva darrera aventura. 

El nord-americà Adam Silvera recupera el tòpic literari del Carpe Diem i convida els lectors a gaudir del present abans de caure a les mans de la inevitable mort en un relat trepidant i emotiu. 

4) Crush 1: Quan et vaig conèixer

De Wattpad a publicar una desena de llibres en paper. Amb només 17 anys, l’escocesa Estelle Maskame va triomfar entre el públic adolescent amb You, i ara presenta Crush, una saga de ficció romàntica que narra la relació entre la Mila, filla d’actors molt famosos, i en Blake, el fill de l’alcalde del poble on estiueja. 

A Crush: Quan et vaig conèixer, et posaràs a la pell dels protagonistes i no podràs parar de devorar pàgines i pàgines fins a descobrir com acaba aquest amor!

5) La casa a la mar més blava

Què faries, si de cop i volta vingués una institució importantíssima i et digués que has de complir una missió extremadament confidencial? Segur que, com a mínim, quedar-te amb la boca oberta i els ulls com a plats. Aquest és el plantejament que presenta en TJ Klune, l’autor de La casa a la mar més blava.

El protagonista de la història, en Linus Baker, té una vida monòtona: treballa en una oficina trista, viu en una ciutat grisa i no té relacions d’amistat profundes. Un dia, de sobte, rep la visita de l'Alta Administració Extrema al Departament a Càrrec de la Joventut Màgica, que li mana supervisar un orfenat en una illa enmig d’un mar blau enorme. Què és el pitjor que li podria passar?

6) Una corona d'ombres

Escrit per Tricia Levenseller, Una corona d’ombres és una novel·la de ficció fantàstica on es planteja un món en què les dones no poden accedir al poder si no és a través del matrimoni. L’Alessanda, astuta i calculadora, ho té clar: vol casar-se amb el Rei de les Ombres, en Kilias, per després assassinar-lo i dominar el regne.

El que potser no ha pensat l’Alessandra és que en Kilias no és un noble qualsevol i que assolir el seu objectiu no serà bufar i fer ampolles. Ell és estricte i misteriós, i ningú sap què és el que li crida el cor. 

7) Bruna Brown

A mesura que passem les pàgines, descobrim a la Bruna Brown, una noia barcelonina, tímida i molt organitzada. Com que té por a fracassar en l’examen de la selectivitat, decideix marxar a Birmingham per  treballar com a au pair. A Anglaterra viurà tota mena d’experiències, algunes de més bones i d’altres més doloroses, però que l’ajudaran a madurar, a gestionar les inseguretats i a estimar-se a ella mateixa. 

Aquest relat de la il·lustradora i dissenyadora gràfica Marta Bellvehí parla amb sinceritat de la salut mental dels joves, de la família i els amics, de la sexualitat, la precarietat i la violència masclista. Una bona mescla de tòpics molt presents en la realitat dels adolescents. 

8) Gossos salvatges

Georgina Dalmau, l’autora de Gossos salvatges, presenta un relat emocionant on la família, l’amistat i la resiliència són tres elements clau per tirar endavant. En un planeta destruït per la crisi global, on les bandes criminals imperen i la manca d’aliments amenaça a la població, un grup d’adolescents lluita per sobreviure en un entorn desolat. 

Enmig de tota aquesta desesperació, la Duna es retroba amb el seu bessó, que pensava que estava mort. Podria haver estat una gran alegria, però el seu germà està atrapat en un grup d’assassins despietats. Com hi ha arribat fins allà?

9) Fills d'Èodhum

Imagina’t per un moment que vius a l’edat mitjana. L’Àstrid, d’ulls blaus i amb el poder d’alentir el temps, és la protectora del seu poble. Un dia, però, un grup d’assassins d’ulls verds aniquilen la seva gent i ella decideix viatjar per trobar la seva germana supervivent. Començaran temps obscurs… els enemics de l’Àstrid pretenen reunir aquells que tenen diferents colors d’ulls i amb dons especials per començar la Gran Guerra!

Aquesta és la trama de L’amenaça verda, la primera entrega de la trilogia Fills d’Èodhum, de Roger Tarrés. Una fantasy heroica d’ambient medieval que farà volar la teva imaginació. 

10) Veïns especials

Guardonat amb el Premi Ramon Muntaner 2022, Veïns especials és una novel·la divertida i emotiva que explica les dificultats que té per trobar nòvia en Biel, un noi “especial” de quinze anys. Tanmateix, quan se li desperten sentiments per la seva veïna Sònia, tot canvia…

Sense victimismes ni clixés, Arturo Padilla i Rubèn Montañá recorden als joves lectors que tothom té una manera diferent de veure la vida, ni millor ni pitjor. En Biel té la seva, i tots dos autors reflecteixen amb molta cura les seves emocions, temors i alegries. 

En siguem més o menys fans, tots estem d’acord que la literatura juvenil és, a banda d’una eina d’entreteniment, un canal fantàstic per transmetre missatges potents i per fer reflexionar als adolescents sobre les seves pròpies vivències. 

Valora aquest article