Grup62

Qui som - Edicions Proa

Edicions Proa va néixer l’any 1928, de la mà de M. Antich i J. Queralt, animats per Pompeu Fabra. La col·lecció A Tot Vent, dirigida per Joan Puig i Ferreter i identificada amb les cobertes de color carbassa, va trobar lectors de seguida. Des del primer dia, va incorporaR els grans novel·listes de tots els temps i va esperonar els millors narradors de casa. D’entre els primers, destaquen les traduccions de Dostoievski, Tolstoi, Stendhal i Dickens; d’entre els autors d’aquí, Miquel Llor, C. A. Jordana, Francesc Trabal i Xavier Benguerel.

El 1939, Proa va haver d’exiliar-se a Perpinyà, d’on l’any 1964 va ser rescatada pel mecenes Joan B. Cendrós, fundador d’Òmnium Cultural i creador del premi Sant Jordi. Sota la direcció de Joan Oliver, Proa va publicar obres de Maria Aurèlia Capmany, Josep M. Espinàs, Manuel de Pedrolo i Baltasar Porcel, entre tants altres. D’entre els estrangers, Albert Camus, Virginia Woolf, John Dos Passos, William Faulkner i Franz Kafka. La col·lecció de poesia Óssa Menor, fundada per Josep Pedreira el 1963, va incorporar-se a l’editorial, juntament amb el premi Carles Riba.

D’aleshores ençà, Proa ha continuat sent una marca de referència dins del panorama literari del país. Les seves col·leccions han editat i difós obres de Jaume Cabré, Joan F. Mira, Pep Coll, Joan Margarit, Ramon Solsona i clàssics universals com l’Odissea, Les mil i una nits, els Assaigs de Montaigne, la Divina Comèdia del Dant, al costat de grans obres literàries contemporànies.