Grup62

Amics lectors! Som a les portes de la diada de Sant Jordi, el millor dia de l’any per als que estimem els llibres i la lectura. Parades de llibres i roses, els carrers plens de gent amb cara de felicitat i milers de lectures esperant-nos. Quins nervis i quines ganes! Ja teniu pensats els llibres que comprareu i regalareu?

Per si de cas, aquí ens teniu amb un seguit de llibres recomanats per al Sant Jordi del 2023. La diada arriba carregada de novetats; hi trobareu propostes literàries de tota mena que faran les delícies dels lectors i lectores més exigents: novel·les, llibres d’història, de cuina, d’art, biografies, llibres premiats... Tenim de tot i força!

Així que agafeu paper i llapis, o el vostre dispositiu electrònic, i apunteu-vos les nostres recomanacions. Som-hi! 

París érem nosaltres, d’Andreu Claret

Comencem amb la novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull, una obra molt emocionant d’Andreu Claret sobre la vida d’un exiliat durant la Segona Guerra Mundial i la seva relació amb una jove catalana també refugiada a França. L’autor, Andreu Claret, s’ha basat en la vida dels seus pares per escriure aquest llibre fascinant.

Claret ens explica les vicissituds d’un home compromès amb la República i la lluita contra l’opressió nazi. La seva gesta és un exemple de superació davant l’adversitat, en diferents moments de la seva vida: gestionant el circ més gran de França, organitzant concerts solidaris, col·laborant amb el maquis i dirigint una publicació catalanista que advoca per la unitat. Coneixerem també la seva relació amb una  jove catalana, una història d’amor i llibertat que neix en una època de por i persecució. 

El llibre està ple d’emocions i aventures i ens recorda que, en temps difícils, l’amor i la llibertat poden ser més forts que qualsevol adversitat.   


 

La llei de l’hivern, de Gemma Ventura Farré

Gemma Ventura Farré ens convida a endinsar-nos en un món de records, imaginació i màgia. Amb la solitud com a companya, la protagonista vetlla el seu avi i descobreix que les persones que ja no hi són continuen guiant-nos. 

L’autora troba una forma poètica de parlar del pas del temps i de recordar-nos que per renéixer, cal deixar anar. La seva novel·la ens fa reflexionar sobre les absències, l’amor i la capacitat de suplir-les. 

Aquest llibre ens ensenya que, tot i les dificultats, sempre hi ha una llum d’esperança que ens indica el camí. Una lectura encisadora i plena de poesia que et transporta a un món màgic on tot és possible.


 

Les nostres mares, de Gemma Ruiz Palà

A Les nostres mares, la novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi, hi podem reconèixer també les nostres pròpies progenitores. Gemma Ruiz Palà fa un retrat de les dones als anys cinquanta, una època de dictadura franquista en què les mares havien de renunciar als seus somnis per assegurar un futur millor per a les seves filles. 

A través de deu personatges, la novel·la ens mostra com aquestes dones van lluitar contra l'opressió i la gàbia domèstica per ser mestresses del seu destí. Una història inspiradora que ens recorda la importància de la sororitat i de l’alegria com a eines de resistència. En aquest llibre hi trobareu també un merescut homenatge a les dones que van obrir camí per a les noves generacions.


 

La possibilitat de dir-ne casa, de Marta Orriols

La tercera novel·la de Marta Orriols ens parla d’una corresponsal que decideix tornar a la seva ciutat natal per posar una mica de distància amb la seva feina. Però, en lloc de trobar una tranquil·litat acollidora, es veu immersa en una muntanya russa d'emocions i sentiments que la porten a qüestionar tot el que ella pensava que sabia.

A través de la vida de la protagonista, l’autora ens mostra que tant és el temps que hàgim estat lluny de casa, sempre hi ha un lloc per a nosaltres quan hi tornem. Ens ensenya la importància de les relacions familiars i amicals, i com aquests vincles poden ajudar-nos a trobar el camí correcte a la vida.

Orriols ha comptat amb la col·laboració i l’experiència de la periodista Txell Feixas, corresponsal de TV3 a Beirut, per construir el personatge protagonista d’aquesta novel·la. 


 

El boig dels ocells, de Care Santos

Care Santos ens transporta, en el seu darrer llibre, a la Nova York del segle XIX. La novel·la se centra en Eugene Schieffelin, un home ric i apassionat pels ocells, que juntament amb un grup d’amics forma una societat dedicada a introduir aus europees a Nova York. La germana de Schieffelin i la seva dona, a més, són amants de Shakespeare.

En aquest llibre Santos combina personatges reals, com Schieffelin, amb personatges imaginaris, creant una faula que explora la condició humana, el poder de l’amor i la pèrdua, la valentia dels pioners i les conseqüències fatals que poden sorgir a partir dels nostres actes més ben intencionats.

La història és una reflexió sobre les decisions que prenem a la vida i les conseqüències que aquestes poden tenir, fins i tot quan la nostra intenció és bona. Una nova mostra del talent literari de Care Santos. 


 

En guerra, d’Enric Calpena

El periodista Enric Calpena ens transporta a una època turbulenta i inestable de la història d’Espanya, la Guerra Civil, i ens explica com el conflicte va afectar el futbol i, en concret, la història del FC Barcelona.

El llibre ens mostra com el Barça va haver de fer front a la dificultat de jugar partits enmig del caos i la violència de la guerra, i com va patir la repressió de les forces franquistes, que van intentar eliminar qualsevol rastre d’independentisme català. Un llibre perfecte per als aficionats del Barça i per als amants de la història!

Memòries de mi mateix, de Ferran Torrent  

La nova novel·la de Ferran Torrent narra la història de tres joves treballadors amb conviccions polítiques i un falsificador de documents que lluiten contra el sistema corrupte del règim franquista. A través de la història del Mític Regino, un falsificador d’art clàssic i contemporani, la narració s’endinsa en una trama internacional que va des del 1968 fins al 2019. 

El periodista Marc Sendra intenta reconstruir la història del Mític Regino, que també conflueix amb l'espoli nazi i la lluita antifranquista. A mesura que cauen les màscares, el relat que n’emergeix és original i autèntic. No et perdis la nova novel·la d’un dels nostres autors més estimats i consolidats.


 

La llarga migdiada de Déu, de Pep Coll

Pep Coll ens trasllada a França durant la Segona Guerra Mundial. A través de la vida del protagonista, Samuel Silverstein, un transportista jueu, descobrim com la vida esdevé difícil per als jueus i com es veuen obligats a amagar-se per sobreviure.

A través d’aquest personatge coneixerem la desesperació i la por que van patir molts jueus durant aquesta època. També veurem la importància de la solidaritat i de la valentia per ajudar els altres en moments de dificultat.

La novel·la està escrita amb molta sensibilitat i emoció, i ens transporta a través dels paisatges rurals de França, que en aquesta època eren l’escenari d’un dels moments més foscos de la història de la humanitat.


 

La dona més pintada, de Màrius Serra

Màrius Serra indaga, en aquesta novel·la, en el cas del pintor Maties Palau Ferré, un home que va decidir cremar totes les seves obres després d’una sentència del Tribunal Suprem que el condemnava a pintar per rescindir un contracte. 

El llibre ens ofereix una visió profunda i imaginativa d’aquest personatge enigmàtic i de la seva obra, especialment del retrat d’una dona que va ser la seva musa i que, segons alguns, és l’única obra que va escapar de les flames.

De la mà de Màrius Serra coneixerem la peculiar vida de Palau Ferré, des de la seva joventut fins a la seva mort, mentre va lluitant amb les seves pròpies pors i obsessions. La novel·la està ben documentada i està plena de referències a la cultura artística de l’època, cosa que li dona una gran profunditat i credibilitat. Amants de l’art i la literatura, ja teniu llibre per a vosaltres!


 

Esperant el diluvi, de Dolores Redondo

Sant Jordi pot ser una bona ocasió per regalar o autoregalar-vos la nova novel·la de Dolores Redondo, que també podeu gaudir en català. Amb una trama basada en fets reals, la novel·la ens trasllada a Glasgow i Bilbao, a través de la recerca d’un assassí en sèrie anomenat John Bíblia.

El protagonista, Noah Scott Sherrington, és un investigador de policia escocès que té la intuïció que John Bíblia és el culpable de tres assassinats a Glasgow. Malauradament, un problema de cor li impedeix detenir-lo en l’últim moment. Malgrat tot, la seva obsessió per atrapar-lo el durà, anys més tard, fins a Bilbao, just abans que un diluvi devastador sacsegi la ciutat.

Dolores Redondo, autora de la famosa Trilogia de Baztan i reina absoluta del thriller i el misteri, és capaç de crear una atmosfera tensa i fascinant. Un d’aquells llibres que devorareu! 

La caçadora de masies, de Marta Lloret

La periodista i escriptora Marta Lloret s’ha fet popular a través del seu perfil de Twitter @martamasies, on recupera la memòria i reivindica la història de les masies catalanes. Ara ha recollit en un llibre un total de quinze històries de masies i cases de pagès que són autèntics tresors arquitectònics i culturals del nostre país. 

Amb una prosa senzilla però evocadora, l’autora ens explica com les masies són testimonis de la història i la cultura del territori, i com la seva conservació és clau per mantenir viva aquesta herència. Cada història és única, i Lloret ens mostra la vida que s’hi ha fet, els problemes que han hagut de superar i els somnis que hi ha darrere. Una obra que reivindica la nostra cultura i patrimoni des d’un punt de vist fresc i diferent.

La perplexitat, de Jordi Graupera

Us recomanem també el nou llibre del filòsof Jordi Graupera. La perplexitat és una obra que sorprèn per la seva capacitat de capturar l’essència de la complexitat humana en moments de perplexitat. 

L’autor, que ha viscut a Nova York durant deu anys, ens narra la seva experiència i les seves reflexions sobre la política, la història i la vida quotidiana a través d’escenes concretes i personatges reals. Però no només això, sinó que també es pregunta sobre la seva pròpia existència i les seves incerteses.

Aquesta obra ens recorda que la vida és complexa i que, sovint, ens trobem en situacions que no entenem. El llibre ens convida a reflexionar sobre aquestes situacions i a buscar-ne el sentit més profund. En definitiva, ens ajuda a comprendre millor el món que ens envolta i a nosaltres mateixos. Una de les veus més interessants del pensament filosòfic i polític català.

Les receptes de l'Arnau, d’Arnau Paris

Regalar un llibre de cuina sempre és un encert. Per aquest Sant Jordi us recomanem Les receptes de l'Arnau, d’Arnau Paris, guanyador de MasterChef i col·laborador al programa Cuines de TV3. 

En aquest llibre hi trobareu una selecció de les seves millors receptes, plenes de creativitat i de sabors autèntics. Animeu-vos a descobrir la cuina d’un jove cuiner que, amb la seva passió i dedicació, ha aconseguit fer-se un nom en el món de la gastronomia.

El llibre està estructurat en diversos apartats i en cada un hi trobareu propostes originals i fàcils de seguir que us permetran experimentar amb nous sabors i textures. A més, inclou fotografies a color de cadascun dels plats, fet que els fa encara més apetitosos. Bon profit!

Quan el món es va trencar, de John Boyne

Finalment, us deixem una proposta literària que aborda el tema de la Segona Guerra Mundial des d'una perspectiva molt particular. La Gretel Fernsby, protagonista del llibre, és una dona d’origen alemany que ha viscut la guerra i ha hagut de fugir del seu país. La seva vida és molt tranquil·la, fins que una parella es trasllada al pis de sota i fa amistat amb el fill de la Gretel.

A partir d'aquest moment, la protagonista comença a recordar els fets que va viure durant la guerra i la postguerra, especialment en relació amb el seu pare, un comandant d'un dels camps d'extermini més tristament cèlebres del Reich. La Gretel es troba davant d’un dilema quan assisteix a un enfrontament violent de la parella del pis de sota i ha de triar entre la seva seguretat i la del nen.

La novel·la parla de la culpa, el perdó i les segones oportunitats, i ho fa de manera emotiva i commovedora. 

I fins aquí la llista de novetats de Sant Jordi que us recomanem per comprar i regalar pel Dia del Llibre. Que gaudiu molt de la Diada i bona lectura a tothom!

Valora aquest article